Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PVB?

Kreeg je het goede nieuws van het VAPH dat je een PVB toegekend krijgt? Super! We leggen even uit wat de volgende stappen zijn.

Op weg met je PVB

Hoe begin je nu met zo’n PVB? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kan je je budget zo goed mogelijk besteden? Om je op weg te helpen, biedt Onafhankelijk Leven je een opstartpakket aan. In dat pakket vind je een persoonlijke opstartmap met alle info die je nodig hebt. We sturen ook een van onze experts langs. Die beantwoordt al je vragen en helpt je aan de slag te gaan.

Hoe vraag je zo’n opstartpakket precies aan? Laat onze advieslijn weten dat je interesse hebt in het pakket, zij doen de rest. Of klik gewoon hier verder:

Klik en vraag vrijblijvend je opstartpakket aan

3 manieren om je PVB te besteden

Na de toekenning krijg je 4 maanden om op te starten met je PVB. Je kan je PVB op 3 manieren besteden:

 1. Cash
  Je betaalt je ondersteuning met het geld van een persoonlijke zichtrekening, je PVB-rekening. Die staat op naam van de budgethouder. Dat is ofwel de mens met een handicap ofwel de bewindvoerder. Opstarten met cash doe je in 4 stappen:

  Stap 1: Open een nieuwe zichtrekening op naam van de budgethouder. Op die rekening wordt het PVB gestort. Als er sprake is van bewindvoering, maak je ook een kopie van het vonnis van de vrederechter.

  Stap 2: Sluit assistentieovereenkomsten met de mensen en organisaties die je gaan ondersteunen. Alles wat je daarover moet weten, vind je hier.

  Stap 3: Maak een kopie van alle gemaakte overeenkomsten en stuur ze naar het VAPH.

  Stap 4: Vul het formulier 'Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash' in en bezorg het aan het VAPH.
   
 2. Vouchers
  Een voucher is een soort bon die je gebruikt bij een voorziening van het VAPH. Als je er gebruik van maakt, krijg je je budget niet gestort. Je beheert het ook niet zelf. Je werkt met een puntensysteem. Alleen vergunde zorgaanbieders en bijstandsorganisaties aanvaarden vouchers als betaling. Je registreert je voucher bij hen, daarna betaalt het VAPH de gemaakte kost terug uit jouw budget. Op de site van het VAPH kan je je saldo checken. Opstarten met vouchers doe je in 3 stappen:

  Stap 1Meld het VAPH dat je met vouchers wil werken.

  Stap 2: Sluit een overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder of bijstandsorganisatie. Het beste is niet al je punten daaraan uit te geven, zodat je nog een reservebudget hebt.

  Stap 3: De zorgaanbieder of bijstandsorganisatie laat de overeenkomst registreren bij het VAPH. Als je voldoende budget hebt, wordt de overeenkomst goedgekeurd.

   
 3. Combinatie van cash en vouchers
  Misschien past een combinatie van beide systemen het beste bij jouw situatie? Dat is mogelijk als je beide opstartprocedures volgt. 

Webinar: vlot starten met je persoonsvolgend budget

Wil je meer uitleg over de mogelijkheden en de werkwijze om een goede keuze op jouw maat te kunnen maken? Bekijk dan de video van één van onze webinars over hoe je start met een PVB. In deze webinar leer je alles wat je moet weten over werken met een PVB: wat de mogelijkheden zijn, hoe je kosten verantwoordt en hoe je je budget vlot opstart,

Wil je de webinar volgen? Vul dan even hier je gegevens in en dan kan je meteen de video  bekijken.

Je start met een

Door je gegevens in te vullen ga je akkoord met onze privacy-regels

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord