Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PAB?

Kreeg je het goede nieuws van het VAPH dat je zoon of dochter met een PAB toegekend krijgt? Super! We leggen even uit wat de volgende stappen zijn.

Een PAB  is een persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen. Dat is een som geld die je krijgt om de ondersteuning voor je zoon of dochter met een handicap te betalen. Je krijgt nu, na de toekenning, 3 maanden de tijd om je PAB op te starten.

Op weg met je PAB

Hoe begin je nu met zo’n PAB? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kan je je budget zo goed mogelijk besteden? Om je op weg te helpen, biedt Onafhankelijk Leven je een gratis opstartpakket aan. In dat pakket vind je een persoonlijke opstartmap met alle info die je nodig hebt. We sturen ook een van onze experts langs die graag al je vragen beantwoordt en je helpt aan de slag te gaan.

Hoe vraag je zo’n opstartpakket precies aan? In de terbeschikkingstellingsbrief die je van het VAPH gekregen hebt, vind je normaal gezien een waardebon die je recht geeft op ons pakket. Laat onze advieslijn weten dat je interesse hebt in het pakket, zij doen al het nodige. Of klik gewoon hier verder:

Klik hier om je gratis opstartpakket aan te vragen

Opstarten in 5 stappen

Je krijgt dus 3 maanden de tijd om op te starten met je PAB. Laat je je kind liever het schooljaar afmaken in zijn of haar vertrouwde school of internaat? Dan kan je uitstel vragen tot juli van het lopende schooljaar. Opstarten doe je in 5 stappen:

Stap 1: Maak een nieuwe zichtrekening op naam van de budgethouder of de mens met een handicap. Op die rekening wordt je PAB gestort.
Stap 2: Sluit overeenkomsten rond de assistentie die je zal krijgen met de mensen en de organisaties die je gaan ondersteunen. Alles wat je daarover moet weten, vind je hier.  
Stap 3: Maak een kopie van alle gemaakte overeenkomsten en stuur ze naar het VAPH.
Stap 4: Vul het formulier 'Gegevens van de budgethouder en van het rekeningnummer bij een persoonlijke assistentiebudget' in en stuur het met de post naar het VAPH. 
Stap 5: Vul het formulier 'Melding van de combinatie van het persoonlijke assistentiebudget met andere zorgvormen' in en stuur het met post naar het VAPH. Dit formulier moet ook worden ingevuld als je geen gebruik maakt van andere vormen van zorg. 

Vind een assistent

Schakel ook een persoonlijke assistent in voor de ondersteuning van je zoon of dochter. Die assistent mag natuurlijk een ouder, vriend of kennis zijn. Heb je nog geen assistent? Je kan er een zoeken via de website www.zorgassistentie.be of via het interimkantoor Agilitas.

Uitbetaling van je PAB

Je PAB wordt pas gestort op je speciale PAB-rekening nadat je de eerste overeenkomst met je assistent opgestuurd hebt naar het VAPH. Je krijgt het geld niet in één keer. Volgens het systeem van werkkapitaal krijg je 5/12de van het budget op de rekening. Elke keer je dan kosten aangeeft, wordt er geld gestort, tot je je volledige PAB gekregen hebt.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord