Een vergunde zorgaanbieder (VZA) is een voorziening die erkend of vergund is door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voor mensen met een persoonsvolgend budget (PVB).
Ook met een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kan je in een VZA beperkt ondersteuning krijgen. Met een PAB mag je maximum 155 dagen en 155 nachten inkopen en maximum 104 mobiele of ambulante begeleidingen.
Heb je een (vermoeden van) handicap, maar geen budget? Dan kan je terecht bij een aanbieder van rechtstreeks toegankelijke hulp.
Er zijn vier vormen van ondersteuning. Je kan kiezen voor één vorm of voor een combinatie.
Op Zorgwijs kan je eenvoudig zoeken naar een VZA. Filteren doe je op type handicap, ondersteuningsvorm en je regio.
Er zijn twee soorten kosten bij een VZA:
De ondersteuningskost betaal je met je PAB of PVB. De woon- en leefkosten moet je met privémiddelen betalen.
Er zijn geen vaste prijzen voor de ondersteuningskost. De prijs hangt af van:
Wil je weten hoeveel het jou gaat kosten? Vraag een offerte. Akkoord met de offerte? Dan legt de VZA de afspraken en prijs vast in een individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO). Ga je niet akkoord? Dan kan je de prijs bespreken, maar de VZA is niet verplicht om die te verlagen. Als jullie er niet samen uitkomen, kan je een andere VZA zoeken (bijvoorbeeld via Zorgwijs) of je ondersteuning anders regelen (bijvoorbeeld met persoonlijke assistentie).
Wil je ondersteuning inkopen bij een VZA? Sluit dan vooraf een individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) af met afspraken over de ondersteuning en kostprijs.
Het VAPH stelde een model-IDO op. Onafhankelijk Leven werkte hier samen met andere partners aan mee. Deze model-IDO is helder en juridisch sluitend. Je bent niet verplicht om die te gebruiken, maar we raden dat wel aan. Meer over de model-IDO lees je hier.
Heb je een PVB? Dan registreer je de IDO op MijnVAPH onder het type ‘met een door het VAPH vergunde zorgaanbieder’.
Je kan je ondersteuning in cash of in voucher betalen.
Als een VZA duur personeel heeft, is voucher vaak goedkoper dan cash. Hoe komt dat?
Heb je een PAB? Dan registreer je de IDO op MijnVAPH onder het type ‘met een vergunde zorgaanbieder voor kortdurende dag- en woonondersteuning’ of onder het type ‘met een vergunde zorgaanbieder voor mobiele, ambulante en groepsbegeleiding’.
Je kan de ondersteuning alleen in cash betalen. De kostprijs is uitgedrukt in euro en je ontvangt maandelijks een factuur. Die factuur betaal je met je PAB-rekening. De kosten dien je zelf in bij het VAPH.
De VZA moet je rechten als gebruiker garanderen. Het VAPH bundelde alle rechten en plichten bij een VZA. Elke IDO bevat ook verplicht een document met de collectieve rechten en plichten.
Respecteert de VZA je rechten en plichten niet? Ga in gesprek met de VZA. Als dat niet helpt, kan je de klachtenprocedure volgen: