Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Week van de Mobiliteit: Hoe toegankelijk is vervoer voor mensen met een handicap?

Getuigenis ma 16 september 2024, door Stefanie Leekens

Tijdens de Week van de Mobiliteit delen vier ambassadeurs hun persoonlijke ervaringen. Hun verhalen laten zien dat toegankelijk vervoer geen luxe is, maar een noodzaak om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Naast het aanwijzen van problemen, geven ze ook praktische oplossingen voor een betere en inclusievere mobiliteit.

Onafhankelijk Leven Gent De Punt 240403 317

De verhalen van onze ambassadeurs

  • Fien vertelt over de problemen die ze ervaarde tijdens een treinreis van Kortenberg naar Leuven. En of dat een behoorlijke uitdaging was...
    Lees het verhaal van Fien.
  • Luc streed voor een betere financiering voor de Mobiliteitscentrales voor Aangepast Vervoer. Met succes! Al is de strijd nog niet voorbij...
    Lees zijn succesverhaal.
  • Dieuwke staat op het punt te beginnen aan haar studie, maar ondervindt ernstige problemen met het openbaar vervoer.
    Lees de getuigenis van Dieuwke.
  • Jelle vergelijkt Vlaanderen met Parijs, waar hij ontdekte dat het openbaar busvervoer volledig toegankelijk is. Hij pleit voor verbeteringen in Vlaanderen.
    Lees het pleidooi van Jelle.

Mobiliteit en de mensenrechten

Onafhankelijk Leven zet zich in voor de rechten van alle mensen met een handicap. Ook mobiliteit is een mensenrecht én bovendien noodzakelijk om je andere rechten te kunnen uitoefenen.

Als je je niet kan verplaatsen, kan je je andere rechten niet waarmaken. Je kan niet naar je werk, school of dokter. En je kan ook niet naar een café of festival. Het gebrek aan mobiliteit beperkt je sociale contacten en belemmert je persoonlijke groei. Dit raakt direct aan je recht om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.

Ook voor mensen met een handicap is het dus belangrijk om zich vrij te kunnen verplaatsen.