Ben je op zoek naar informatie over tegemoetkomingen, vervangingsinkomens en premies? Of wil je weten waar je terechtkan met je vragen over bewindvoering, vrije tijd of hulpmiddelen? We maakten voor jou een overzicht.
Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming of andere sociale ondersteuning moet je eerst een erkenning van je handicap aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid-DG Personen met een Handicap.
Is dat gebeurd? Dan kan je een aanvraag doen voor een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en/of een integratietegemoetkoming (IT).
TIP! Vraag hulp aan je ziekenfonds om je te helpen met de aanvraag.
Op Vlaanderen.be vind je een volledig overzicht van alle federale en Vlaamse tegemoetkomingen en vrijstellingen zoals:
Of neem een kijkje op de Rechtenverkenner of de applicatie MyBenefits. Op beide websites vind je een online overzicht van al je sociale rechten.
Ben je mantelzorger voor iemand met een handicap? Dan kan je je loopbaan voor een bepaalde periode volledig of gedeeltelijk onderbreken. In die periode krijg je van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) een onderbrekingsuitkering. Er bestaan verschillende verlofstelsels, zoals verlof voor medische bijstand en verlof voor mantelzorg. Meer info vind je op de website van de RVA.
TIP! Neem een kijkje op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Je vindt er alle informatie voor mantelzorgers, zoals wat is mantelzorg, het mantelzorgstatuut en de financiële tegemoetkomingen die je als mantelzorger kan aanvragen. Ook op de website van Ma-Zo vind je heel wat info voor mantelzorgers.
Bij sommige gemeentes kan je ook een gemeentelijke mantelzorgpremie aanvragen. Vraag na bij je gemeente of je in aanmerking komt. Ook het OCWM of Sociaal Huis van je gemeente kan je verder op weg helpen.
Heb je langdurig zware zorg nodig en ben je aangesloten bij de Vlaamse Sociale Bescherming? Dan kan je misschien een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden krijgen. Dat bedraagt 140 euro per maand en mag je gebruiken om niet-medische kosten te betalen. Vraag meer informatie bij je ziekenfonds.
Ben je ouder dan 65 jaar en heb je een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen? Dan kan je misschien een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood krijgen. Dat bedraagt maximum 696 euro per maand. Hoeveel je krijgt, hangt af van je gezinsinkomen en hoeveel zorg je nodig hebt. Vraag meer informatie bij je ziekenfonds.
Heb je nood aan een hulpmiddel of aanpassingen aan je huis of auto? Of heb je de bijstand van een gebarentolk nodig? Als je een handicap hebt die erkend is door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap), dan kan je daar een financiële tegemoetkoming voor krijgen.
Daarnaast kan je ook terecht bij de Vlaamse Sociale bescherming voor mobiliteitshulpmiddelen zoals een rollator, een rolstoel of scooter. Vraag hulp aan je ziekenfonds om je te helpen met de aanvraag.
TIP! Neem een kijkje op de website van het Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC). Je vindt er alle informatie over de verschillende soorten hulpmiddelen en waar je een tegemoetkoming kan aanvragen.
Bij deze organisaties kan je terecht als je vragen hebt over vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een handicap:
Er bestaan zowel gerechtelijke (bewindvoering) als buitengerechtelijke (zorgvolmacht) beschermingsmaatregelen.
Op de website van de FOD Justitie vind je alle informatie terug over bewindvoering. Heb je vragen of klachten over een bewindvoerder? Neem contact op met het Steunpunt Bewindvoering. Je vindt er ook een antwoord op veelgestelde vragen over bewindvoering.
Heb je een vraag over de zorgvolmacht? Neem contact op met een notaris in je buurt.
TIP! Bekijk het webinar ‘Kiezen voor bewindvoering of zorgvolmacht’ van onze partnerorganisatie De Ouders vzw. Ouders kijken het webinar gratis met een kortingscode. Professionals betalen 30 euro.
Juridisch advies nodig? Je hebt recht op gratis eerstelijnsbijstand. Op vaste momenten hebben advocaten zitdagen in een justitiehuis, OCMW of sociaal huis. Je kan er op dat moment terecht voor een gratis oriënterend adviesgesprek. Je vindt de openingsuren hier terug.
Heb je nood aan een gesprek? Er bestaan verschillende organisaties waarmee je snel en anoniem kan chatten of bellen:
Heb je nood aan meer intensieve ondersteuning? Contacteer dan je huisarts. Die kent je voorgeschiedenis en kan je gericht doorverwijzen.
Je kan ook terecht bij: