Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Rechtstreeks toegankelijke hulp

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 11 april 2024.

Heb je een handicap of vermoeden van handicap en heb je nood aan specifieke ondersteuning? Maar heb je geen PAB of PVB? Dan kan je een beroep doen op ondersteuning binnen de rechtstreeks toegankelijke hulp.

Wat is RTH

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning voor wie af en toe hulp nodig heeft.

RTH bestaat in drie vormen:

  • begeleiding
  • dagopvang
  • verblijf

Je kan kiezen voor één van deze vormen of voor een combinatie.

Op Zorgwijs kan je eenvoudig zoeken naar een RTH-aanbieder. Filteren doe je op type handicap, ondersteuningsvorm en je regio.

Wil je een beroep doen op RTH? Dan moet je voldoen aan vier voorwaarden:

  1. Je hebt een (vermoeden van) handicap.
  2. Je bent jonger dan 65 jaar. Ben je 65 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor RTH als je al vóór je 65e een VAPH-erkenning had als persoon met handicap of al beroep deed op RTH.
  3. Je woont in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  4. Je hebt geen PAB of PVB. Heb je wel een budget? Dan kan je terecht bij een multifunctioneel centrum of vergunde zorgaanbieder.

Je hoeft geen aanvraag te doen voor RTH. Neem rechtstreeks contact op met een RTH-dienst om je ondersteuning te plannen.

Kostprijs

Je betaalt de RTH-aanbieder deels met je eigen geld en deels met de punten die je van het VAPH krijgt.

Je krijgt van het VAPH per kalenderjaar maximum 8 punten om te besteden. Je kiest zelf hoe je die punten inzet.

Per ingezet punt betaal je een klein deel met je eigen centen. Dat bedrag wordt elk jaar geïndexeerd. De maximumbedragen vind je terug op de website van het VAPH.

TIP! Wil je weten hoeveel RTH-ondersteuning je kan inkopen? Vul in de rekentool van het VAPH het aantal begeleidingen, het aantal dagen dagopvang en het aantal nachten verblijf in. Je krijgt onmiddellijk te zien hoeveel punten je kan inzetten. Ook op MijnVAPH zie je hoeveel punten je nog kan inzetten. Klik op ‘Ondersteuning’ en dan op ‘Rechtstreeks toegankelijke hulp’.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.