Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Gezinszorg

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 12 april 2024.

Heb je een handicap en ben je op zoek naar hulp in huis, overdag of ’s nachts? Een dienst voor gezinszorg kan je ondersteunen bij je dagelijkse taken zoals wassen, aankleden, schoonmaken en koken. Sommige diensten voor gezinszorg bieden ook klusjes- en oppasdiensten aan.

Wat is een dienst voor gezinszorg

Een dienst voor gezinszorg biedt hulp aan mensen die thuis wonen en ondersteuning nodig hebben bij dagdagelijkse taken zoals wassen, strijken, aankleden, boodschappen doen, schoonmaken of koken. Sommige diensten voor gezinszorg hebben ook een klusjes- en oppasdienst.

Voorbeelden van diensten voor gezinszorg zijn Familiehulp, Familiezorg en i-mens.

Heb je enkel poetshulp nodig? Dan is een dienstenchequebedrijf een betere optie. Sommige organisaties bieden zowel poetshulp via dienstencheques als gezinszorg aan, maar dit zijn twee aparte diensten binnen eenzelfde organisatie. De dienstenchequewerknemer helpt je met schoonmaken, maar mag geen klusjes of verzorgende taken uitvoeren.

Waarom kiezen voor een dienst voor gezinszorg

Heb je vooral praktische hulp nodig bij je dagelijkse taken thuis? Dan is gezinszorg een goedkope manier om je ondersteuning te organiseren.

Kostprijs

Je betaalt per uur een gebruikersbijdrage. De kostprijs is gebaseerd op je inkomen en gezinssituatie.

LET OP! Heb je een PAB en wil je de dienst voor gezinszorg met je budget betalen? Dan betaal je niet de gebruikersbijdrage, maar een vast tarief per uur.

Een dienst voor gezinszorg betalen met je PAB of PVB

Iedereen mag een dienst voor gezinszorg inschakelen, ook als je geen PAB of PVB hebt. Heb je wel een PAB of PVB? En wil je de dienst betalen met je budget? Dan doe je dat op de volgende manier.

PAB: vaste prijs per uur

Wil je de dienst voor gezinszorg betalen met een PAB? Dan betaal je een vast tarief en niet de gebruikersbijdrage die gebaseerd is op het inkomen en de gezinssituatie. Vraag eerst wat de vaste tarieven zijn en bekijk of dit binnen je budgetplanning past.

Daarna overloop je volgende stappen:

PVB: gezinsbijdrage

Wil je de dienst voor gezinszorg betalen met een PVB? Dan betaal je een gebruikersbijdrage die gebaseerd is op je inkomen en gezinssituatie. De prijs die je betaalt kan bijgevolg veranderen doorheen de tijd. Vraag eerst hoeveel de gebruikersbijdrage voor jou bedraagt en bekijk of dit binnen je budgetplanning past.

Daarna overloop je volgende stappen:

  • Sluit een overeenkomst af met de dienst voor gezinszorg zoals Familiehulp, i-mens, Familiezorg…
  • Registreer de overeenkomst onder het type 'met een erkende dienst thuiszorg'.
  • Daarna breng je de facturen in onder de goedgekeurde overeenkomst.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.