Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PAB?

Kreeg je een terbeschikkingsstellingsbrief met een PAB voor je zoon of dochter? Dat is de officiële brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) waarin staat op welk bedrag je per jaar recht hebt.

Vanaf nu heb je 4 maanden de tijd om je budget op te starten.

Vraag een gratis opstartpakket aan

Je hebt recht op een gratis opstartpakket ter waarde van 800 euro. In dit pakket zitten coachingsessies waarin we je uitleggen hoe je begint met een persoonlijke-assistentiebudget, wat de mogelijkheden zijn en hoe je je budget zo goed mogelijk besteedt.

 • Je ontvangt meteen onze opstartbrochure via mail.
 • Per post bezorgen we je een mooie, handige opstartmap met alle info die je nodig hebt.
 • We voorzien voor jou een gratis opstarttraject ter waarde van 800 euro. We helpen je om je budget zo goed mogelijk in te zetten. 

Klik hier om je gratis opstartpakket aan te vragen

Opstarten in 4 stappen

Na de toekenning krijg je 4 maanden om te starten. Opstarten met je PAB doe je in 4 stappen:

 1. Open een zichtrekening, bij voorkeur op naam van de budgethouder. Daarop wordt het terugvorderbaar voorschot gestort.
 2. Sluit een eerste overeenkomst af met een zorgaanbieder.
 3. Registreer de overeenkomst op MijnVAPH. Je budget is nu officieel opgestart.
 4. Vul het formulier 'Starten met cash' in op MijnVAPH. Voeg bij het formulier een bewijs van de bank toe dat je een zichtrekening hebt geopend. Gaat je kind naar de dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC)? Voeg dan ook het combinatieformulier toe. 

Schreef je je in voor het gratis opstartpakket? Dan brengen wij de opstart van je budget in orde tijdens de opstartsessie. Breng zeker het bewijs van de bank mee en het ingevulde combinatieformulier (alleen als je kind naar de dagopvang gaat in een MFC).

Wie is budgethouder?

De budgethouder is de persoon met een handicap of zijn wettelijk vertegenwoordiger (ouder of bewindvoerder). De budgethouder bepaalt zelf waar, wanneer, hoe en door wie de zorg en ondersteuning wordt geboden en ondertekent alle documenten en overeenkomsten in het kader van het PAB. 

 • Is je zoon of dochter minderjarig? Het VAPH beschouwt beide ouders automatisch als budgethouder. Eén ouder kan afstand doen van de rol als budgethouder om assistent te kunnen worden.
 • Ben je alleenstaande ouder of is er maar één ouder in leven of gekend van je minderjarige zoon of dochter? Dan beschouwt het VAPH deze ene ouder als budgethouder. Meer informatie over de combinatie van de rol als budgethouder en assistent lees je hier
 • Is je zoon of dochter meerderjarig en is er geen bewindvoering vastgelegd via een vrederechter? Dan beschouwt het VAPH de jongere met handicap als budgethouder. 
 • Is je zoon of dochter meerderjarig en is er bewindvoering vastgelegd via een vrederechter? Dan is de bewindvoerder (of bewindvoerders) budgethouder. 

Uitbetaling van je PAB: terugvorderbaar voorschot en budget

Is je eerste overeenkomst geregistreerd en vulde je het formulier 'Starten met cash' in? Dan stort het VAPH  het terugvorderbaar voorschot op je budgetrekening. 

Het terugvorderbaar voorschot bedraagt 1/4 van je budget. Maar het maakt geen deel uit van je budget. Het is een soort "lening" van het VAPH waarmee je je facturen kan voorschieten. Want het VAPH betaalt een factuur pas terug als je die eerst hebt betaald. 

Is je terugvorderbaar voorschot bijna op? Dan is het tijd om kosten in te dienen. Het VAPH betaalt de kosten dan terug op je PAB-rekening. Je terugvorderbaar voorschot moet weer volledig op je PAB-rekening staan op het moment dat alle ingediende kosten zijn terugbetaald. Als je PAB stopt, moet je dit terugvorderbaar voorschot kunnen teruggeven aan het VAPH.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord