Advieslijn 03 808 22 99

Wat is PVB - persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een som geld die je krijgt om je ondersteuning te betalen. Het is geen vast inkomen, maar een budget dat je van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) krijgt om persoonlijke assistentie te betalen.

Vroeger werden voorzieningen voor volwassenen met een beperking rechtstreeks gesubsidieerd. Nu krijg je zelf het budget in handen. Dat geld mag je vrij inzetten om je assistentie en ondersteuning te betalen. Weet je niet goed hoe je je budget het best besteedt? Onafhankelijk Leven helpt je daar graag bij

Voor wie?

Alleen meerderjarigen met een handicap hebben recht op een PVB. Normaal krijg je dat budget enkel als je de kosten niet kan dekken met het basisondersteuningsbudget (BOB) en de ondersteuning van de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH).

Wat je precies moet doen om een PVB aan te vragen, vind je hier
Minderjarigen kunnen een PAB aanvragen. Hoe je dat doet, staat hier

Wat?

Je mag zelf beslissen hoe je je PVB opneemt. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Je krijgt het budget cash op je rekening gestort. Hiermee kan je je ondersteuning rechtstreeks betalen en zelf organiseren.
  2. Je krijgt een voucher om je ondersteuning te betalen. Een voucher is een soort bon die je gebruikt bij een voorziening van het VAPH. Je kiest zelf van welke zorgaanbieders jij gebruik wilt maken.
  3. Je krijgt een combinatie van een cashbudget en een voucher. De voucher gebruik je bij VAPH-zorgaanbieders. Het geld op je rekening gebruik je voor andere ondersteuning.

Hoeveel?

Hoeveel je krijgt, hangt af van hoe groot je ondersteuningsnood is. Die ondersteuningsnood wordt vastgelegd in een inschalingsverslag. Dat is een document dat jouw mogelijkheden, beperkingen en behoeften in kaart brengt.

Waarvoor?

Met jouw budget kan je verschillende vormen van ondersteuning betalen:

  1. Dagondersteuning
    Dagondersteuning gaat over dagopvang of psychosociale begeleiding (zie punt 3). Je krijgt geen hulp bij alles wat je doet, maar er staat altijd iemand klaar om je te helpen waar nodig.
     
  2. Woonondersteuning
    Woonondersteuning gaat over nachtopvang (’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends) of psychosociale begeleiding (zie punt 3). J
    e krijgt geen hulp bij alles wat je doet, maar er staat altijd iemand klaar om je te helpen waar nodig.
     
  3. Individuele psychosociale begeleiding
    Bij psychosociale begeleiding krijg je hulp van een assistent of begeleider om je leven te organiseren. Hij of zij helpt je met het regelen van het huishouden, de administratie, de financiën, noem maar op. Natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met je omgeving (je partner, ouders, kinderen, … ).
     
  4. Individuele praktische hulp
    Je begeleider of assistent biedt ondersteuning bij activiteiten in je dagelijks leven (ADL-activiteiten). Dat gaat dan over helpen met wassen, aankleden, eten, naar het toilet gaan, het huishouden doen, je naar je werk brengen en ga zo maar door.

     
  5. Globale individuele ondersteuning
    Globale individuele ondersteuning gaat over soorten steun die zowel praktische hulp als psychosociale begeleiding kunnen zijn. De vorm van ondersteuning kan verschillen en overlappen. Enkele voorbeelden zijn coaching, training en assistentie bij activiteiten.
     
  6. Oproepbare permanentie
    Oproepbare permanentie is ondersteuning die je niet van te voren plant. Je sluit een overeenkomst met een begeleider of assistent om bijvoorbeeld 's nachts constant bereikbaar te zijn. Binnen de 30 minuten na je oproep, komt hij of zij naar jou toe. 

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord