Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Je plichten als werkgever

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Neem je een assistent zelf in loondienst? Dan word je werkgever van die assistent. Dat betekent dat je een ondernemingsnummer hebt en dat je moet voldoen aan alle verplichtingen op het vlak van arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en fiscaal recht.

Plichten

We sommen de belangrijkste verplichtingen voor je op.

  • Dimona-aangifte: Hiermee geef je elektronisch door wanneer je assistent in en uit dienst treedt. Je sociaal secretariaat brengt deze aangifte voor je in orde.
  • Arbeidsongevallenverzekering: Je bent verplicht om voor al je assistenten een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten.
  • Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk: Alleen als je een assistent tewerkstelt met een arbeidsovereenkomst ben je verplicht om bij je deze dienst aan te sluiten. De dienst is op de hoogte van alle wetgeving over psychosociale risico’s (zoals geweld of pesten) op het werk en handelt voor jou de administratie af bij een arbeidsongeval van je assistent.

Bij een arbeidsovereenkomst ben je daarnaast verplicht om minstens het minimumloon te geven en een vergoeding voor woon-werkverkeer. Een eindejaarspremie is ook verplicht.

Heeft je assistent een takenovereenkomst? Dan ben je niet verplicht om het minimumloon te geven. Ook de vergoeding voor woon-werkverkeer en de eindejaarspremie zijn bij een takenovereenkomst niet verplicht. Je bent dus vrij om te kiezen of je dit aan je assistent geeft.

Ondernemingsnummer

Als je zelf werkgever wordt van je assistent, dan krijg je een ondernemingsnummer. Maar je bent geen zelfstandige. Je bent niet btw-plichtig en je mag geen aftrekbare kosten voor zelfstandigen indienen bij je persoonlijke belastingaangifte.

Kreeg je toch een brief met de vraag om je BTW-nummer te activeren? Onafhankelijk Leven maakte een modelbrief op die je kan terugsturen. In deze brief leg je uit dat je niet BTW-plichtig bent en dat je je BTW-nummer niet moet activeren. Heb je een persoonlijke-assistentie budget (PAB)? Gebruik de modelbrief PAB. Heb je een persoonsvolgend budget (PVB)? Gebruik de modelbrief PVB.

Kreeg je een brief om gemeente- of provincie- of milieubelastingen als ondernemer of werkgever te betalen? Je moet deze belastingen niet betalen. Onafhankelijk Leven maakte een standaard brief die je terugstuurt naar de dienst. Heb je een PAB? Gebruik dan deze brief. Heb je een PVB? Gebruik dan deze brief.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.