Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Wat zijn jouw mensenrechten?

Mensenrechten zijn er voor iedereen, ook als je een handicap hebt. Dat klinkt logisch, maar in de realiteit worden de rechten van mensen met een handicap vaak geschonden. Net daarom werd in 2006 een apart internationaal verdrag in het leven geroepen dat alle rechten bundelt van mensen met een handicap.

VN-verdrag met 50 artikels

Het verdrag van de Verenigde Naties (VN) over de rechten van mensen met een handicap bevat maar liefst 50 artikels die jouw rechten toelichten. Ze zijn allemaal even belangrijk en hebben als doel jouw vrijheid, gelijkheid en waardigheid te garanderen. Een paar voorbeelden:

  • Je mag zelf kiezen waar je wil wonen en met wie
  • Je mag werken waar je wil en je hebt het recht om zelf je school te kiezen
  • Je moet binnen kunnen in gebouwen, scholen en woningen en je moet daar kunnen geraken met toegankelijk openbaar vervoer

Wil je al jouw rechten kennen, neem dan een duik in de verdragstekst.

Jij hoort erbij

Jij hebt net zoals iedereen het recht op een volwaardige plek in de samenleving. Maar soms is het door je handicap moeilijk om zoals anderen te gaan sporten, werken, studeren, reizen,… In dat geval heb je recht op ‘redelijke aanpassingen’. De samenleving moet zich aanpassen aan jouw noden en actief drempels wegwerken zodat iedereen kan deelnemen aan het dagelijks leven. Een samenleving waar iedereen erbij hoort, noemen we een inclusieve samenleving.

Respecteert België jouw rechten?

België ratificeerde in 2009 het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. De Belgische overheden beloofden toen om alle rechten uit het verdrag te bevorderen, beschermen en waarborgen. Ons land moet zich inzetten voor een inclusieve samenleving. Helaas is er nog een lange weg te gaan. Mensen met een handicap worden in België nog te vaak gediscrimineerd en vergeten. De drempels om deel te nemen aan het dagelijkse leven zijn hoog en talrijk.

Rapporteer discriminatie of andere inbreuken op jouw rechten

Denk jij dat je rechten niet gerespecteerd worden? Werd je slachtoffer van discriminatie omdat je een handicap hebt? Of ben je getuige geweest van discriminatie? Meld dit aan de bevoegde instanties zodat zij jouw klacht kunnen onderzoeken en eventueel actie kunnen ondernemen. Afhankelijk van wat er jou is overkomen, doe je een melding bij UNIA of het Vlaams Mensenrechteninstituut.

Federaal meldpunt UNIA

Voor thema’s die door de federale Belgische overheid behandeld worden kan je terecht bij UNIA, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. UNIA buigt zich onder meer over haatboodschappen, discriminatie op het werk, in de horeca, in de gezondheidssector en bij de NMBS.

Meldpunt Vlaams Mensenrechteninstituut

Voor thema’s die onder Vlaamse bevoegdheden vallen, kan je terecht bij het Vlaams Mensenrechteninstituut. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie op de huurmarkt, in het onderwijs of bij De Lijn.

Twijfel je of je met je klacht bij UNIA of bij het Vlaams Mensenrechteninstituut moet aankloppen? Neem contact op met één van beide instanties zodat zij jou correct kunnen doorverwijzen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, opinies en standpunten. Of laat je inspireren door onze straffe getuigenissen.