Advieslijn 03 808 22 99

Hoe vraag ik een PAB aan?

Je vraagt een PAB aan bij de intersectorale toegangspoort (ITP) van het Agentschap Jongerenwelzijn. Dit is een ‘toegangspoort’ tot niet-rechtstreekse jeugdhulp. De aanvraag bestaat uit verschillende stappen:

STAP 1: Aanvrager/contactpersoon zoeken

Je kan zelf geen aanvraag bij de ITP indienen. Dat gebeurt via een multidisciplinair team (MDT) dat erkend wordt door het Agentschap Jongerenwelzijn. Een MDT is een dienst die mensen met een (vermoeden van) handicap helpt bij hun ondersteuningsaanvraag aan het VAPH. Meer info over MDT's vind je hier.

STAP 2: Aanmeldingsformulier indienen

Vul samen met jouw MDT het formulier 'Aanmeldingsdocument (A-document)' in. De aanvrager/contactpersoon bezorgt dit formulier en alle andere nodige documenten aan de ITP.

STAP 3: Indicatiestellingsverslag

Een dossierbeheerder van het Team Indicatiestelling van de ITP onderzoekt je aanvraag voor ondersteuning en de situatie van je kind. Daarna bepaalt hij of zij welke ondersteuning nodig is. Dit wordt bijgehouden in het indicatiestellingsverslag.

STAP 4: Jeugdhulpverleningsvoorstel

Het Team Jeugdhulpregie van de ITP maakt dan een jeugdhulpverleningsvoorstel op. In dat voorstel staat welke persoon of dienst de hulpverlening zal uitvoeren. Als er budget vrijkomt om PAB's toe te kennen, zal die persoon of dienst een dossier indienen bij de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC). De IRPC bepaalt welke aanvragen prioriteit krijgen. 

Heb je al een PAB-aanvraag gedaan?

Dan blijft je PAB-aanvraag gewoon doorlopen bij de ITP. Als je je afvraagt hoe het nu zit met je PAB-aanvraag, neem je best contact op met je MDT. 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord