Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Hulp in het huishouden via dienstencheques

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 26 april 2024.

Heb je een handicap en heb je hulp nodig in het huishouden? Dan kan je een poetshulp of huishoudhulp inschakelen via dienstencheques. Mensen met een handicap kunnen in Vlaanderen tot 2000 dienstencheques per jaar aankopen aan 9 euro per cheque.

Wat zijn dienstencheques

Met dienstencheques kan je huishoudelijke taken betalen. De dienstencheques koop je aan via Pluxee. Per gepresteerd uur betaal je er één.

Let op! Dienstencheques zijn één jaar geldig. Daarna vervallen ze. Vóór de vervaldatum kan je de dienstencheques terug laten betalen of omruilen voor cheques die nog een extra jaar geldig zijn.

Een poetshulp of huishoudhulp via dienstencheques mag jou helpen met:

  • Schoonmaken
  • Ramen lappen
  • Wassen en strijken
  • Occasioneel naaiwerk (zoals een knoop aannaaien)
  • Boodschappen doen en maaltijden bereiden

Tip! Je kan ook vervoer betalen met dienstencheques.

Maar ook heel wat zaken zijn niet toegestaan. Klusjes zoals een toilet repareren, elektriciteits- of schilderwerken, tuinieren, babysitten of kleine verbouwingswerken zijn verboden. Ook verzorgingstaken zoals hulp bij het wassen en aankleden mogen niet. Voor verzorgingstaken kan je een beroep doen op een dienst voor gezinszorg.

Wie kan jou ondersteunen via dienstencheques

Alleen assistenten die via een erkend dienstenchequebedrijf werken, mag je betalen met dienstencheques. En de hulp mag geen gezins- of familielid tot de tweede graad van jou of één van je gezinsleden zijn.

Waarom kiezen voor dienstencheques

Als je op zoek bent naar hulp voor enkele uren per week bij huishoudelijke taken zoals schoonmaken, wassen en strijken of maaltijden bereiden, dan zijn dienstencheques een betaalbare optie. Je hebt weinig administratie en je hoeft zelf geen assistent te zoeken.

Kostprijs

Heb je of heeft je kind een handicap? Dan mag je een verhoogd aantal dienstencheques aankopen:

  • In Vlaanderen: jaarlijks tot 2000 dienstencheques aan 9 euro per stuk.
  • In Brussel: jaarlijks tot 1000 dienstencheques voor 10 euro per stuk.

Je vraagt je verhoogd aantal dienstencheques aan via de beveiligde zone van Pluxee.

Naast de aankoopprijs van de dienstencheques zijn er vaak nog extra kosten, want de meeste dienstenchequebedrijven rekenen bovenop de cheques ook administratiekosten aan.

Aan de andere kant kan je met dienstencheques ook een belastingvoordeel krijgen. Pluxee stuurt je het jaar nadat je dienstencheques aankocht automatisch een fiscaal attest op.

LET OP! Betaal je de dienstencheques met een PAB of PVB? Dan mag je van de FOD Financiën geen belastingvoordeel krijgen. Voeg dan deze voorbeeldbrief toe aan je belastingaangifte.

Dienstencheques betalen met je PAB of PVB

Heb je een PAB of PVB en wil je dienstencheques met je budget betalen? Volg dan deze stappen:

Stap 1: Sluit een overeenkomst af met een erkend dienstenchequebedrijf. Heeft het bedrijf geen eigen overeenkomst? Gebruik dan onze modelovereenkomst voor PAB of onze modelovereenkomst voor PVB.

Stap 2: Registreer de overeenkomst met het dienstenchequebedrijf via MijnVAPH of via het registratieformulier. Kies het type overeenkomst ‘met een dienstenchequebedrijf’.

Stap 3: Koop dienstencheques aan met je budgetrekening. Let op! Zorg dat je de dienstencheques pas aankoopt nádat je een overeenkomst afsloot. Dienstencheques die je aankocht voor de start van je overeenkomst kan je niet betalen met je budget.

Stap 4: Dien de kostprijs van de dienstencheques in onder de overeenkomst met het dienstenchequebedrijf. Je registreert de kost op de aankoopdatum of de periode waarin je de dienstencheques zal gebruiken.

TIP! Had je al een overeenkomst met een dienstenchequebedrijf voor de terbeschikkingstelling van je PAB of PVB? Dan moet je geen nieuwe overeenkomst afsluiten. Registreer simpelweg je huidige overeenkomst met als startdatum de datum van terbeschikkingstelling van je budget. Dienstencheques die je na deze datum kocht, kan je betalen met je budget.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.