Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Zelfstandige assistent of coach

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 11 april 2024.

Zoek je psychosociale ondersteuning om je zelfredzaamheid te verhogen of om je te helpen met je dagplanning of administratie? Of zoek je een assistent die je helpt met dagelijkse taken? Dan kan je een zelfstandige assistent of coach inschakelen. Ook voor specifieke taken zoals ramen wassen of tuinonderhoud kan je een zelfstandige inschakelen.

Wat is een zelfstandige assistent

Een zelfstandige is iemand met een ondernemingsnummer die voor zichzelf werkt, dus niet voor een werkgever.

Zelfstandigen voeren verschillende taken uit. Heb je nood aan psychosociale begeleiding om je zelfredzaamheid te verhogen, je dag te plannen of je administratie op orde te brengen? Of zoek je als ouder ondersteuning bij de opvoeding van je kind? Dan kan je een beroep doen op een zelfstandige coach, zoals een auticoach.

Er zijn ook zelfstandige persoonlijke assistenten die je thuis kunnen ondersteunen bij het wassen en aankleden, je boodschappen doen of maaltijden bereiden.

Daarnaast zijn er ook zelfstandigen die heel specifieke taken uitvoeren, zoals tuiniers of ramenwassers.

Waarom kiezen voor een zelfstandige assistent

Wil je niet zelf werkgever worden van een assistent? Of zoek je iemand voor specifieke taken, zoals hulp in de tuin? Kies dan voor een zelfstandige assistent of coach. Je maakt vooraf duidelijke afspraken over wanneer de zelfstandige je zal ondersteunen, welke taken die uitvoert en tegen welke prijs. De zelfstandige stuurt je maandelijks een factuur. Die moet jij gewoon betalen.

Wie kan jou ondersteunen als zelfstandige assistent

Elke zelfstandige assistent of coach kan je ondersteunen. Maar voor sommige taken, zoals psychosociale begeleiding, is het best om iemand te zoeken die ervaring heeft met mensen met een handicap of een bepaalde opleiding heeft gevolgd. Voor andere taken, zoals de tuin onderhouden of je ramen wassen, is dat minder belangrijk.

Kostprijs

Zelfstandigen bepalen zelf hun prijs. De prijs varieert meestal tussen de 20 en 80 euro per uur. Sommige taken vragen meer expertise en opleiding dan andere taken, daarvoor betaal je meer. Je vergelijkt best de prijzen van verschillende zelfstandigen voor je een keuze maakt. En zorg ook dat je duidelijke afspraken maakt over de prijs en de ondersteuning die je verwacht van de zelfstandige.

Hoe betaal ik een zelfstandige met mijn PAB of PVB

Een zelfstandige betalen met je PAB of PVB? Dan zijn er enkele dingen waar je op moet letten.

  • Niet alle taken die een zelfstandige uitvoert, mag je betalen met het budget. De taken moeten voldoen aan de richtlijnen van het PAB of PVB.
  • De taken moeten opgenomen zijn in het ondernemingsnummer van de zelfstandige, zoals deze Nacebel-codes voor assistentie aan mensen met een handicap: code 88.109 of 88.999.

Wil je een zelfstandige betalen voor psychosociale begeleiding? Let er dan op dat het effectief om psychosociale begeleiding gaat. (Psycho)therapie mag je niet met het budget betalen. Ook niet als je geen terugbetaling ontvangt voor de therapie.

Een zelfstandige gevonden? Sluit dan eerst een schriftelijke overeenkomst. Je kan daarvoor deze modelovereenkomst voor PAB gebruiken. Heb je een PVB? Gebruik dan deze modelovereenkomst voor PVB.

Die overeenkomst registreer je in MijnVAPH onder het type overeenkomst ‘met een natuurlijke of rechtspersoon met een ondernemingsnummer'. Keurt het VAPH je overeenkomst goed? Dan kan je de facturen van de zelfstandige inbrengen onder de goedgekeurde overeenkomst.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.