Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Eindejaarspremie

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Werkt je assistent met een arbeidsovereenkomst? Dan ben je verplicht om je assistent een eindejaarspremie te geven.

In 2021 en 2022 bestond de eindejaarspremie uit twee delen: een voorschot en een saldo. Sinds 2023 bepaalt een nieuwe berekeningswijze de hoogte van de eindejaarspremie. Geen saldo of voorschot meer. De eindejaarspremie bedraagt nu elk jaar 54,54% van het geïndexeerd bruto minimum maandloon van de maand oktober van het lopende kalenderjaar (met uitsluiting van andere premies, toeslagen, weddesupplementen of vergoedingen).

Het bedrag voor 2023 bedraagt 1.266,10 euro bruto exclusief patronale RSZ (1.608,20 euro inclusief patronale RSZ) voor een voltijdse persoonlijke assistent (referteperiode is 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023).

Je sociaal secretariaat berekent de eindejaarspremie automatisch voor je assistenten met een arbeidsovereenkomst. Je hoeft daar zelf niks voor te doen.

Omdat de eindejaarspremie verplicht is bij de tewerkstelling van een assistent met een arbeidsovereenkomst, krijg je als werkgever van een assistent met een arbeidsovereenkomst zowel bij PAB als bij PVB ter compensatie VIA 5-middelen bovenop je budget.

LET OP! Werkt je assistent met een takenovereenkomst? Dan is de eindejaarspremie niet verplicht. Je krijgt dus ook geen VIA 5-middelen. Je kan je assistent wel een eenmalige premie geven.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.