Zoek je psychosociale ondersteuning om je zelfredzaamheid te verhogen of om je te helpen met je dagplanning of administratie? Of zoek je een assistent die je helpt met dagelijkse taken? Dan kan je een zelfstandige assistent of coach inschakelen. Ook voor specifieke taken zoals ramen wassen, de auto wassen of tuinonderhoud kan je een zelfstandige inschakelen.
Een zelfstandige is iemand met een ondernemingsnummer die voor zichzelf werkt, dus niet voor een werkgever.
Zelfstandigen voeren verschillende taken uit. Heb je nood aan psychosociale begeleiding om je zelfredzaamheid te verhogen, je dag te plannen of je administratie op orde te brengen? Of zoek je als ouder ondersteuning bij de opvoeding van je kind? Dan kan je een beroep doen op een zelfstandige coach, zoals een auticoach.
Er zijn ook zelfstandige persoonlijke assistenten die je thuis kunnen ondersteunen bij het wassen en aankleden, je boodschappen doen of maaltijden bereiden.
Daarnaast zijn er ook zelfstandigen die heel specifieke taken uitvoeren, zoals een tuinier, een ramenwasser of een carwash.
Wil je niet zelf werkgever worden van een assistent? Of zoek je iemand voor specifieke taken, zoals hulp in de tuin? Kies dan voor een zelfstandige assistent of coach. Je maakt vooraf duidelijke afspraken over wanneer de zelfstandige je zal ondersteunen, welke taken die uitvoert en tegen welke prijs. De zelfstandige stuurt je maandelijks een factuur. Die moet jij gewoon betalen.
Elke zelfstandige assistent of coach kan je ondersteunen. Maar voor sommige taken, zoals psychosociale begeleiding, is het best om iemand te zoeken die ervaring heeft met mensen met een handicap of een bepaalde opleiding heeft gevolgd. Voor andere taken, zoals de tuin onderhouden of je ramen wassen, is dat minder belangrijk.
Zelfstandigen bepalen zelf hun prijs. De prijs varieert meestal tussen de 20 en 80 euro per uur. Sommige taken vragen meer expertise en opleiding dan andere taken, daarvoor betaal je meer. Je vergelijkt best de prijzen van verschillende zelfstandigen voor je een keuze maakt. En zorg ook dat je duidelijke afspraken maakt over de prijs en de ondersteuning die je verwacht van de zelfstandige.
Sommige zelfstandige assistenten zijn vrijgesteld van BTW. Weet je assistent niet of die BTW moet aanrekenen? Dan neemt je assistent best contact op met het sociaal verzekeringsfonds of BTW-kantoor. Zelfstandige assistenten die géén BTW moeten betalen, vermelden op de overeenkomst de bepaling dat er een vrijstelling is van BTW door te verwijzen naar artikel 44, § 2, 2° van het BTW-wetboek.
Een zelfstandige betalen met je PAB of PVB? Dan zijn er enkele dingen waar je op moet letten.
Wil je een zelfstandige betalen voor psychosociale begeleiding? Let er dan op dat het effectief om psychosociale begeleiding gaat. (Psycho)therapie mag je niet met het budget betalen. Ook niet als je geen terugbetaling ontvangt voor de therapie.
Een zelfstandige gevonden? Sluit dan eerst een schriftelijke overeenkomst. Je kan daarvoor deze modelovereenkomst voor PAB gebruiken. Heb je een PVB? Gebruik dan deze modelovereenkomst voor PVB.
Die overeenkomst registreer je in MijnVAPH onder het type overeenkomst ‘met een natuurlijke of rechtspersoon met een ondernemingsnummer'. Keurt het VAPH je overeenkomst goed? Dan kan je de facturen van de zelfstandige inbrengen onder de goedgekeurde overeenkomst.