Wordt je kind 18 jaar? Als ouder van een kind met een handicap is dat een heftige periode waarin je verschillende keuzes moet maken. Wanneer stap je van een PAB of MFC over naar een persoonsvolgend budget (PVB)? Kies je voor bewindvoering of zorgvolmacht? Vraag je een inkomensvervangende of integratietegemoetkoming aan? We zetten je op weg.
Heeft je kind een PAB? Of maakt je kind gebruik van ondersteuning in een multifunctioneel centrum (MFC) of GES+-voorziening? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een PVB na jeugdhulp.
Normaal gezien krijgen mensen niet onmiddellijk een PVB na hun aanvraag. De regering maakt niet genoeg geld vrij om iedereen binnen een redelijke termijn het budget te geven waar die recht op heeft. Daarom bestaat er een wachtlijst.
Maar bij het PVB na jeugdhulp is dat anders. Dankzij het PVB na jeugdhulp kan je je ondersteuning verderzetten.
Heb je al een PAB? Of maak je gebruik van ondersteuning in een MFC of GES+-voorziening? Dan krijg je na de aanvraagprocedure PVB een deel van je PVB zonder eerst op een wachtlijst te komen. Dat is je PVB na jeugdhulp.
LET OP! Je krijgt je PVB na jeugdhulp niet automatisch. Je moet altijd eerst de volledige aanvraagprocedure PVB doorlopen.
De hoogte van je PVB na jeugdhulp wordt bepaald door:
Heb je na de aanvraagprocedure PVB recht op een hoger PVB dan je PVB na jeugdhulp? Dan krijg je je PVB na jeugdhulp onmiddellijk, maar kom je voor de ‘meervraag’ op de wachtlijst terecht in één van de drie prioriteitengroepen.
Is je toegewezen PVB lager of gelijk aan je PVB na jeugdhulp? Dan krijg je onmiddellijk je volledige PVB.
Vanaf 17 jaar kan je een PVB aanvragen. Het PVB kan wel pas ten vroegste worden toegekend op 18 jaar.
LET OP! Je PAB wordt alleen zonder onderbreking omgezet naar een PVB na jeugdhulp als je de volledige PVB-aanvraag voltooit vóór je 22e verjaardag. Te laat? Dan heb je in de periode tussen je 22e verjaardag en de terbeschikkingstelling van het PVB geen budget. Start dus minstens één jaar voor je 22e verjaardag met de aanvraag.
LET OP! Soms lijkt het PVB na jeugdhulp lager dan het PAB. Dat komt omdat je bij PVB beheerskosten krijgt op het budget dat je in cash besteedt bij niet-vergunde zorgaanbieders. Mét beheerskosten is het PVB na jeugdhulp even hoog als het PAB.
Combineer je je PAB met dagopvang in een MFC? Dan wordt je PVB na jeugdhulp berekend op het PAB én op het aantal dagen dagopvang in het MFC.
Ook als je ondersteuning krijgt in een multifunctioneel centrum (MFC) of centrum voor ernstige gedrags- en emotionele stoornissen (GES+-voorziening), kom je in aanmerking voor een PVB na jeugdhulp.
Er zijn wel voorwaarden. Je moet op het moment van de aanvraag én in het kalenderjaar van de terbeschikkingstelling van het PVB na jeugdhulp ondersteuning krijgen in een MFC of GES+-voorziening.
Het PVB na jeugdhulp wordt ten vroegste toegekend op 1 juli van het jaar dat je 21 wordt. Je start dus best een jaar daarvoor met de aanvraag.
Je PVB na jeugdhulp wordt berekend op de ondersteuning die je kreeg van het MFC of de GES+-voorziening in de twee jaren vóór de terbeschikkingstelling van het PVB na jeugdhulp.
TIP! Krijg je een PVB na jeugdhulp en wil je verder gebruikmaken van de ondersteuning in het MFC? Je kan die ondersteuning betalen met je PVB op voorwaarde dat je eerst een overeenkomst afsluit met het MFC.
Heb je een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of maak je gebruik van een MFC? En stap je binnenkort over naar het persoonsvolgend budget (PVB)? In het webinar van 22 mei vertellen we je stap voor stap hoe die overstap in zijn werk gaat.
Heeft je kind een PAB? Vanaf 18 jaar wordt je kind zelf budgethouder, behalve als er een bewindvoerder of een zorgvolmacht is.
TIP! Wanneer kies je voor een bewindvoerder en wanneer voor een zorgvolmacht? Onze partnerorganisatie vzw De Ouders geeft op 26 februari om 20u het webinar ‘Kiezen tussen bewindvoering of zorgvolmacht’. Het webinar is gratis voor ouders. De kortingscode vind je terug in de gesloten Facebook-groep De Ouders, 'mijn kind, bijzonder kind'.
Verandert de budgethouder niet? De ouders worden bijvoorbeeld aangesteld als bewindvoerder over persoon en goederen? Dan verandert er voor het PAB niks. De zichtrekening en de overeenkomsten blijven op naam van de ouders.
Verandert de budgethouder?
Elk kind ontvangt in België het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag), minimum tot de leeftijd van 18 jaar en maximum tot de leeftijd van 25 jaar. Daarnaast kan je een Zorgtoeslag (de vroegere verhoogde kinderbijslag) ontvangen als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Als je kind niet meer naar school gaat, valt het Groeipakket weg. Maar voor jongeren met een handicap is werken niet vanzelfsprekend of onmogelijk. Daarom kan je voor die jongeren een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) aanvragen.
Als je kind omwille van de handicap bijkomende kosten heeft om zich maatschappelijk te integreren, dan kan het recht hebben op de integratietegemoetkoming (IT).
TIP! Wil je weten hoe je een IT of IVT aanvraagt? En met wat je de tegemoetkomingen wel en niet kan combineren? Bekijk de opname van het webinar 'Hoe vraag ik de IT/IVT aan voor mijn kind?' van onze partnerorganisatie vzw De Ouders. Het webinar is gratis voor ouders. De kortingscode vind je terug in de gesloten Facebook-groep De Ouders, 'mijn kind, bijzonder kind'.