Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Wat betekent het arrest van de Raad van State over de actualisering voor mij?

Ondersteuning wo 14 februari 2024, door Lore Van Welden

Op 8 januari 2024 oordeelde de Raad van State dat de actualisering van de persoonsvolgende budgetten in strijd is met de Grondwet. Kreeg jij een lager of hoger (deel)budget door de actualisering? We leggen je uit wat er nu zal gebeuren.

Web3

Ik kreeg een lager (deel)budget door de actualisering

Nieuwe terbeschikkingstelling vanaf 1 januari 2024

Je krijgt vanaf 1 januari 2024 een nieuwe terbeschikkingstelling van je oorspronkelijke, hogere budget. Het VAPH verstuurt de brieven eind februari en in de loop van maart.

Voorbeeld: Je had oorspronkelijk recht op een budget in de oude budgetcategorie X (70,96 punten). Bij je terbeschikkingstelling kreeg je door de actualisering een budget in de nieuwe budgetcategorie 14 (62,14 punten). Vanaf 1 januari 2024 krijg je het budget waar je oorspronkelijk recht op had. Je nieuwe budget bedraagt vanaf nu elk jaar 70,96 punten.

Ook als je een lager deelbudget kreeg door de actualisering, krijg je een nieuwe terbeschikkingstelling. Je krijgt vanaf nu de helft van je oorspronkelijke, hogere budget of meervraag. Voor de andere helft blijf je op de wachtlijst staan.

Voorbeeld: Je had oorspronkelijk recht op een budget in de oude budgetcategorie X (70,96 punten). Je budget werd bij de terbeschikkingstelling omgezet naar de nieuwe budgetcategorie 14 (62,14 punten). Je kreeg de helft van dat nieuwe budget (31,07 punten). Vanaf 1 januari 2024 krijg je de helft van het budget waar je oorspronkelijk recht op had. Je nieuwe deelbudget bedraagt vanaf nu 35,48 punten.

Bedrag van de voorbije periode uitbetaald

Het bedrag dat je te weinig kreeg in de periode tussen je terbeschikkingstelling en 31/12/2023, betaalt het VAPH uit op je budgetrekening. Je moet niet bewijzen wat je met dat bedrag doet. Je moet dus geen facturen of rekeninguittreksels voorleggen.

Heb je geen budgetrekening omdat je volledig in voucher besteedt? Het VAPH zal je in de brief vragen om binnen de maand je rekeningnummer te bevestigen of een nieuw rekeningnummer door te geven.

Terugvorderbaar voorschot

Je terugvorderbaar voorschot bedraagt één vierde van het budget dat je in cash besteedt. Krijg je een hoger budget en ga je meer in cash besteden? Dan kan je je terugvorderbaar voorschot verhogen. Dat gebeurt niet automatisch. Je vraagt de aanpassing aan via mijnvaph.be of via het formulier ‘Melding van wijzigingen in verband met het persoonsvolgend budget’.

Vrij besteedbaar budget

Het vrij besteedbaar budget bedraagt 1.800 euro als je budget gelijk is aan of minder is dan 34,81 punten. Als je budget hoger is dan 34,81 punten bedraagt je vrij besteedbaar budget 3.600 euro. Had je eerst een budget van maximum 34,81 punten, maar stijgt dat nu boven de 34,81 punten? Dan kan je vanaf dit jaar ook een hoger vrij besteedbaar budget opvragen.

Ik kreeg een hoger (deel)budget door de actualisering

Voor jou verandert er niks. Je behoudt je hogere (deel)budget.

Ik kreeg een lager budget door correctiefase 2

Deze uitspraak van de Raad van State gaat enkel over de mensen die hun budget zag stijgen of dalen door de actualisering van de budgetcategorieën.

Mensen die een lager budget kregen door correctiefase 2 (CF2) vallen hier niet onder. Dat is natuurlijk jammer. Toch vinden we het arrest een goed signaal naar de Vlaamse regering toe, een stap in de goede richting om de noden van mensen met een handicap serieus te nemen en zo ook te begroten.

Lees ook de reactie van Onafhankelijk Leven op het arrest van de Raad van State

Vragen? Contacteer de advieslijn

Heb je vragen over de nieuwe methode budgetbepaling of de beroepsprocedure? Dan kan je contact opnemen met onze advieslijn. We helpen je graag verder!

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of per mail.

Stuur ons een mailtje