Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Deeleconomie

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 25 juli 2024.

Heb je door je handicap ondersteuning nodig bij dagdagelijkse taken of bij een uitstap? Dan kan je een assistent inschakelen via een erkend deeleconomieplatform. Die assistent kan enkele uren per week voor jou werken.

Wat is deeleconomie

Het systeem van deeleconomie maakt het voor mensen eenvoudig om een centje bij te verdienen aan een voordelig belastingtarief. Dat doen ze via een erkend deeleconomieplatform zoals Helpper, Exxtra, Numia of RingTwice.

Een assistent via deeleconomie kan jou helpen met kleine dagdagelijkse taken. De assistent kan voor jou koken, de ramen wassen, onkruid wieden, een lamp indraaien, poetsen, strijken, boodschappen doen, administratie doen, jou ondersteunen als je op uitstap gaat. Grote klussen of medische taken mogen niet.

Je mag zoveel assistenten via deeleconomie inschakelen als je zelf wil. Per assistent is er wel een maximumbedrag dat die jaarlijks mag bijverdienen.

Waarom kiezen voor deeleconomie

Zoek je een assistent voor enkele uren per week? Of wil je iemand die je nu al regelmatig een handje komt toesteken een kleine vergoeding geven? Dan kan dat via het systeem van deeleconomie aan een voordelig tarief voor zowel jou als je assistent. Je spreekt samen met je assistent een uurtarief af.

Wie kan jou ondersteunen via deeleconomie

Een assistent via deeleconomie moet minstens 18 jaar zijn. Is je assistent nog student? Of op pensioen? Of ontvangt die een uitkering? Dan vraagt die best aan het deeleconomieplatform waar die rekening mee moet houden.

Is je assistent een zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Dan kan die via deeleconomie werken, zolang het takenpakket verschilt van dat als zelfstandige. Een zelfstandige persoonlijke assistent kan bijvoorbeeld niet ook via deeleconomie als assistent werken. Een zelfstandige bakker kan dat wel.

Vond je nog geen assistent? Het deeleconomieplatform kan je helpen bij je zoektocht.

Kostprijs

De uurvergoeding spreek je samen met je assistent af. Een assistent mag niet onbeperkt verdienen via het systeem van deeleconomie. In 2024 betaal je per assistent maximum 7.460 euro per jaar. In het bedrag dat jij betaalt zitten de werkingskosten van het deeleconomieplatform en 10,7% belastingen.

Het deeleconomieplatform houdt bij het betalen van je assistent de werkingskosten en belastingen automatisch af. Je assistent ontvangt dus een kleiner bedrag op de rekening. Op het bedrag dat je assistent ontvangt, betaalt die nadien geen extra belastingen meer. De inkomsten via deeleconomie staan wel vermeld op de belastingbrief van de assistent onder ‘diverse inkomsten’.

Voorbeeld: Je geeft je assistent via deeleconomie 7 euro per uur. Het deeleconomieplatform rekent 2 euro per uur aan administratiekosten. Het platform houdt 10,7% belastingen op de 9 euro. Je bijklusser ontvangt netto 6,04 euro (= 7 euro - 10,7% van 9 euro).

Deeleconomie betalen met je PAB of PVB

Iedereen mag een assistent inschakelen via een deeleconomieplatform, ook als je geen PAB of PVB hebt. Heb je wel een PAB of PVB? En wil je de assistent betalen met je budget? Sluit eerst een overeenkomst af met een deeleconomieplatform zoals Helpper, Exxtra, Numia of RingTwice. Die overeenkomst registreer je via MijnVAPH onder het type ‘met een natuurlijke of rechtspersoon met ondernemingsnummer’.

Daarna ga je via het deeleconomieplatform op zoek naar een assistent. Of je meldt je eigen assistent aan bij het platform.

Je geeft de prestaties van je assistent door aan het deeleconomieplatform. Het platform bezorgt je daarna maandelijks een factuur. Die betaal je vanuit je budgetrekening en breng je via MijnVAPH in onder de goedgekeurde overeenkomst met het deeleconomieplatform.

Heb je meerdere assistenten via deeleconomie? Je registreert maar één overeenkomst met het deeleconomieplatform. Daarop dien je de kosten in van al je assistenten.

TIP! Ben je lid van Onafhankelijk Leven? Dan krijg je 50 euro korting bij Helpper. Vraag je kortingscode aan de advieslijn via advies@onafhankelijkleven.be of 03 808 22 99.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.