Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Geef je assistent een eindejaarsgeschenk

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Wil je je assistent met een arbeids- of takenovereenkomst op het einde van het jaar belonen met een extraatje? Dat kan in de vorm van een eindejaarsgeschenk, een eenmalige premie en/of ecocheques en sport- en cultuurcheques.

Eindejaarsgeschenk

Je mag per assistent een geschenk geven van 40 euro. Heeft je assistent kinderen ten laste? Dan mag je dat bedrag verhogen met 40 euro per kind.

Voorbeeld: Je assistente heeft 2 kinderen fiscaal ten laste. Je mag haar een eindejaarsgeschenk van maximum 120 euro geven.

Je geeft dat eindejaarsgeschenk in de vorm van een:

  • Cadeau of cadeaubon: Je gaat naar de winkel en je koopt voor je assistent een cadeau of cadeaubon. Het kassaticket bewaar je thuis. Als je het cadeau of de cadeaubon afgeeft, laat je je assistent tekenen voor ontvangst.
  • Geschenkcheque: De geschenkcheque laat je berekenen door je sociaal secretariaat. Vermeld zeker dat het over een geschenk gaat, zo wordt je assistent daar niet op belast.
  • Overschrijving: Je kan er ook voor kiezen om het bedrag van het eindejaarsgeschenk over te schrijven op de rekening van je assistent. Neem daarvoor contact op met je sociaal secretariaat, zodat het mee op de loonbrief komt van je assistent. Uitbetaling in cash kan niet.

LET OP! Je kan de verschillende vormen niet combineren. Dus je geeft óf een cadeau(bon) óf een geschenkcheque óf je schrijft het bedrag over op de rekening van je assistent.

Eenmalige premie

Je mag je assistent met een arbeids- of een takenovereenkomst op het einde van het jaar een eenmalige premie geven. Je kiest zelf hoeveel die eenmalige premie voor je assistent bedraagt. Houd er wel rekening mee dat die premie extra belast wordt.

De eenmalige premie vraag je aan bij je sociaal secretariaat. Het is belangrijk dat je dan ook een bijlage aan de overeenkomst opmaakt.

Ecocheques en sport- en cultuurcheques

De ecocheques bedragen maximaal 250 euro per jaar. De sport- en cultuurcheques maximum 100 euro per jaar.

Wil je ecocheques of sport- en cultuurcheques geven? Voeg dit dan toe aan de overeenkomst met je assistent of maak een bijlage op aan de overeenkomst. De cheques bestel je, net zoals de maaltijdcheques, bij Pluxee, Edenred of Monizze. Of je laat ze, tegen een administratieve kost, bestellen door je sociaal secretariaat.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.