Advieslijn 03 808 22 99

Hoe start ik met mijn PVB?

Je ontving een terbeschikkingstellingsbrief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH)? Vanaf nu kan je starten met je PVB.

Een PVB is een persoonsvolgend budget voor meerderjarigen. Het is een som geld dat je krijgt van de overheid om je ondersteuning en assistentie te betalen. Je krijgt 4 maand de tijd om je PVB op te starten.

Start met je budget

Je kreeg net een persoonsvolgend budget (PVB) toegekend. 

Maar wat doe je nu? Hoe sluit je een eerste overeenkomst af? Wat zijn je mogelijkheden? En hoe gebruik je het budget optimaal?

Als erkende bijstandsorganisatie kreeg Onafhankelijk Leven de opdracht van het VAPH om jou te helpen bij de opstart en besteding van je PVB.

Kies vrijblijvend voor een opstartpakket

Het opstartpakket van Onafhankelijk Leven helpt je op weg met je budget. Je betaalt eenmalig 250 euro*. Dat kan volledig met je PVB budget. Vraag snel naar je pakket:

 • Vraag je opstartpakket via advies@onafhankelijkleven.be of bel 03 808 22 99;
 • Krijg je persoonlijke opstartmap met alle info die je nodig hebt;
 • Een expert komt aan huis en zorgt dat je aan de slag kan.

Klik en vraag vrijblijvend je opstartpakket aan

Dit opstartpakket is gratis met het bijstandsfonds

PVB starten met besteding in cash

Starten met cash betekent dat je ondersteuning betaalt vanuit een persoonlijke zichtrekening. Deze PVB-rekening staat op naam van de budgethouder (persoon met een handicap of bewindvoerder).

 • Open een nieuwe zichtrekening op naam van de budgethouder (persoon met een handicap of bewindvoerder). Hierop zal je PVB gestort worden.
 • Indien er bewindvoering is, maak een kopie van het vonnis van de vrederechter.
 • Sluit overeenkomsten af in het kader van ondersteuning met de personen en organisaties die u ondersteunen. Alle opties vind je hier.
 • Elke overeenkomst moet worden aanvaard en geregistreerd door het VAPH. Je bezorgt hen de informatie van deze overeenkomst online via 'Mijn VAPH' of per post via het papieren formulier. 
 • Bezorg het formulier 'Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash' aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dit kan online via 'Mijn VAPH' of per post via het papieren formulier.

PVB starten met besteding in voucher

 • Je meldt aan het VAPH dat je jouw PVB integraal zal inzetten als voucher.
 • Je sluit een overeenkomst af met een VAPH vergunde zorgaanbieder. Het is aan te raden niet jouw gehele zorggebonden budget hiervoor te gebruiken. Als je dat wel doet is geen ruimte meer voor bijkomende ondersteuning. Het is dus goed om altijd wat reservebudget over te houden. 
 • De zorgaanbieder zal jouw overeenkomst voorleggen en laten registreren bij het VAPH. Dat moet jij niet doen. Het VAPH zal de overeenkomst goedkeuren als er in jouw budgetlijn voor dat jaar nog voldoende geld rest om het contract te kunnen uitvoeren.

PVB starten met een combinatie van cash en voucher

Volg de stappen van de beide procedures, zoals hierboven vermeld. Je moet echter niet melden aan het VAPH dat je jouw budget volledig in voucher zal besteden.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord