Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Vervoer

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 5 augustus 2024.

Heb je een handicap en vraag je je af welke vervoersmogelijkheden je hebt? We maakten voor jou een overzicht.

Openbaar vervoer

De Lijn: bus en trams in Vlaanderen

Woon je in Vlaanderen en heb je een erkende handicap? Dan reis je gratis met De Lijn. Je krijgt automatisch een brief met uitleg. Als je geen brief kreeg, neem je contact op met de dienst abonnementen. Je abonnement is gratis, maar je betaalt wel 5 euro voor je MOBIB-kaart.

Als je een visuele handicap hebt, moet je geen MOBIB-kaart aankopen. Je reist gratis op vertoon van je Nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer. Meer info over de voorwaarden.

Heb je een begeleider? Dan mag die gratis met je mee op de bus of tram als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je vraagt daarvoor een kaart Kosteloze begeleider aan. Dat doe je bij de NMBS, maar De Lijn erkent deze kaart ook.

NMBS: de trein in België

Heb je assistentie nodig om je op het station te verplaatsen of in de trein te stappen? Dan kan je assistentie aanvragen via de website van de NMBS of de NMBS Assist-app. In de meeste stations moet je dat ten laatste 24 uur voor vertrek doen.

Kan je moeilijk stappen of rechtop blijven staan in een trein? Vraag dan de Voorrangskaart voor een zitplaats aan. Die kaart geeft je de garantie op een zitplaats.

Heb je een visuele handicap? Vraag dan een Nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer aan. Met die kaart reis je gratis met de trein in de tweede klasse.

Mobitwin (Minder Mobielen Centrale)

Mobitwin (vroeger de Minder Mobielen Centrale; MMC) biedt een oplossing voor wie het openbaar vervoer niet kan gebruiken omwille van leeftijd, gezondheid of een andere situatie. Een vrijwillige chauffeur staat dan voor je klaar om je van punt A naar punt B te brengen.

Minder Mobielen centrales worden in Vlaanderen vaak gerund door lokale besturen. Bekijk dus zeker de website van je gemeente voor het aanbod. Omdat ze alleen met vrijwillige chauffeurs werken, blijft de prijs betaalbaar.

Er zijn wel voorwaarden om gebruik te kunnen maken van een MMC. Die voorwaarden kunnen per MMC verschillen, maar meestal wordt er ook naar je inkomen gekeken. Dat mag niet te hoog zijn.

Aangepast vervoer

Wil je zelf met de auto rijden, maar heb je daarvoor een auto-aanpassing nodig omwille van je handicap? Of wil je een auto laten aanpassen specifiek om jou te laten vervoeren? Bekijk dan de info op de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Heb je geen eigen aangepaste auto nodig, maar wel aangepast vervoer dat speciaal ontworpen is om jou als rolstoelgebruiker te vervoeren? Surf dan naar www.meermobiel.be. Raak je niet wegwijs in het overzicht? Contacteer dan de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV)

Daarnaast kan je ook contact opnemen met een Dienst Aangepast vervoer.

TIP! Sommige vervoersmaatschappijen voor aangepast vervoer kan je met dienstencheques betalen. Je vindt ze op de website van Dienstencheques Vlaanderen.

Taxi

Heb je geen aangepast vervoer nodig? En wil of kan je geen beroep doen op het openbaar vervoer? Dan kan je een gewone taxidienst inschakelen. Taxidiensten in je regio vind je op websites zoals Taxi-vinden.be of Taxi’s Vlaanderen.

TIP! Sommige gemeentes voorzien taxicheques voor wie minder mobiel is. Daarmee betaal je een deel van je rit. Informeer je bij je gemeentebestuur.

Parkeerkaart voor mensen met een handicap

Sommige mensen met een handicap hebben recht op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Lees meer over de voorwaarden.

Enkele voordelen van de parkeerkaart:

  • Aparte parkeerplaatsen: De parkeerplaatsen zijn breder en bevinden ze zich bij de ingang van gebouwen.
  • Gratis parkeren: Je kan vaak gratis parkeren op parkeerplaatsen die anders betalend zijn. Let op! Dit is niet overal zo. Check dit op voorhand of bij aankomst.
  • Onbeperkt parkeren op tijdslimietplaatsen: Dankzij de kaart mag je op sommige plaatsen met een tijdsbeperking toch langer parkeren.
  • Vrijstelling van LEZ-beperkingen: In sommige steden zijn er Lage-Emissiezones (LEZ). Heb je een handicap en een parkeerkaart? Dan kan je op sommige plaatsen een vrijstelling krijgen van de beperkingen in deze zones. Zoek dit altijd op voorhand op en rijdt niet zomaar een LEZ-zone binnen.

Aangepast fietsen huren of ontlenen

Verplaats je je liever met de fiets dan met de auto? Via de website Gfietst.be vind je een overzicht van alle plaatsen in Vlaanderen waar je een aangepaste fiets kan huren of ontlenen.

Voorbeelden van aangepaste fietsen zijn duofietsen, tandems en rolstoelfietsen.

Vervoer betalen met je PAB of PVB

Heb je een PAB of PVB? Dan kan je verplaatsingskosten tijdens je dagelijks leven betalen met je budget.

Voorbeeld: Je neemt een taxi naar de bioscoop, een vrijwilliger brengt je naar de dokter, je persoonlijke assistent brengt je naar de supermarkt.

Zorg ervoor dat je altijd eerst een overeenkomst afsluit met je zorgaanbieder, of dat nu een taxibedrijf is, een vrijwilliger of een persoonlijke assistent. Zorg ook dat er facturen volgen die je als kost kan ingeven.

Heeft je vervoersmaatschappij geen eigen overeenkomst? Gebruik dan onze modelovereenkomst voor PAB of onze modelovereenkomst voor PVB.

Maak je gebruik van het openbaar vervoer, zoals trein, tram of bus? Die kosten kan je niet rechtstreeks betalen met je budget. Je kan daar wel je vrij besteedbaar budget voor gebruiken.

Ga je op reis in binnen- of buitenland? Reiskosten van en naar je vakantiebestemming mag je níet met je budget betalen. Maar als je verplaatsingen maakt óp je vakantiebestemming, dan mag je die wel vergoeden met je budget. Zorg er altijd voor dat je een overeenkomst en facturen hebt van het taxibedrijf.

Voorbeeld: Je rit naar Spanje mag je niet met je budget betalen. Neem je vanuit het hotel in Spanje een taxi naar een museum in de buurt? Dan mag dit wel met het budget.

Dienstverplaatsingen

Assistenten die tijdens de werkuren met hun eigen auto voor jou rijden, mag je een kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen geven. Je neemt de dienstverplaatsingen dan mee op in de overeenkomst. Je sociaal secretariaat, interimkantoor, vrijwilligersorganisatie of andere zorgaanbieder kan je daarbij helpen.

De kilometervergoeding bedraagt tussen 1 juli en 30 september maximum 0,4297 euro per kilometer. Het maximumbedrag wordt om de drie maanden geïndexeerd.

TIP! Vrijwilligers die voor je rijden met hun eigen auto, kan je zowel een forfaitaire kostenvergoeding als een kilometervergoeding geven.

Vergunde zorgaanbieder

Heb je een PVB en doe je een beroep op een vergunde zorgaanbieder? En voorziet die voor jou ook vervoer, bijvoorbeeld naar het dagcentrum? Dan kan je dit zowel in cash als voucher betalen met je budget.

Besteed je je volledige budget in voucher bij een vergunde zorgaanbieder? Dan heb je helaas geen budget over om de vervoerskosten te betalen. In dat geval betaal je de vervoerskosten met eigen middelen.

Multifunctioneel centrum

Sinds 1 december 2022 kan je met een PAB maximum 155 dagen schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang inkopen in een multifunctioneel centrum (MFC). Voorziet dat MFC ook vervoer? Dan kan je die kost met het PAB betalen.

LET OP! Doe je een beroep op dagopvang in een MFC via de combinatieregeling? Dan kan je de vervoerskosten van het MFC níet betalen met het PAB.

Auto huren

Mag je een huur- of deelauto met je budget betalen als je assistent je daarmee vervoert? Alleen het lidgeld en de kilometervergoeding van een vervoersmaatschappij zoals Cambio mag je met het budget betalen.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.