Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Hoe hoog is mijn PAB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Het PAB is een jaarlijkse som geld om zorg en ondersteuning voor je kind met handicap te betalen. De hoogte van je jaarlijks basisbudget ligt vast. Maar afhankelijk van hoe je je budget inzet, kan je meer of minder centen besteden.

Basisbudget

Je persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een budget op jaarbasis. Dat betekent dat er voor elk kalenderjaar een vastgelegd budget ter beschikking is. Je kan het budget dus niet opsparen en overdragen naar een volgend jaar.

Op basis van je aanvraag wijst het VAPH je een budget toe uit één van de 5 budgetcategorieën. Dat is je basisbudget. Hoeveel budget je krijgt, hangt af van de aard en ernst van de handicap en de leefsituatie van je kind.

Je PAB wordt uitgedrukt in euro. Het bedrag wordt jaarlijks aan de index aangepast.

Is de situatie van je kind veranderd en heb je een hoger budget nodig? De handicap van je kind is bijvoorbeeld zwaarder geworden of je omgeving kan minder ondersteuning geven? Dan kan je een hoger budget aanvragen.

VIA-middelen

Heb je een assistent in dienst met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat? Dan heb je recht op VIA-middelen. Dat zijn extra middelen die je krijgt als je bepaalde kosten indient op de arbeidsovereenkomst met je assistent.

VIA 4-middelen

Deze kosten geven recht op VIA 4-middelen:

  • Loon
  • Administratieve kosten van het sociaal secretariaat
  • Vakantiegeld
  • Maaltijdcheques
  • Opzegvergoedingen

Als je de arbeidsovereenkomst van je persoonlijke assistent via een sociaal secretariaat correct registreerde in het e-loket MijnVAPH, dan is het VAPH automatisch op de hoogte van je recht op VIA 4-middelen. Je moet daar niets extra voor doen. Iedere keer als je een kost indient die recht geeft op VIA 4-middelen, verhoogt de budgetlijn automatisch met 7% van die kost.

Voorbeeld: Je hebt een budget van 20.000 euro. Je dient een kost in van 1.000 euro op de arbeidsovereenkomst met je assistent. Je hebt recht op VIA 4-middelen. Het VAPH stort 1.000 euro op je budgetrekening terug om de kost terug te betalen én verhoogt je budgetlijn met 70 euro (7% van 1.000 euro).

VIA 5-middelen

De VIA 5-middelen zijn een compensatie die je krijgt voor de eindejaarspremie die je op het einde van het jaar verplicht moet betalen.

VIA 6-middelen

In 2021 werd een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) getekend. Die CAO bepaalde een nieuw, hoger wettelijke minimumloon voor iedereen die als persoonlijke assistent werkt via een sociaal secretariaat met een arbeidsovereenkomst. Budgethouders krijgen dankzij de VIA 6-middelen extra budget om die extra kost te betalen. Maar ook als je assistent met een arbeidsovereenkomst meer verdient dan het minimumloon, heb je recht op VIA 6-middelen.

Deze kosten geven recht op VIA 6-middelen:

  • Loon
  • Administratieve kosten van het sociaal secretariaat
  • Vakantiegeld
  • Maaltijdcheques
  • Opzegvergoedingen

Als je de arbeidsovereenkomst van je persoonlijke assistent via een sociaal secretariaat correct registreerde in het e-loket MijnVAPH, dan is het VAPH automatisch op de hoogte van je recht op VIA 6-middelen. Je moet daar niets extra voor doen. Iedere keer als je een kost indient die recht geeft op VIA 6-middelen, verhoogt de budgetlijn automatisch met 8,75% van die kost.

Voorbeeld: Je hebt een budget van 20.000 euro. Je dient een kost in van 1.000 euro op de arbeidsovereenkomst met je assistent. Je hebt recht op VIA 6-middelen. Het VAPH stort 1.000 euro op je budgetrekening terug om de kost terug te betalen én verhoogt je budgetlijn met 87,5 euro (8,75% van 1.000 euro).

Lidgeld bij een bijstandsorganisatie

Het VAPH voegt standaard 50 euro extra toe aan je budgetlijn om lid te kunnen worden van een bijstandsorganisatie zoals Onafhankelijk Leven.

Combinatie dagopvang in een MFC

Combineer je je PAB met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC)? Dan vermindert je PAB volgens het aantal dagdelen dat je beroep doet op het MFC.

Je kan het bedrag waarmee je PAB is verminderd, terugvinden op je budgetlijn op MijnVAPH. Als je vragen hebt, kan je contact opnemen met de advieslijn. Aan de hand van een combinatietabel kijken we graag voor je na welk bedrag je van je PAB overhoudt.

LET OP! Koos je ervoor om de dagopvang rechtstreeks in te kopen met je PAB? Dan maak je geen gebruik van de combinatieregeling en vermindert je PAB niet. Je betaalt de facturen van het MFC rechtstreeks vanuit je PAB-rekening. Met andere woorden, je behoudt het volledige bedrag van je PAB en gebruikt je PAB om de facturen van het MFC te betalen.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.