Vanaf 18 jaar is de persoon met handicap zelf budgethouder, behalve als er een bewindvoerder of een zorgvolmacht is.
De budgethouder beslist waar, wanneer, hoe en door wie er zorg en ondersteuning wordt geboden.
De budgethouder is ook verantwoordelijk voor het beheer van het PVB. Dat wil zeggen dat de budgethouder de overeenkomsten ondertekent en aan het VAPH verantwoordt hoe het PVB wordt besteed.
Als je een persoonlijke assistent in dienst neemt via een sociaal secretariaat, treedt de budgethouder op als werkgever van die assistent.
De budgethouder ondertekent alle overeenkomsten.
Zijn er twee familiale bewindvoerders, dan kiezen die zelf wie van hen ondertekent. Is er een familiale én een professionele bewindvoerder, dan moet minstens die professionele bewindvoerder ondertekenen.
En is er enkel een bewindvoerder over de persoon óf enkel een bewindvoerder over de goederen? Dan moeten zowel de bewindvoerder als de persoon met de handicap ondertekenen.
Is er een zorgvolmacht in werking en de persoon met de handicap is nog wilsbekwaam, dan tekent de persoon met de handicap en/of de lasthebber volgens wat in de zorgvolmacht bepaald is. Bij wilsonbekwaamheid tekent enkel de lasthebber.
De budgethouder moet aan het VAPH verantwoorden hoe het budget wordt besteed en is dus verantwoordelijk voor de PVB-administratie. Dat houdt in: het registreren van de overeenkomsten en kosten bij het VAPH, het betalen van de facturen, het ondertekenen van de VAPH-formulieren. De budgetrekening staat daarom bij voorkeur op naam van de budgethouder.
Zijn er twee budgethouders? Dan is één van hen verantwoordelijk voor de PVB-administratie:
Wil je een persoonlijke assistent in dienst nemen via een sociaal secretariaat? Dan word je werkgever van die assistent en heb je een ondernemingsnummer nodig. Lees hier meer over je verplichtingen als werkgever.
Je mag je rol als budgethouder combineren met een rol als assistent via:
Je kan als budgethouder ook assistent zijn via een sociaal secretariaat en via interim: