Sta je op de wachtlijst voor een PVB in prioriteitengroep 2 of 3? En werd je situatie dringender? Vraag dan een herziening van je prioriteitengroep aan. Contacteer daarvoor je multidisciplinair team (MDT) en vraag om opnieuw een checklist prioritering in te dienen.
De Vlaamse Toeleidingscommissie (VTC) bepaalt dan je prioriteitengroep op basis van drie criteria:
Sinds 18 september 2023 is er bij het beoordelen van die criteria extra aandacht voor twee specifieke situaties. Je vraag wordt in die situaties als dringender beschouwd.
Als je na de herprioritering in een hogere prioriteitengroep terechtkomt, kom je met een nieuwe aanvraagdatum op de wachtlijst in die nieuwe prioriteitengroep. Als je in dezelfde prioriteitengroep blijft, verandert er niets en blijf je met je huidige aanvraagdatum op de wachtlijst staan in je huidige prioriteitengroep.
Ga je niet akkoord met de voorlopige beslissing? Vraag dan een heroverweging aan. Dat doe je door binnen 45 dagen vanaf verzending van het voornemen tot beslissing een aangetekend verzoekschrift tot heroverweging in te dienen bij het VAPH. In dit verzoekschrift motiveer je waarom een tweede onderzoek nodig is.
Je verzoek tot heroverweging komt daarna bij de heroverwegingscommissie (HOC) terecht. Die bekijkt je verzoek en maakt een definitieve beslissing. Ga je niet akkoord met de definitieve beslissing? Dan kan je binnen de 3 maanden na ontvangst van de brief beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.
LET OP! Wil je niet alleen een herziening van je prioriteitengroep, maar ook een wijziging in je budgetcategorie? Dan moet je een volledig nieuwe aanvraag doen.
In een aantal situaties krijg je onmiddellijk een PVB zonder dat je eerst op een wachtlijst komt:
Je kan een PVB via de noodprocedure aanvragen als je integriteit of de integriteit van je mantelzorgers bedreigd is en er geen andere oplossingen zijn. Als je aan de voorwaarden voor de noodprocedure voldoet, krijg je onmiddellijk een budget.
Dit zijn de voorwaarden:
Om een PVB via de noodprocedure aan te vragen, vul je het formulier 'Aanvraag van een tijdelijk PVB via de noodprocedure' in. Als het VAPH je handicap nog niet erkende of je vraagt voor het eerst een PVB aan, dan moet je ook een ‘Gemotiveerd attest van een tijdelijk persoonsvolgend budget via de noodprocedure’ laten invullen door een arts naar keuze.
Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je na de aanvraag onmiddellijk een budget voor 6 maanden.
Is je situatie blijvend? Bezorg dan het formulier ‘Aanvraag van een persoonsvolgend budget na een noodprocedure’ binnen de 20 weken aan het VAPH. Krijg je opnieuw een goedkeuring? Vervolledig dan je PVB-aanvraag door een ondersteuningsplan en multidisciplinair verslag op te maken.
De spoedprocedure is er voor mensen met een snel degeneratieve aandoening of een neuromusculaire, neurodegeneratieve of bindweefselaandoening in een vergevorderd stadium. Deze procedure gaat veel vlugger, waardoor je bijna onmiddellijk een budget krijgt.
Je
komt in aanmerking voor deze procedure als je tot één van deze twee
groepen behoort.
Je hebt een specifiek ziektebeeld én je ging in het jaar voor je aanvraag zeer snel achteruit. Volgende specifieke ziektebeelden komen in aanmerking:
Voor mensen van 21 jaar en ouder:
Voor mensen van 18 tot en met 20 jaar:
Met ‘zeer snel achteruitgegaan’ bedoelt het VAPH:
Je hebt een korte levensverwachting door een vergevorderd stadium van een neuromusculaire of neurodegeneratieve ziekte of bindweefselaandoening. Je had de aandoening al voor je 65 jaar.
Het VAPH heeft voor deze groep de volgende voorwaarden:
Als je volgens het VAPH aan de criteria voor de spoedprocedure voldoet, krijg je onmiddellijk een PVB in budgetcategorie 16. Is die budgetcategorie te laag? Dan kan je een zorgzwaarte-instrument (ZZI) laten invullen door je multidisciplinair team.
Eindigt je revalidatie voor een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of tetraplegie binnenkort? En is naar huis gaan geen optie? Volg dan de NAH-procedure. Als die wordt goedgekeurd, ga je voltijds naar een voorziening en krijg je daarvoor vlug een budget.
Je komt in aanmerking voor de NAH-procedure als je:
Voldoe je aan de criteria? Stuur dan het aanvraagformulier en een medisch attest naar je provinciaal VAPH-kantoor of via MijnVAPH. Vraag ook aan je multidisciplinair team om een zorgzwaarte-inschaling te doen.
Werd je NAH-aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je onmiddellijk ondersteuning. Daarvoor sluit je een overeenkomst met een zorgvoorziening voor voltijdse opvang. Het VAPH betaalt die voorziening rechtstreeks.
Binnen 12 maanden na de goedkeuring van de NAH-procedure moet je een ondersteuningsplan voor een PVB indienen bij het VAPH. Zo zet je je spoedondersteuning om in een definitief PVB. Dat definitieve budget mag je besteden zoals je zelf wil. Je mag, maar moet dit dus niet meer in een voorziening inzetten.