Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 078 48 04 61

Wat mag ik betalen met mijn PVB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 28 februari 2025.

Met je PVB bepaal je zelf hoe je zorg en ondersteuning eruit ziet. Je kiest zelf de ondersteuning die bij jou past en door wie je ondersteund wil worden.

Gratis webinar 'Wat kan je doen met een PVB?'

Het PVB is een som geld waarmee je je ondersteuning betaalt. Maar welke ondersteuning kan je precies betalen met het PVB? Hoe kies je tussen verschillende vormen van ondersteuning? En hoe betaal je die ondersteuning met het PVB? Kom het te weten in dit gratis webinar.

Welke ondersteuning past bij jou

Wil je graag 1-op-1 ondersteuning thuis, in je vrije tijd, op school of op je werk?

  • Met je PVB kan je psychosociale begeleiding betalen om je dagelijks leven te organiseren, bijvoorbeeld samen met een auticoach of een opruimcoach.
  • Heb je hulp nodig bij je dagelijkse activiteiten zoals wassen, eten, aankleden of het huishouden? Of heb je ondersteuning nodig op de werkvloer? Met je budget kan je een assistent inschakelen om jou praktische ondersteuning te geven.
  • Sommige assistenten kunnen ook een combinatie van psychosociale en praktische ondersteuning geven, bijvoorbeeld door samen met jou te koken en bepaalde vaardigheden stap voor stap aan te leren, of samen op uitstap te gaan. Die vorm van ondersteuning noemen we globale individuele ondersteuning.

Wil je liever samen met andere mensen met een handicap ondersteund worden?

  • Je kan ook kiezen voor dagondersteuning, zoals activiteiten in een dagcentrum of een groenezorginitiatief.
  • Heb je eerder nood aan ondersteuning 's nachts? Dan kan je woonondersteuning inschakelen, bijvoorbeeld door in een kleine groep samen te wonen of enkele nachten per week bij een vergunde zorgaanbieder te overnachten.

Soms heb je onverwacht ondersteuning nodig. Dankzij oproepbare permanentie kan je een begeleider inschakelen op het moment dat je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld na een val.

Wil je een combinatie van al deze vormen van ondersteuning? Ook dat kan met het PVB.

Jij beslist wie jou ondersteunt

Met je PVB bepaal je zelf wie jou ondersteunt. Je kan een overeenkomst afsluiten met een persoonlijke assistent, een vrijwilliger, een familielid, een student. Ook woonzorgcentra, VAPH-voorzieningen, thuiszorgdiensten en vervoersdiensten kunnen je ondersteuning bieden.

Op zoek naar 1-op-1 ondersteuning? Ontdek hier de verschillende mogelijkheden om een persoonlijke assistent in te schakelen.

Eerder op zoek naar ondersteuning in groep? Lees hier meer over dagopvang, begeleiding en verblijf door bijvoorbeeld een voorziening van het VAPH, een ouderinitiatief of groenezorginitiatief.

TIP! Heb je hulp nodig om je ondersteuning te organiseren? Een coach van Onafhankelijk Leven kan je hierin begeleiden. Je betaalt die begeleiding volledig met je PVB. Maak een afspraak met een coach.

Zo betaal je met je budget

Het PVB kan je inzetten in cash of in voucher.

  • Cash: Je beheert zelf je budget en betaalt je ondersteuning via een aparte PVB-rekening. Je registreert ook zelf je kosten en overeenkomsten.
  • Voucher: Het VAPH betaalt de voorziening rechtstreeks met je budget, zodat jij geen administratie moet doen.

Wil je graag ondersteuning van bijvoorbeeld een persoonlijke assistent, vrijwilliger of poetshulp? Die kan je alleen in cash betalen. Vergunde zorgaanbieders en bijstandsorganisaties kan je zowel in cash als in voucher betalen.

Kies je voor cash? Dan moet je zelf je overeenkomsten en kosten registreren. Ontdek hier hoe je aan de slag gaat.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.