Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Wat is PAB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 29 november 2024.

Heeft je minderjarig kind een handicap? Dan kan je een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) aanvragen. Het PAB is een jaarlijkse som geld waarmee je zorg en ondersteuning kan betalen.

Voor wie

Is je kind minderjarig met een (vermoeden van) handicap? En heeft je kind meer ondersteuning nodig dan wat reguliere diensten en rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) kunnen bieden? Doe dan een aanvraag voor een PAB. Het PAB kan worden toegekend tot en met 21 jaar.

Meerderjarigen kunnen een persoonsvolgend budget aanvragen.

Aanvraag

Een PAB vraag je aan in 3 stappen:

  1. Breng je vraag in kaart.
  2. Zoek een contactpersoon-aanmelder.
  3. Laat een aanmeldingsdocument (A-document) opmaken.

Lees hier meer over de aanvraagprocedure.

Hoeveel budget

Doorliep je de aanvraagprocedure en heb je recht op een PAB? Dan krijg je een budget toegewezen uit één van de 5 budgetcategorieën.

Hoeveel budget je krijgt, hangt af van de aard en ernst van de handicap en de leefsituatie van je kind.

De grootte van je budget wordt uitgedrukt in euro. Het PAB wordt elk jaar geïndexeerd. Lees hier meer over de hoogte van je budget.

Welke ondersteuning

Met het PAB kan je verschillende vormen van ondersteuning betalen.

Je kiest zelf wie je kind ondersteunt: je eigen netwerk, vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners, multifunctionele centra (MFC’s) of door het VAPH vergunde zorgaanbieders. Lees hier bij welke zorgaanbieders je terechtkan met je PAB.

Hoe gebruiken

Je betaalt je ondersteuning vanuit een aparte zichtrekening, de PAB-rekening. De overeenkomsten en kosten van die ondersteuning registreer je bij het VAPH. Een beperkt deel van je budget hoef je niet te verantwoorden en mag je vrij besteden.

Lees hier meer over dat vrij besteedbaar deel en hoe je het PAB gebruikt.

Bekijk het webinar 'Wat kan je doen met een PAB?'

Dit webinar is voor iedereen die meer wil weten over wat je met een PAB kan doen. Dus heb je een PAB en wil je weten hoe je nog meer uit je budget kan halen? Of sta je op de wachtlijst en wil je al kennismaken met de mogelijkheden? Of overweeg je om een PAB aan te vragen en twijfel je of het wel iets voor jou is? Schrijf je dan zeker in voor dit webinar. We geven je een uitgebreid overzicht van wat je kan doen met het PAB met alle voor- en nadelen en concrete voorbeelden.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.