Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PAB?

Kreeg je het goede nieuws van het VAPH dat je kind een PAB toegekend krijgt? Super! We leggen even uit wat de volgende stappen zijn.

Op weg met je PAB

Hoe begin je nu met zo’n PAB? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kan je je budget zo goed mogelijk besteden? Om je op weg te helpen, biedt Onafhankelijk Leven je een gratis opstartpakket aan. In dat pakket vind je een persoonlijke opstartmap met alle info die je nodig hebt. We sturen ook een van onze experts langs. Die beantwoordt al je vragen en helpt je aan de slag te gaan.

Hoe vraag je zo’n opstartpakket precies aan? In de terbeschikkingstellingsbrief die je van het VAPH kreeg, vind je een waardebon die je recht geeft op ons pakket. Laat onze advieslijn weten dat je interesse hebt in het pakket, zij doen de rest. Of klik gewoon hier verder:

Klik hier om je gratis opstartpakket aan te vragen

Opstarten in 5 stappen

Na de toekenning krijg je 3 maanden om te starten met je PAB. Zit je kind momenteel op internaat in een multifuncitoneel centrum (MFC)? Dan moet hij of zij het internaat verlaten, PAB kan je niet combineren met een MFC. Als je wil dat zoon of dochter het schooljaar afmaakt in de vertrouwde school, vraag je om uitstel. Dat mag tot juli van het lopende schooljaar.

Opstarten met je PAB doe je in 5 stappen:

Stap 1: Open een nieuwe zichtrekening op naam van je kind met een beperking. Op die rekening wordt het PAB gestort.
Stap 2: Sluit assistentieovereenkomsten met de mensen en organisaties die je gaan ondersteunen. Alles wat je daarover moet weten, vind je hier.  
Stap 3: Maak een kopie van alle gemaakte overeenkomsten en stuur ze naar het VAPH.
Stap 4: Vul het formulier 'Gegevens van de budgethouder en van het rekeningnummer bij een persoonlijke assistentiebudget' in en bezorg het aan het VAPH. 
Stap 5: Vul het formulier 'Melding van de combinatie van het persoonlijke assistentiebudget met andere zorgvormen' in en bezorg het aan het VAPH. Dit formulier moet ook worden ingevuld als je geen gebruik maakt van andere vormen van zorg. 

Vind een assistent

Schakel een persoonlijke assistent in voor de ondersteuning van je kind. Dat mag natuurlijk een ouder, vriend of kennis zijn. Nog op zoek naar een goeie assistent? Kijk dan zeker even op de website www.zorgenassistentie.be of neem contact op met interimkantoor Agilitas.

Uitbetaling van je PAB

Je krijgt een voorschot van het PAB gestort op je zichtrekening nadat je de eerste overeenkomst met je assistent hebt ingediend bij VAPH. Dat voorschot noemen we het werkkapitaal. Het komt op 5/12de van je budget. Jouw volledige budget (12/12) staat vast bij het VAPH. Het werkkapitaal is dus geen deel van je budget. Op het einde van het jaar staat het nog op je rekening. Is dat niet het geval, dan betaal je terug uit privémiddelen.

Voorbeeld:

  • Je krijgt 40.000 euro PAB.
  • 5/12 daarvan is ongeveer 16.667 euro, het VAPH rondt dit af naar boven tot 16.700 euro Dat is het werkkapitaal dat je op je rekening krijgt.
  • Je betaalde 5.000 euro aan zorgkosten. Je resterende kapitaal is 11.700 euro.
  • Je dient de zorgkosten in via de kostenstaat. Het VAPH stort die 5.000 euro terug.
  • Je werkkapitaal staat weer op 16.700 euro.
  • Nu rest nog 35.000 euro van je budget.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord