Door een hervorming aan de budgetbepaling krijgen veel PVB-houders een pak minder budget dan hen oorspronkelijk door de Vlaamse overheid beloofd was bij de toekenning. Een onaanvaardbare situatie die vzw Grip aankaartte bij de Raad van State.
De auditeur van de Raad van State geeft nu in een eerste advies de Vlaamse regering een veeg uit de pan. Ook Onafhankelijk Leven gaat niet akkoord met de budgetdalingen en vraagt politieke moed om dit recht te zetten.
Een aanzienlijk deel van nieuwe PVB-terbeschikkingstellingen zijn lager omdat een pak mensen artificieel ondergebracht worden in een nieuw systeem met 24 budgetcategorieën gekoppeld aan een nieuwe zorgzwaartebepaling. Voordien waren er maar 12 budgetcategorieën. Het nieuwe systeem is in voege sinds 17 maart 2020. Oorspronkelijk beloofde de overheid dat dit geen impact zou hebben op mensen die de oude inschalingsmethode hadden afgerond en één van de oude twaalf budgetcategorieën kregen toegewezen.
Deze belofte werd niet nagekomen. Wie tussen januari 2017 en 17 maart 2020 via de oude methode ingeschaald werd en op de PVB-wachtlijst terecht kwam met één van de twaalf oude budgetcategorieën, wordt bij de terbeschikkingstelling van het PVB artificieel ondergebracht in één van de 24 nieuwe budgetcategorieën. Voor een meerderheid van de betrokkenen resulteert deze omzetting in een lager PVB dan toegezegd in de toekenningsbrief. Dat kunnen duizenden euro’s per jaar minder zijn. Een minderheid krijgt het wel beloofde bedrag of krijgt meer.
Auditeur Raad van State oordeelt scherp
Vzw Grip trok naar de Raad van State en de auditeur oordeelt nu dat de budgetdalingen een schending zijn van artikel 23 van de Grondwet dat het recht op een menswaardig leven garandeert. De auditeur schrijft in zijn advies dat het beschermingsniveau van de getroffen mensen aanzienlijk verminderd is zonder dat de regering dit kan rechtvaardigen. De definitieve beslissing van de Raad van State volgt later dit najaar.
Ook Onafhankelijk Leven vindt het niet correct dat de nieuwe budgetbepaling wordt toegepast op de PVB-dossiers die ingediend zijn vóór 17 maart 2020. Het gaat in tegen eerder gemaakte afspraken en de artificiële omzetting is niet gebaseerd op het nieuwe zorgzwaarte-inschalingsinstrument dat sinds 17 maart 2020 wordt gebruikt.
“Na eerst lange tijd op de PVB-wachtlijst te staan, krijgen veel mensen nu ook nog eens een lager budget ter beschikking gesteld. Dit is een politieke verantwoordelijkheid. Een PVB stelt mensen in staat om zelf keuzes te maken over de noodzakelijk zorg en ondersteuning. Zo kan iemand met de hulp van persoonlijke assistenten een zelfstandig leven uitbouwen middenin de samenleving zoals iedere andere persoon,” zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.
PVB = meer inclusie
Een inclusieve samenleving is een fundamenteel streefdoel van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap. Ons land heeft dit mensenrechtenverdrag in 2009 geratificeerd. Het is dus onbegrijpelijk dat de overheid beknibbelt op de persoonsvolgende budgetten want ze zijn een belangrijk instrument om inclusie waar te maken.
Mogelijkheid tot beroep
Kreeg jij recent van het VAPH een brief over de terbeschikkingstelling van je PVB en is het bedrag lager dan het oorspronkelijke bedrag dat op jouw toewijzingsbrief staat? Als je niet akkoord gaat met dit bedrag dan kan je hiertegen beroep aantekenen. Daarvoor moet je binnen de drie maanden na ontvangst van jouw brief terbeschikkingstelling PVB een aangetekend schrijven indienen bij de arbeidsrechtbank.
Vragen? Contacteer de advieslijn
Heb je vragen over de nieuwe methode budgetbepaling of de bijbehorende beroepsprocedure? Dan kan je contact opnemen met onze advieslijn. We helpen je graag verder!
Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of per mail.