Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Loon van je assistent

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 26 september 2024.

Je bepaalt in overleg met je assistent hoeveel loon je betaalt. Stel je je assistent tewerk via een arbeidsovereenkomst? Dan ben je verplicht om minstens het minimumloon te geven. Bovenop het loon kan je ook maaltijdcheques en een kilometervergoeding geven.

Minimumloon

Sinds 1 juni 2024 is het minimumloon voor persoonlijke assistenten:

  • 14,6681 euro bruto per uur
  • 2.415,35 euro bruto per maand (bij een voltijds contract van 38u per week)

Het minimumloon is afhankelijk van de zogenaamde ‘gezondheidsindex’. Die gezondheidsindex meet hoe duur het leven is. Als de prijzen van producten en diensten stijgen, dan stijgt ook het cijfer van de gezondheidsindex. Als de gezondheidsindex een bepaalde grens (de ‘spilindex’) overschrijdt, stijgen ook de lonen en uitkeringen. En dus ook het minimumloon.

Wat moet je doen als het minimumloon verhoogt?

  • Je assistent krijgt minder dan het nieuwe minimumloon? Dan past het sociaal secretariaat het loon automatisch aan. Je hoeft zelf niets te doen. Een aanpassing aan de overeenkomst is niet nodig.
  • Je assistent ontvangt al het nieuwe minimumloon of meer? Dan verhoogt het sociaal secretariaat het loon van je assistent niet automatisch.

LET OP! De verplichte verhoging van het minimumloon geldt alleen voor assistenten die via een arbeidsovereenkomst werken. Werkt je assistent via een takenovereenkomst? Dan ben je niet verplicht om het nieuwe minimumloon te betalen. Het sociaal secretariaat zal het loon van je assistent met een takenovereenkomst dan ook niet automatisch aanpassen.

Maaltijdcheques

Je assistent een extraatje geven naast het loon? Maaltijdcheques zijn elektronische cheques waarmee je werknemer maaltijden of voedingsmiddelen kan betalen. Ze zijn een jaar geldig en fiscaal voordelig voor zowel jou als werkgever als voor je assistent.

Een maaltijdcheque bedraagt maximum 8 euro. Als werkgever betaal je dan 6,91 euro per cheque. Je assistent krijgt voor elke gewerkte (halve) dag een maaltijdcheque.

Wil je maaltijdcheques geven? Voeg dit dan toe aan de overeenkomst met je assistent of maak een bijlage op aan de overeenkomst. De maaltijdcheques bestel je bij Pluxee, Edenred of Monizze. Of je laat ze, tegen een administratieve kost, bestellen door je sociaal secretariaat.

Kilometervergoeding

Er zijn twee soorten verplaatsingen waarvoor je je assistent een vergoeding kan geven:

  1. Woon-werkverkeer: Je geeft een kilometervergoeding voor de afstand die de assistent met de eigen auto rijdt tussen de eigen woon- of verblijfplaats en de werkplaats waar die jou ondersteunt. Bij een arbeidsovereenkomst is dit verplicht.
  2. Dienstverplaatsingen: Je geeft een kilometervergoeding voor de afstand die de assistent met de eigen auto rijdt tijdens de werkuren, zoals naar de dokter of de supermarkt.

De kilometervergoeding bedraagt tussen 1 oktober en 31 december 2024 maximum 0,4293 euro per kilometer.

TIP! Komt je assistent met het openbaar vervoer of met de fiets? Dan mag je met je budget ook extralegale voordelen zoals een sociaal abonnement of een fietsvergoeding met je budget betalen. Vraag naar de voorwaarden bij je sociaal secretariaat.

Extraatje op het einde van het jaar

Heb je op het einde van het jaar budget over? Dan kan je je assistent een extraatje geven in de vorm van een eindejaarsgeschenk, een eenmalige premie of eco- en sport- en cultuurcheques.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.