Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Ondersteuning in het buitenland

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 31 mei 2024.

Heb je een handicap en wil je graag met ondersteuning op vakantie naar het buitenland? Of woon je vlakbij de landsgrens en zoek je ondersteuning in één van onze buurlanden? We lijsten verschillende opties voor je op.

Assistentie op reis

Wil je een assistent uit België meenemen op reis? Of zoek je een lokale assistent als je in het buitenland bent? Dat kan via verschillende statuten. Je kan werken met:

Een vrijwilliger inschakelen is de goedkoopste optie. Zoek je een vrijwilliger? Vzw Kompaan is een vrijwilligersorganisatie die samen met jou op zoek kan gaan. Deze vzw zorgt ook voor de contracten en verzekeringen.

Daarnaast zijn er ook verschillende reisorganisaties voor mensen met een handicap die vakanties met assistentie aanbieden, zoals WeTravel2, VZW Kompaan, Samana en Op Zwier.

Maak voor vertrek duidelijke afspraken met je assistent: wie betaalt welke kosten, wat staat er op het reisprogramma, welke hulp verwacht je... En informeer ook bij je verzekering of organisatie of die ook geldig is in het buitenland.

Meer tips? Bekijk het webinar 'Hoe plan je assistentie op reis?'. Ambassadeur Jonas geeft handige tips & tricks.

Assistentie in het buitenland betalen met je PAB of PVB

Heb je een PAB of PVB? Kosten van je assistent, lokaal vervoer of een voorziening in het buitenland mag je betalen met je budget.

  • Kosten assistent: loonkosten en vergoedingen
  • Vervoer: lokale verplaatsingen op je vakantiebestemming zelf. Je mag bijvoorbeeld de taxirit van je hotel naar een lokaal museum betalen met je budget. Maar reiskosten van en naar een vakantiebestemming mag je nooit met je budget betalen. Helaas mag je ook geen openbaar vervoer betalen met je budget.
  • Een buitenlandse voorziening: woon- of dagondersteuning. Je mag met een PVB of PAB ook ondersteuning in een buitenlandse voorziening inkopen. Met een PAB is dit begrensd tot 155 dagen en 155 nachten.

LET OP! Je moet in Vlaanderen of Brussel gedomicilieerd blijven. Verhuis je naar het buitenland of Wallonië? Dan heb je geen recht meer op steun van het VAPH.

Andere kosten zoals hotelkosten, restaurantbezoeken, vliegtickets of toegangskaarten voor je assistent mag je niet betalen met je budget. Deze kosten kan je betalen met het vrij besteedbaar budget.

Nu je weet welke kosten zijn toegestaan, moet je ook volgende stappen ondernemen om de kosten met je budget te betalen.

Sluit eerst een overeenkomst met je zorgaanbieder zoals het taxibedrijf, de persoonlijke assistent, het interimkantoor, de vrijwilligersorganisatie, de buitenlandse voorziening. Heb je al een overeenkomst met je assistent die meegaat op reis? Informeer je dan bij je zorgaanbieder.

LET OP! Het VAPH vraagt altijd een overeenkomst in het Nederlands.

Registreer de overeenkomst via het e-loket MijnVAPH. Keurt het VAPH de overeenkomst goed? Dan kan je je facturen betalen met je budget.

TIP! Print enkele blanco overeenkomsten en neem ze mee op reis, want misschien wil je nog op het laatste moment ondersteuning inkopen.

Een buitenlandse assistent betalen met je PAB of PVB

Woon je vlakbij één van onze landsgrenzen? En woont je geknipte assistent nu net over de grens? Het VAPH staat toe dat je een assistent uit het buitenland aanneemt en betaalt met je budget. Natuurlijk moet je - zoals steeds - eerst een geldige overeenkomst hebben en facturen ontvangen.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.