Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PVB?

Kreeg je een terbeschikkingsstellingsbrief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)? Dit is de officiële brief waarin staat dat je mag starten met een persoonsvolgend budget (PVB) en op welk bedrag je per jaar recht hebt.

Vanaf nu heb je 4 maanden de tijd om je budget op te starten.

Maar hoe begin je nu met zo’n PVB? Wat zijn de  mogelijkheden? En hoe kan je je budget zo goed mogelijk besteden? Wij helpen je daar graag bij!

Vraag je opstartpakket aan

  • Je ontvangt meteen onze opstartbrochure en handige video.
  • Per post bezorgen we je een mooie, handige opstartmap met alle info die je nodig hebt.
  • Eén van onze coaches contacteert jou. We voorzien voor jou een gratis opstarttraject ter waarde van 800€*. Een coach start jouw dossier op en bekijkt met jou hoe je jouw budget zo goed mogelijk kan inzetten. We werken volledig coronaproof
  • Je wordt gratis lid voor het lopende kalenderjaar waarin je PVB ter beschikking wordt gesteld. Het volgende kalenderjaar betaal je vanuit je PVB het lidmaatschap ter waarde van 50 euro. Meer informatie over het lidgeld bij Onafhankelijk Leven lees je hier.

Vraag vrijblijvend je opstartpakket aan

* Wie komt in aanmerking voor een gratis opstartpakket ? Iedereen die vanaf 1/5/2021 voor het eerst een budget terbeschikking krijgt van het VAPH.
Wie komt hier niet voor in aanmerking? Iedereen die al een PAB of PVB heeft. Bijvoorbeeld: budgethouders die overgaan van PAB naar PVB, budgethouders die een verhoging krijgen van het huidige PAB of PVB, de groep die een tijdelijk PVB (22 weken) na noodsituatie krijgt.

Opstarten in 3 stappen 

Na de toekenning krijg je 4 maanden om op te starten. Maak je een afspraak met een van onze coaches? Dan telt dit mee om je PVB op te starten.

Opstarten met je PVB doe je in 3 stappen:

1. Wie is budgethouder? 

De budgethouder is de persoon met een handicap of zijn wettelijk vertegenwoordiger (bewindvoerder) aan wie het PVB nu is toegekend.De budgethouder bepaalt zelf waar, wanneer, hoe en door wie de zorg en ondersteuning wordt geboden en ondertekent alle documenten en overeenkomsten in het kader van dit PVB.

2. Welke ondersteuning heb je nodig?

Met je PVB betaal je zorg en ondersteuning op maat. Je doet hiervoor beroep op mensen uit  je eigen netwerk, individuele begeleiders, professionale zorgverleners of zorgaanbieders die vergund zijn door het VAPH.
Je kan deze zorg en ondersteuning in groep en/of individueel krijgen. Welke soort zorg en ondersteuning je kiest zal bepalen of je het PVB in cash, voucher of een combinatie van beide opstart. 

3. Kiezen tussen cash of voucher (of een combinatie)

Cash
Je betaalt je ondersteuning met het geld van een persoonlijke zichtrekening, je PVB-rekening. Die staat op naam van de budgethouder. Dat is de persoon met een handicap of een bewindvoerder.
Opstarten met cash doe je zo:

Stap 1: Open een nieuwe zichtrekening op naam van de budgethouder. Op die rekening wordt het terugvorderbaar voorschot gestort. Als er sprake is van bewindvoering, maak je ook een kopie van het vonnis van de vrederechter.

Stap 2: Sluit assistentieovereenkomsten met de mensen en organisaties die je gaan ondersteunen. Lees hier wat je kan doen met je PVB.

Stap 3: Vul het formulier 'Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash'  en het formulier 'Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash' in en bezorg het aan het VAPH.

Deze formulieren vind je terug in de terbeschikkingstellings brief die je van het VAPH hebt gekregen. Je kan de formulieren per post of per e-mail terugsturen, maar je kan ze ook onmiddellijk ingeven in het e-loket mijnvaph.be. Op de website van het VAPH wordt stap per stap uitgelegd hoe je via Mijnvaph het PVB kan opstarten of wacht hiervoor tot de PVB-coach langs komt. We helpen je graag verder.

Voucher
Je betaalt je ondersteuning vanuit je PVB maar door te kiezen voor een voucher stort het VAPH het afgesproken budget onmiddellijk door naar de zorgaanbieder.
Opstarten met vouchers doe je zo:


Stap 1Meld het VAPH dat je met vouchers wil werken.

Stap 2: Sluit een overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder of bijstandsorganisatie. 

Stap 3: De zorgaanbieder of bijstandsorganisatie registreert de overeenkomst bij het VAPH. Als je voldoende budget hebt, wordt de overeenkomst goedgekeurd en stort het VAPH het afgesproken puntenaantal uit de IDO door naar de vergunde zorgaanbieder. Jij kan dit volgen in Mijnvaph. 

 

Combinatie van cash en vouchers
Misschien past een combinatie van beide systemen het beste bij jouw situatie? Dat is mogelijk als je beide opstartprocedures volgt. 

Herbekijk onze webinars

Het voorbije jaren deden we verschillende webinars voor budgethouders. Een volledig overzicht vind je hier
Als nieuwe budgethouder zetten we deze voor jou in de kijker:
1. Een overeenkomst afsluiten met een persoonlijke assistent
2. Een overeenkomst afsluiten met een vergunde zorgaanbieder
3. Werken met e-loket Mijnvaph

 

 

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord