Advieslijn 03 808 22 99

Mijn kind wordt meerderjarig

Je kind heeft een PAB en wordt binnenkort 18 jaar? Of hij/zij gaat naar het buitengewoon onderwijs en combineert dat met een multifunctioneel centrum (MFC), zoals een internaat of dagverblijf? Start dan zeker op tijd met je aanvraag voor een persoonsvolgend budget (PVB). Zo kan je je ondersteuning verderzetten als jouw zoon of dochter meerderjarig wordt.

Van PAB naar PVB

De bedoeling van het VAPH is dat je de ondersteuning die je krijgt als jouw kind minderjarig is, verderzet als hij of zij meerderjarig wordt. Dat kan met een persoonsvolgend budget. Een PVB is ongeveer hetzelfde als een PAB, maar dan voor meerderjarigen.

Deze vorm van zorgcontinuïteit kan gebruikt worden door jongeren met een PAB die 18 worden, en door jongeren die naar het buitengewoon onderwijs gaan en dat met een MFC combineren. Je krijgt wel pas echt een PVB als je de volledige PVB-procedure doorlopen hebt.

Maak je gebruik van een MFC en ben je geboren in 1997 of 1998? Dan heb jij dit jaar recht op een PVB. Vanaf 2020 is dat van toepassing op jongeren geboren in 1999 of later. Let op: vraag het PVB aan voor je MFC jou ontslaat, anders verlies je het recht hierop!

Wie heeft recht op een PVB?

PVB’s worden toegekend aan de volgende mensen:

  • Jonge volwassenen die de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget doorlopen hebben.
  • Jonge volwassenen die nog ondersteund worden binnen een MFC en die al een vraag naar volwassenenondersteuning hebben lopen.
  • Jonge volwassenen die al van te voren geregistreerd stonden op de Centrale Registratie van Zorgvragen (CRZ). Dat is een bestand waarin alle zorgvragen van mensen met een handicap worden bijgehouden. Je moet ook een geldig PEC-ticket hebben, dat is een erkenning van het VAPH dat je een mens bent met een handicap die ondersteuning nodig heeft.

Wanneer krijg je een PVB?

Vanaf 2017 krijgen de oudste jongvolwassenen die de overstap naar een PVB willen maken voorrang:

  • In 2017 werd een PVB-budget ter beschikking gesteld aan mensen met een handicap die geboren zijn in het jaar 1994 of vroeger.
  • In 2018 werd een PVB-budget ter beschikking gesteld aan mensen met een handicap die geboren zijn in het jaar 1996 of vroeger.
  • In 2019 wordt een PVB-budget ter beschikking gesteld aan mensen met een handicap die geboren zijn in het jaar 1998 of vroeger.
  • Vanaf 2020 wordt een PVB-budget ter beschikking gesteld aan mensen met een handicap die geboren zijn in 1999 of later.

Moet ik een PVB aanvragen?

Ja. Als je kind een PAB heeft of gebruik maakt van een MFC, moet hij/zij voor zijn/haar 22ste verjaardag de aanvraagprocedure voor een PVB doorlopen hebben. We raden dus aan om op tijd te starten met je aanvraag. Je kan hier lezen hoe je dat precies doet. Je kan een PVB aanvragen vanaf je kind 17 geworden is. Een procedure duurt enkele maanden tot een jaar.

Ik heb nu een PAB, hoe hoog wordt mijn PVB?

Als je de hele aanvraagprocedure hebt doorlopen, krijg je een PVB-budget. Je PVB-budget kan niet hoger zijn dan het bedrag dat je kreeg voor je PAB. Het geld dat je nu krijgt wordt wel uitgedrukt in zorggebonden punten, niet in euro’s. Daardoor kan het budget lager lijken dan bij je PAB. Je krijgt ook extra budget voor beheerskosten

Heb je de volledige procedure doorlopen …

  • en heb je toch recht op een hoger PVB dan PAB? Dan krijg je dat niet onmiddellijk. Je komt op de wachtlijst terecht. 
  • en heb je recht op een lager PVB dan PAB? Dan krijg je onmiddellijk je budget.

Ik maak nu gebruik van een MFC, hoe hoog wordt mijn PVB?

Als je de hele aanvraagprocedure hebt doorlopen, krijg je een PVB-budget. Hoe groot dat budget is, komt overeen met hoeveel je MFC kreeg om de assistentie voor jouw kind te organiseren. Als je recht blijkt te hebben op een hoger budget, dan kom je voor dat extra geld terecht op een wachtlijst.

Ik krijg een PVB, moet mijn kind stoppen met school of met het MFC?

Neen, als je een PVB hebt gekregen, moet je kind niet stoppen met school. Hij of zij kan tot zijn/haar 21ste naar school gaan, de klassenraad kan dit zelfs verlengen.
Jouw kind moet ook niet vertrekken uit het MFC, die blijven hem of haar begeleiden tot zijn/haar 21ste. Uitzonderlijk kan dit verlengd worden tot 25 jaar. Een andere mogelijkheid is dat je met je MFC een overeenkomst afsluit, zodat je hen kan betalen met het PVB-budget.

Gaat je kind naar school, maar zonder steun van een PAB of MFC?

Dan kom je niet in aanmerking voor een PVB via het systeem van zorgcontinuïteit, maar kan je wel een PVB aanvragen. Dit kan al vanaf de 17de verjaardag van je kind. 

Is er iets niet helemaal duidelijk? Bel onze advieslijn!
 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord