Heb je een handicap en heb je hulp nodig in het huishouden? Dan kan je een poetshulp of huishoudhulp inschakelen via dienstencheques. Mensen met een handicap kunnen in Vlaanderen tot 2000 dienstencheques per jaar aankopen aan 9 euro per cheque (vanaf 2025 aan 10 euro per cheque).
Met dienstencheques kan je hulp in het huishouden betalen. De dienstencheques koop je aan via Pluxee. Per gepresteerd uur betaal je er één.
Dienstencheques zijn één jaar geldig. Daarna vervallen ze. Vóór de vervaldatum kan je de dienstencheques terug laten betalen of omruilen voor cheques die nog een extra jaar geldig zijn.
Een poetshulp of huishoudhulp via dienstencheques mag jou helpen met:
Tip! Je kan ook vervoer betalen met dienstencheques.
Maar ook heel wat zaken zijn niet toegestaan. Klusjes zoals een toilet repareren, elektriciteits- of schilderwerken, tuinieren, babysitten of kleine verbouwingswerken zijn verboden. Ook verzorgingstaken zoals hulp bij het wassen en aankleden mogen niet. Voor verzorgingstaken kan je een beroep doen op een dienst voor gezinszorg.
Alleen assistenten die via een erkend dienstenchequebedrijf werken, mag je betalen met dienstencheques. En de hulp mag geen gezins- of familielid tot de tweede graad van jou of één van je gezinsleden zijn.
Als je op zoek bent naar hulp voor enkele uren per week bij huishoudelijke taken zoals schoonmaken, wassen en strijken of maaltijden bereiden, dan zijn dienstencheques een betaalbare optie. Je hebt weinig administratie en je hoeft zelf geen assistent te zoeken.
Heb je of heeft je kind een handicap? Dan mag je een verhoogd aantal dienstencheques aankopen:
Je vraagt je verhoogd aantal dienstencheques aan via de beveiligde zone van Pluxee.
Naast de aankoopprijs van de dienstencheques zijn er vaak nog extra kosten, want de meeste dienstenchequebedrijven rekenen bovenop de cheques ook administratiekosten aan.
Aan de andere kant kan je met dienstencheques ook een belastingvoordeel krijgen. Pluxee stuurt je het jaar nadat je dienstencheques aankocht automatisch een fiscaal attest op.
LET OP! Betaal je de dienstencheques met een PAB of PVB? Dan mag je van de FOD Financiën geen belastingvoordeel krijgen. Zie verder.
Heb je een PAB of PVB en wil je dienstencheques met je budget betalen? Volg dan onderstaande stappen.
LET OP! Als je dienstencheques met een PAB of PVB betaalt, dan mag je van de FOD Financiën geen belastingvoordeel krijgen. Voeg dan deze voorbeeldbrief toe aan je belastingaangifte.
Sluit een overeenkomst af met een erkend dienstenchequebedrijf. Heeft het bedrijf geen eigen overeenkomst? Gebruik dan onze modelovereenkomst voor PAB of onze modelovereenkomst voor PVB.
Registreer de overeenkomst met het dienstenchequebedrijf via MijnVAPH of via het registratieformulier. Kies het type overeenkomst ‘met een dienstenchequebedrijf’.
Bestel je dienstencheques bij Pluxee. Betaal de kost met je budgetrekening.
Vanaf 1 juni 2025 kan je geen nieuwe papieren dienstencheques meer bestellen. Heb je nog papieren dienstencheques? Dan kan je die blijven gebruiken tot de vervaldatum. Bestel je voor het eerst elektronische dienstencheques? Lees hier hoe dat precies in zijn werk gaat. Heb je hier vragen over? Neem contact op met de klantendienst Vlaamse Dienstencheques.
LET OP! Zorg dat je de dienstencheques pas aankoopt nádat je een overeenkomst afsloot. Dienstencheques die je aankocht voor de start van je overeenkomst kan je niet betalen met je budget.
Dien via MijnVAPH of via de kostenstaat de kostprijs van de dienstencheques in onder de overeenkomst met het dienstenchequebedrijf. Je registreert de kost op de aankoopdatum of de periode waarin je de dienstencheques zal gebruiken.