Advieslijn 03 808 22 99

Wat is PAB - persoonlijk assistentiebudget

Het persoonlijk assistentiebudget (PAB) is een som geld dat je krijgt om de ondersteuning voor jouw zoon of dochter te betalen. Net zoals het PVB, maar dan voor minderjarigen. Je kan bijvoorbeeld je eigen persoonlijke assistenten in dienst nemen. Het PAB is geen inkomen. Het is een budget dat je van het Vlaams Agentshap voor Personen met een handicap (VAPH) krijgt om persoonlijke assistentie te betalen. Hoeveel je PAB bedraagt, hangt af van je ondersteuningsnood.

De overheid bepaalt jouw budget op jaarbasis. Je krijgt minimum 9.972,15 euro en maximaal 46.536,68 euro per jaar (index 2018). Je moet zorgen dat je met het budget toekomt voor al je assistentie en ondersteuning. Onafhankelijk Leven helpt je daarbij.

Voor wie?

Een PAB aanvragen kan enkel voor minderjarigen. Er moet een vermoeden van handicap zijn en ook een Vlaams Fonds nummer. Hoe je te werk gaat bij de aanvraag van een PAB vind je hier.

Meerderjarigen vragen een PVB aan. Hoe je een PVB aanvraagt lees je hier.

Wat?

Het PAB is altijd een cashbudget die jij op jouw rekening gestort krijgt en waarmee jij jouw ondersteuning rechtstreeks betaalt.

Hoeveel?

Het PAB kent andere budgetcategorieën dan het PVB. Hoeveel jij zal krijgen hangt telkens af van jouw ondersteuningsnood. Deze wordt vastgelegd in het inschalingsverslag.

Hoe lang wachten?

Gemiddeld wacht je 4 jaar op een PAB. Dat is afhankelijk van je situatie. Klik hier voor meer info over de wachtlijst. Heb je nood aan onmiddelijke ondersteuning? Dan krijg je sneller een budget. Lees hier wat je moet doen.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord