Advieslijn 03 808 22 99

Wat is PAB - persoonlijk assistentiebudget

Het persoonlijk assistentiebudget (PAB) is net zoals het PVB een som geld. Met dit geld kan je enkel jouw ondersteuning betalen. Je kan bijvoorbeeld je eigen persoonlijke assistenten in dienst nemen. Het PAB is geen inkomen. Maar een een budget dat je van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ontvangt om persoonlijke assistentie te betalen. Hoeveel je PAB bedraagt, hangt af van je nood aan assistentie.

Je budget wordt bepaald op jaarbasis. Je kan minimum 9.643,38 euro en maximaal 45.002,46 euro per jaar krijgen (index 2015). Je moet zorgen dat je met het budget toekomt voor al je assistentie. Onafhankelijk Leven vzw helpt je daarbij.

Voor wie?

Een PAB aanvragen kan enkel voor minderjarigen. Er moet een vermoeden van handicap zijn en ook een Vlaams Fonds nummer. Hoe je te werk gaat bij de aanvraag van een PAB vind je hier.

Meerderjarigen vragen een PVB aan. Hoe je een PVB aanvraagt lees je hier.

Hoeveel?

Het PAB kent andere budgetcategorieën dan het PVB. Hoeveel jij zal krijgen hangt telkens af van jouw ondersteuningsnood. Deze wordt vastgelegd in het inschalingsverslag.

Wat?

Het PAB is altijd een cashbudget die jij op jouw rekening gestort krijgt en waarmee jij jouw ondersteuning rechtstreeks betaalt.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Blijf op de hoogte

Ontvang onze laatste nieuwtjes

(je ontvangt maximum twee mailtjes per maand)

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee