Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PVB?

Kreeg je een terbeschikkingsstellingsbrief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)? Dit is de officiële brief waarin staat dat je mag starten met een persoonsvolgend budget (PVB) en op welk bedrag je per jaar recht hebt.

Vanaf nu heb je 4 maanden de tijd om je budget op te starten.

Maar hoe begin je nu met zo’n PVB? Wat zijn de  mogelijkheden? En hoe kan je je budget zo goed mogelijk besteden? Wij helpen je daar graag bij!

Vraag je opstartpakket aan

 • Je ontvangt meteen onze opstartbrochure en handige video.
 • Per post bezorgen we je een mooie, handige opstartmap met alle info die je nodig hebt.
 • Eén van onze coaches contacteert jou. We voorzien voor jou een gratis opstarttraject ter waarde van 800€*. Een coach start jouw dossier op en bekijkt met jou hoe je jouw budget zo goed mogelijk kan inzetten. We werken volledig coronaproof
 • Je wordt gratis lid voor het lopende kalenderjaar waarin je PVB ter beschikking wordt gesteld. Het volgende kalenderjaar betaal je vanuit je PVB het lidmaatschap ter waarde van 50 euro. Meer informatie over het lidgeld bij Onafhankelijk Leven lees je hier.

Vraag vrijblijvend je opstartpakket aan

* Wie komt in aanmerking voor een gratis opstartpakket ? Iedereen die vanaf 1/5/2021 voor het eerst een budget terbeschikking krijgt van het VAPH.
Wie komt hier niet voor in aanmerking? Iedereen die al een PAB of PVB heeft. Bijvoorbeeld: budgethouders die overgaan van PAB naar PVB, budgethouders die een verhoging krijgen van het huidige PAB of PVB, de groep die een tijdelijk PVB (22 weken) na noodsituatie krijgt.

3 manieren om je PVB te besteden

Na de toekenning krijg je 4 maanden om op te starten. Je kan je budget op 3 manieren besteden:

 1. Cash
  Je betaalt je ondersteuning met het geld van een persoonlijke zichtrekening, je PVB-rekening. Die staat op naam van de budgethouder. Dat is de persoon met een handicap of een bewindvoerder.
  Opstarten met cash doe je zo:

  Stap 1: Open een nieuwe zichtrekening op naam van de budgethouder. Op die rekening wordt het PVB gestort. Als er sprake is van bewindvoering, maak je ook een kopie van het vonnis van de vrederechter.

  Stap 2: Sluit assistentieovereenkomsten met de mensen en organisaties die je gaan ondersteunen. Lees hier wat je kan doen met je PVB.

  Stap 3: Vul het formulier 'Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash'  en het formulier 'Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash' in en bezorg het aan het VAPH.
   
 2. Voucher
  Een voucher is een bon die je gebruikt bij een voorziening van het VAPH. Als je er gebruik van maakt, krijg je je budget niet gestort. Je beheert het ook niet zelf. Je werkt met een puntensysteem.
  Alleen vergunde zorgaanbieders en bijstandsorganisaties aanvaarden vouchers als betaling. Je registreert je voucher bij hen, daarna betaalt het VAPH de gemaakte kost terug uit jouw budget. Op de site van het VAPH kan je je saldo checken. Opstarten met vouchers doe je in zo:


  Stap 1Meld het VAPH dat je met vouchers wil werken.

  Stap 2: Sluit een overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder of bijstandsorganisatie. Het beste is niet al je punten daaraan uit te geven, zodat je nog een reservebudget hebt.

  Stap 3: De zorgaanbieder of bijstandsorganisatie laat de overeenkomst registreren bij het VAPH. Als je voldoende budget hebt, wordt de overeenkomst goedgekeurd.

   
 3. Combinatie van cash en vouchers
  Misschien past een combinatie van beide systemen het beste bij jouw situatie? Dat is mogelijk als je beide opstartprocedures volgt. 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord