Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Hoe lang wacht je op een PVB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Vroeg je een PVB aan? Dan krijg je dat PVB jammer genoeg niet onmiddellijk. Je komt eerst op de wachtlijst terecht in één van drie prioriteitengroepen.

Wat is de wachtlijst

Na je PVB-aanvraag krijg je een brief van het VAPH waarop staat dat je recht hebt op een budget. Maar je komt eerst op een wachtlijst terecht. Die wachtlijst bestaat uit drie prioriteitengroepen.

  • Prioriteitengroep 1: de meest dringende dossiers
  • Prioriteitengroep 2: dossiers minder dringend dan prioriteitengroep 1
  • Prioriteitengroep 3: dossiers minder dringend dan prioriteitengroep 2

De wachtlijst bestaat omdat de Vlaamse regering onvoldoende geld vrijmaakt om iedereen het budget te geven waar ze recht op hebben.

Wanneer krijg ik mijn budget

Als je in prioriteitengroep 1 staat, wacht je hooguit 18 maanden op je budget. Het VAPH kent elke drie maanden budgetten toe aan de mensen in prioriteitengroep 1. Prioriteitengroep 2 heeft een langere wachttijd en prioriteitengroep 3 de langste.

De datum waarop je je ondersteuningsplan indiende, bepaalt je plaats op de wachtlijst. Maar je exacte plaats op de wachtlijst ken je niet. Die is afhankelijk van hoeveel mensen vóór je een aanvraag deden.

Sneller een budget nodig

Sta je op de wachtlijst en is je situatie veranderd waardoor je sneller een budget nodig hebt? Vraag dan een herprioritering aan.

In een aantal situaties kan je onmiddellijk een budget krijgen zonder dat je eerst op een wachtlijst komt. Kom hier meer te weten over die versnelde procedures.

Terwijl je wacht

De Vlaamse Overheid maakt te weinig middelen vrij om iedereen meteen het PVB te geven waar die recht op heeft. Je krijgt je budget dus niet onmiddellijk, maar je komt eerst op de wachtlijst terecht. Heb je ondersteuning nodig terwijl je wacht op je PVB? We maakten een overzicht van diensten waar je terecht kan zonder budget.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.