Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PVB?

Je ontving een terbeschikkingstellingsbrief en start met een PVB? 
Proficiat, je bent vanaf nu budgethouder!

Neem contact op met Onafhankelijk Leven vzw. Wij helpen je met je opstart zodat je zeker bent dat je jouw budget optimaal zal besteden. Wij sturen graag één van onze coachen tot bij jou thuis om alle mogelijkheden te overlopen. Een dergelijk huisbezoek kan je betalen met je PVB. 

PVB starten met besteding in cash

Starten met cash betekent dat je ondersteuning betaalt vanuit een persoonlijke zichtrekening. Deze PVB-rekening staat op naam van de budgethouder (persoon met een handicap of bewindvoerder).

  • Open een nieuwe zichtrekening op naam van de budgethouder (persoon met een handicap of bewindvoerder). Hierop zal je PVB gestort worden.
  • Indien er bewindvoering is, maak een kopie van het vonnis van de vrederechter.
  • Sluit overeenkomsten af in het kader van ondersteuning met de personen en organisaties die u ondersteunen. Alle opties vind je hier.
  • Elke overeenkomst moet worden aanvaard en geregistreerd door het VAPH. Je bezorgt hen de informatie van deze overeenkomst online via 'Mijn VAPH' of per post via het papieren formulier. 
  • Bezorg het formulier 'Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash' aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dit kan online via 'Mijn VAPH' of per post via het papieren formulier.

PVB starten met besteding in voucher

  • Je meldt aan het VAPH dat je jouw PVB integraal zal inzetten als voucher.
  • Je sluit een overeenkomst af met een VAPH vergunde zorgaanbieder. Het is aan te raden niet jouw gehele zorggebonden budget hiervoor te gebruiken. Als je dat wel doet is geen ruimte meer voor bijkomende ondersteuning. Het is dus goed om altijd wat reservebudget over te houden. 
  • De zorgaanbieder zal jouw overeenkomst voorleggen en laten registreren bij het VAPH. Dat moet jij niet doen. Het VAPH zal de overeenkomst goedkeuren als er in jouw budgetlijn voor dat jaar nog voldoende geld rest om het contract te kunnen uitvoeren.

PVB starten met een combinatie van cash en voucher

Volg de stappen van de beide procedures, zoals hierboven vermeld. Je moet echter niet melden aan het VAPH dat je jouw budget volledig in voucher zal besteden.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord