Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Vrijwilligers

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 5 juni 2024.

Heb je door je handicap hulp nodig in je dagelijkse leven, zoals bij een uitstap of in het huishouden? Dan kan je een vrijwilliger inschakelen via een vrijwilligersorganisatie.

Wat is vrijwilligerswerk

Heb je door je handicap hulp nodig in je dagelijks leven? Dan kan je één of meerdere vrijwilligers inschakelen. Een vrijwilliger kan een familielid, een vriend of iemand anders in of buiten je netwerk zijn.

Die vrijwilliger kan praktische taken voor je uitvoeren zoals kleine huishoudelijke taken, hulp bij het wassen en aankleden, je vervoeren, je ondersteunen tijdens een uitstap. Daarvoor ontvangt je vrijwilliger geen loon, maar een vrijwilligersvergoeding.

Het vrijwilligerswerk gebeurt best via een vrijwilligersorganisatie. Zo is je vrijwilliger verzekerd. Je sluit je samen met de vrijwilliger aan bij een vrijwilligersorganisatie naar keuze.

Waarom kiezen voor een vrijwilliger

Wil je graag enkele uren per week hulp bij dagdagelijkse taken? Of wil je iemand die je nu al regelmatig helpt een kleine vergoeding geven? Doe dan een beroep op een vrijwilligersorganisatie. Vrijwilligerswerk is relatief goedkoop als je het vergelijkt met andere manieren om hulp in te kopen.

Wie mag vrijwilliger zijn

Bijna iedereen mag vrijwilliger zijn. Als je daar meer over wil weten, kan je je informeren bij het Steunpunt vrijwilligerswerk of bij een vrijwilligersorganisatie.

Ontvangt de persoon die vrijwilliger voor jou wil worden een uitkering? En wil die bovenop die uitkering een vrijwilligersvergoeding ontvangen? Dan vraagt die vrijwilliger best eerst toestemming aan de uitbetalingsinstelling.

Heb je geen groot netwerk en zoek je een vrijwilliger? Lees onze tips om ondersteuning te vinden.

Kostprijs

Vrijwilligers krijgen geen loon, maar kunnen een vrijwilligersvergoeding ontvangen om hun tijd of gemaakte kosten te compenseren. Die vrijwilligersvergoeding kan een gewone forfaitaire, een verhoogde forfaitaire of een reële onkostenvergoeding zijn.

Gewone forfaitaire onkostenvergoeding

Bij een gewone forfaitaire onkostenvergoeding geef je je vrijwilliger een vast bedrag per dag. In 2024 mag een vrijwilliger maximum 41,48 euro per dag en 1.659,22 euro per jaar ontvangen. Zolang je die maximumbedragen niet overschrijdt, moet je vrijwilliger geen belastingen betalen op de vrijwilligersvergoeding.

Vrijwilligers die een gewone forfaitaire vergoeding ontvangen, mag je ook een fietsvergoeding geven voor de afstand die ze afleggen met de fiets of een kilometervergoeding als ze met hun eigen auto rijden.

Verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding

Bepaalde groepen vrijwilligers kunnen een verhoogde forfaitaire vrijwilligersvergoeding van 3.047,43 euro per jaar krijgen, bijvoorbeeld vrijwilligers die dag- en nachtoppas doen bij hulpbehoevende mensen. Dat kan alleen als de vrijwilliger ingeschreven is via een organisatie die erkend is door het woonzorgdecreet. Niet alle vrijwillige assistenten hebben dus recht op deze verhoogde vergoeding.

Alleen deze organisaties vallen er onder het woonzorgdecreet:

  • lokale dienstencentra
  • diensten voor gezinszorg
  • diensten voor oppashulp
  • diensten voor thuisverpleging
  • diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds
  • diensten voor gastopvang
  • centra voor dagverzorging, kortverblijf en herstelverblijf
  • groepen van assistentiewoningen, woonzorgcentra en verenigingen voor mantelzorgers

Vrijwilligers die een verhoogde forfaitaire vergoeding ontvangen, mag je ook een fietsvergoeding geven voor de afstand die ze afleggen met de fiets of een kilometervergoeding als ze met hun eigen auto rijden.

Reële onkostenvergoeding

Bij een reële onkostenvergoeding betaal je alle werkelijk gemaakte kosten van de vrijwilliger terug. Hiervoor heeft je vrijwilliger wel bewijsstukken nodig zoals bonnetjes of facturen.

Kilometervergoeding

De kilometervergoeding is een speciale soort reële onkostenvergoeding. Normaal gezien kan je als vrijwilliger niet zowel een forfaitaire als een reële onkostenvergoeding krijgen. Je moet kiezen tussen de twee systemen om onkosten te vergoeden. De kilometervergoeding is een uitzondering. Dat is de enige soort reële onkostenvergoeding die je wél mag combineren met een forfaitaire onkostenvergoeding.

De kilometervergoeding bedraagt tussen 1 april en 30 juni 2024 maximum 0,4265 euro per kilometer. Het maximumbedrag wordt om de drie maanden geïndexeerd.

Je mag je vrijwilliger voor maximum 2000 kilometer vergoeden. Tenzij vervoer tot het takenpakket van je vrijwilliger behoort. Dan kan je een onbeperkt aantal kilometers vergoeden.

Een vrijwilliger betalen met je PAB of PVB

Heb je een PAB of PVB? En wil je vrijwilligers betalen met het budget? Sluit dan eerst een overeenkomst af met de vrijwilligersorganisatie en sluit je vrijwilliger aan bij die organisatie.

Deze vrijwilligersorganisaties hebben ervaring met budgethouders: Focus op Emancipatie, Kando en Dito

Sloot je een overeenkomst af? Dan registreer je die overeenkomst in het e-loket MijnVAPH. Als type selecteer je ‘met een vrijwilligersorganisatie’.

Daarna kan je de kosten van de vrijwilligersorganisatie ingeven onder de goedgekeurde overeenkomst. Deze kosten van het vrijwilligerswerk mag je betalen met je budget:

  • Het lidgeld van de vrijwilligersorganisatie
  • Administratie- en verzekeringskosten van de vrijwilligersorganisatie
  • De forfaitaire onkostenvergoeding van je vrijwilligers
  • De kilometervergoeding van je vrijwilliger voor verplaatsingen met diens auto tijdens het vrijwilligerswerk

LET OP! Toegangstickets, bonnetjes, de reis- en verblijfskosten van je vrijwilliger,… Dat zijn kosten die je je vrijwilliger mag betalen volgens de vrijwilligerswetgeving, maar die het VAPH niet aanvaardt in het kader van een PAB of PVB. Die kosten betaal je dus zelf of met je vrij besteedbaar deel.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.