Advieslijn 03 808 22 99

Wat is PVB - persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een som geld dat meerderjarigen met een handicap uit Vlaanderen kunnen krijgen voor ondersteuning, zorg en persoonlijke assistentie. Voorzieningen voor volwassenen met een beperking worden niet meer rechtstreeks gesubsidieerd. Deze mensen hebben nu zelf een budget dat ze vrij kunnen inzetten. Voor minderjarigen blijft het PAB bestaan.

Om een PVB aan te vragen, doorloop je een procedure. Hoe je een budget aanvraagt lees je hier.

Voor wie?

Meerderjarigen vragen een PVB aan. Het is de bedoeling dat dit gebeurt als het basisondersteuningsbudget (BOB) en de ondersteuning vanuit Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) onvoldoende is.

Hoeveel?

Hoeveel jij zal krijgen hangt telkens af van jouw ondersteuningsnood. Deze wordt vastgelegd in het inschalingsverslag. Iedereen krijgt een budgetcategorie

Waarvoor?

Met jouw budget kun je verschillende vormen van ondersteuning betalen:

 • Dagondersteuning: bij dagondersteuning gaat het voornamelijk over psychosociale begeleiding of opvang gedurende de dag. Er zal niet constant praktische hulp gegeven worden bij het uitvoeren van een bepaalde handeling. Maar wanneer het nodig is, wordt er natuurlijk wel praktische hulp geboden aan een persoon.
  Voorbeelden: atelierwerking, activiteiten in dagcentrum, uitstappen in groep, begeleiding in groep, zorgboerderij.
   
 • Woonondersteuning: woonondersteuning heeft betrekking op psychosociale begeleiding of opvang die ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s morgens wordt gegeven.
  Er is dus altijd iemand aanwezig die onmiddellijk kan helpen of tussenkomen als dat nodig is. Er zal niet constant praktische hulp gegeven worden bij het uitvoeren van een bepaalde handeling. Maar wanneer het nodig is, wordt er praktische hulp geboden.
   
 • Individuele psychosociale begeleiding: bij psychosociale begeleiding helpt een begeleider een persoon met een handicap om zijn leven te organiseren.
  De begeleider of assistent kan samen met de persoon  met een handicap en zijn/ haar sociale context (partner, ouder, kinderen) nadenken en spreken over de organisatie van het huishouden, de organisatie van de administratie en financiën, het omgaan met de handicap, enz.
   
 • Individuele praktische hulp: de begeleider of assistent die je betaalt met PVB mag ondersteuning bieden bij ADL-activiteiten. ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven.
  Bijvoorbeeld helpen met wassen, aankleden, eten, naar het toilet gaan, huishouden doen, individueel vervoer naar school, werk of vrijetijdsactiviteiten, enz.
   
 • Globale individuele ondersteuning: globale individuele ondersteuning heeft betrekking op die vormen van ondersteuning waarbij er kenmerken aanwezig zijn van zowel praktische hulp als psychosociale begeleiding.
  De aard van ondersteuning kan verschillend zijn en door elkaar lopen: stimulatie, coaching, training, assistentie bij activiteiten, enz.
   
 • Oproepbare permanentie: met je PVB kan je ondersteuning  betalen die niet op voorhand gepland kan worden. De begeleider of assistent komt naar jou toe binnen de 30 minuten nadat je hen zelf hebt opgeroepen. Er is met deze begeleider of assistent een overeenkomst afgesloten dat zij deze oproepbare ondersteuning geeft.

Wat?

Je kan zelf beslissen hoe je je PVB zal opnemen:

 • Cashbudget waarmee je alle soorten ondersteuning zelf kan organiseren. Je krijgt het budget op jouw rekening gestort en betaalt jouw ondersteuning rechtstreeks.
   
 • Voucher om je ondersteuning te betalen bij vergunde zorgaanbieders van het VAPH. Een voucher is een soort bon waarmee je terecht kan bij een VAPH-zorgaanbieder voor opvang of begeleiding. Je kiest zelf de VAPH-zorgaanbieder(s). Het VAPH betaalt die voorziening dan rechtstreeks. 
   
 • Combinatie van een cashbudget en een voucher. De voucher kan gebruikt worden bij VAPH-zorgaanbieders. Het deel cash kan je gebruiken voor andere ondersteuning.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord