Advieslijn 03 808 22 99

Ik sta op de wachtlijst?

Heb je als 18-plusser en persoon met een handicap een PVB aangevraagd? Of  heb je als vertegenwoordiger van je meerderjarige zoon of dochter een PVB aangevraagd? En kreeg je een brief van het Vlaams Agentschap omdat je wacht op een budget? Dan sta je nu op de wachtlijst.

Dat komt doordat er te weinig budget is vanuit de overheid. De regering neemt jaarlijks een beslissing hoeveel mensen een budget kunnen krijgen. Daardoor komen er elk jaar opnieuw budgetten beschikbaar. Deze worden ofwel automatisch toegekend (bv in een noodsituatie) of aan mensen die op de wachtlijst staan.

14.600 meerderjarigen op de wachtlijst

Deze 14.600 volwassenen met een handicap wachten op een persoonsvolgend budget (PVB). 
Volgens het VAPH:
  • heeft de helft hiervan al een Basisondersteuningsbudget (300 euro per maand)  of doet beroep op Rechtstreeks Toegankelijke hulp (begeleiding/dagopvang/ verblijf in beperkte mate
  • 25% is gewoon op zichzelf aangewezen
  • 25% hebben een verhoging van hun budget aangevraagd

Wie op de PVB wachtlijst terechtkomt, komt eigenlijk in een prioriteitengroep terecht: 1,2 of 3.
In prioriteitengroep 1 zitten de mensen die eigenlijk dringend een budget nodig hebben. In prioriteitengroep 3 zitten de mensen die langer kunnen wachten op een budget, maar daar eigenlijk ook wel nu al recht op hebben.Wie waar terecht komt wordt beslist door de regionale prioriteitencommissie.

Wat zijn je perspectieven?

We weten niet zoveel over de mensen op de wachtlijst:

  • 12.607 mensen zitten in de laagste prioriteitengroep.
  • Een aantal van hen wachten al sinds 2001 op een budget de rest zit in de andere 2 groepen: 1.050 in de eerste, 950 in de tweede. Deze mensen werden in 2016 of later aan deze groep toegewezen
  • De Vlaamse regering gaat in 2019 die mensen nu die nog geen hulp hebben en in prioriteitengroep 1 of 2 zitten, alvast een basisondersteuningsbudget (BOB) toekennen

De PVB's die op de gewone manier worden toegekend worden gaan in 2019 voor 85% naar mensen uit prioriteitengroep 1, voor 10% naar mensen in prioriteitengroep 2 en voor 5 % naar mensen in prioriteitengroep 3. Wie in PG 1 terecht komt, zal minstens 2 of 3 jaar moeten wachten. Als je in PG 2 of 3 terecht komt kan dat veel langer duren

Het VAPH heeft beloofd de noden van de mensen in prioriteitengroep 3 beter in kaart te brengen.

Sneller een PVB nodig?

Vraagt je (nieuwe) situatie meteen om een budget? Doe dan een aanvraag om onmiddellijk ondersteuning te krijgen. Die procedure gaat veel sneller, waardoor je onmiddellijk een budget krijgt. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) geeft in een aantal gevallen automatisch een budget. Of als je een bijzondere diagnose hebt kom je misschien in aanmerking voor de spoedprocedure.

Je kan ook steeds je prioriteitengroep laten herzien. Bv als je in PG 3 zit kan je misschien verhuizen naar PG 2 of 1. Daar maak je meer kans op een budget. 

Nog geen PVB aangevraagd?

Heb jij nog geen persoonsvolgend budget (PVB) aangevraagd? Doe dat dan zeker. Ook al zijn de wachtlijsten lang, het is belangrijk dat je toch een aanvraag indient. Zie hier hoe je een PVB  aanvraagt .

Wat doe je als je op de wachtlijst staat?

  • Gewoon wachten...
  • Je kan lid worden van de gesloten Facebookgroep 'De Wakkere Wachters'. Zo geven we elke persoon die op de wachtlijst staat een gezicht.
  • Heb je een vraag? Stel ze aan de Advieslijn van Onafhankelijk Leven.
  • Terwijl je wacht op een persoonsvolgend budget (voor meerderjarigen) kan je terecht bij een aantal andere diensten of vormen van ondersteuning. Ook wie nog geen budget aanvroeg, kan terecht bij deze diensten.
     

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord