Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Wat is PVB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Heb je een handicap en ben je meerderjarig? Dan kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. Het PVB is een jaarlijkse som geld waarmee je zorg en ondersteuning kan betalen.

Voor wie

Om een PVB te krijgen, moet je:

  • minstens 18 jaar zijn
  • erkend zijn door het VAPH als persoon met een handicap
  • jonger dan 65 jaar zijn als je voor het eerst ondersteuning vraagt aan het VAPH
  • in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen

Voldoe je aan die voorwaarden? En heb je meer ondersteuning nodig dan je kan krijgen via de reguliere diensten en rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)? Doe dan een aanvraag voor een PVB.

Minderjarigen kunnen een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) aanvragen.

Aanvraag

Om een PVB aan te vragen, moet je 3 stappen doorlopen.

  1. Breng je vraag in kaart.
  2. Dien een ondersteuningsplan in.
  3. Laat een multidisciplinair verslag opmaken.

Lees hier meer over de aanvraagprocedure.

Hoeveel budget

Doorliep je de aanvraagprocedure en heb je recht op een PVB? Dan krijg je een budget toegewezen uit één van de 24 budgetcategorieën.

Hoeveel budget je krijgt, hangt af van hoeveel ondersteuning je vroeg in het ondersteuningsplan en hoeveel ondersteuning je nodig hebt volgens het multidisciplinair verslag.

De grootte van je budget wordt uitgedrukt in zorggebonden punten. 1 punt is in 2024 1.004,74 euro waard. De waarde van een punt wordt elk jaar geïndexeerd. Lees hier meer over de hoogte van je budget.

Welke ondersteuning

Met het PVB kan je verschillende vormen van ondersteuning betalen.

Je kiest zelf wie je ondersteunt: je eigen netwerk, vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners of door het VAPH vergunde zorgaanbieders. Lees hier bij welke zorgaanbieders je terechtkan met je PVB.

Hoe gebruiken

Het PVB kan je inzetten in cash of in voucher.

  • Cash: Je betaalt je ondersteuning met het geld van een aparte zichtrekening, je PVB-rekening. Je registreert de overeenkomsten en kosten zelf.
  • Voucher: Je betaalt je ondersteuning vanuit je PVB, maar door te kiezen voor een voucher stort het VAPH het afgesproken budget onmiddellijk door naar de zorgaanbieder. Je hoeft dus zelf geen overeenkomst of kosten te registreren.

Je kan vergunde zorgaanbieders en bijstandsorganisaties zowel in cash als in voucher betalen. Alle andere zorgaanbieders zoals persoonlijke assistenten, vrijwilligers, poetshulp en taxibedrijven kan je alleen in cash betalen.

Een beperkt deel van je budget hoef je niet te verantwoorden. Dat mag je vrij besteden.

Lees hier meer over dat vrij besteedbaar deel en hoe je het PVB gebruikt.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.