Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Wie is budgethouder van het PAB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 26 april 2024.

Wie is de budgethouder? Wat zijn de taken van een budgethouder? En hoe kan je als budgethouder aan de slag als assistent? We leggen het hier voor je uit.

Wie is budgethouder

Wie budgethouder is hangt onder andere af van de leeftijd van je kind.

Je kind is minderjarig

  • Zijn beide ouders in leven en gekend? Dan zijn beide ouders automatisch budgethouder.
  • Is er slechts één ouder in leven en gekend? Of heeft slechts één ouder het ouderlijk gezag? Dan is die ouder als enige budgethouder.

Je kind is meerderjarig

Vanaf 18 jaar wordt je kind zelf budgethouder, behalve als er een bewindvoerder of een zorgvolmacht is.

  • Is er een bewindvoerder over de goederen óf een bewindvoerder over de persoon? Dan zijn de bewindvoerder én de persoon met handicap allebei budgethouder.
  • Is er een bewindvoerder over de goederen en een andere bewindvoerder over de persoon? Dan zijn beide bewindvoerders budgethouder.
  • Is er één bewindvoerder over de goederen en persoon? Dan is die bewindvoerder budgethouder.
  • Is er een zorgvolmacht? Zolang de zorgvolmacht niet in werking treedt, is de persoon met handicap budgethouder. Op het moment dat de zorgvolmacht in werking treedt, is de lasthebber budgethouder (tenzij er in de zorgvolmacht iets anders staat).
  • Is er een lastgeving? De lastgeving is eigenlijk geen beschermingsmaatregel. Bij een lastgeving is de persoon met handicap dus altijd budgethouder. Een lastgeving eindigt als de persoon met handicap de eigen belangen niet meer kan verdedigen.

Lees hier meer over wat je moet doen voor het PAB als je kind meerderjarig wordt.

Wat doet de budgethouder

De budgethouder beslist waar, wanneer, hoe en door wie er zorg en ondersteuning wordt geboden.

De budgethouder is ook verantwoordelijk voor het beheer van het PAB. Dat wil zeggen dat de budgethouder de overeenkomsten ondertekent en aan het VAPH verantwoordt hoe het PAB wordt besteed.

Als je een persoonlijke assistent in dienst neemt via een sociaal secretariaat, treedt de budgethouder op als werkgever van die assistent.

Overeenkomsten tekenen

De budgethouder ondertekent alle overeenkomsten. Zijn er twee budgethouders? Dan is het voldoende dat één van de twee budgethouders de overeenkomsten ondertekent.

Wie ondertekent, kiezen de budgethouders zelf. Behalve als er een bewindvoerder over de goederen is. Dan moet die zeker ondertekenen. En is er een bewindvoerder over de persoon óf een bewindvoerder over de goederen? Dan moeten zowel de bewindvoerder als de persoon met de handicap ondertekenen.

Werkgever

Wil je een persoonlijke assistent rechtstreeks in dienst nemen via een sociaal secretariaat? Dan word je werkgever van die assistent en heb je een ondernemingsnummer nodig. Lees hier meer over je verplichtingen als werkgever.

Combinatie budgethouder en assistent

Je mag je rol als budgethouder combineren met een rol als assistent via:

Sinds 2024 kan je als budgethouder ook eenvoudiger voor je kind werken via een sociaal secretariaat:

  • Ben je alleenstaande ouder van een minderjarig kind met een handicap? Of ben je als enige bewindvoerder of lasthebber van je meerderjarig kind? Je mag jezelf tewerkstellen met een takenovereenkomst via een sociaal secretariaat.
  • Ben je samen met de andere ouder budgethouder voor het PAB van je minderjarig kind? Of zijn er twee bewindvoerders of lasthebbers? Dan mag de ene budgethouder werken als assistent met een arbeids- of takenovereenkomst of via een interimkantoor. De andere budgethouder treedt op als werkgever of opdrachtgever.

LET OP! Ben je als enige budgethouder en werk je als assistent voor je kind? En doe je dat met een arbeidsovereenkomst of via een interimkantoor? Vanaf 2025 mag die combinatie niet meer. Als je al een arbeidsovereenkomst hebt, mag die in 2025 wel nog doorlopen zolang je niets wijzigt aan de overeenkomst.

Lees hier meer over de takenovereenkomst.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.