Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Maak kennis met
Jana Lippens

Medewerker vrijwilligersbeleid

"Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen."

Jana

Wat doe je voor Onafhankelijk Leven?

Als coach ga ik dagelijks bij de budgethouders op huisbezoek langs.
Naast een goede budgetplanning opmaken is mijn takenpakket erg divers, net als de mensen die ik tegenkom tijdens de verschillende huisbezoeken.

Wat is je grootste talent?

Ik ben een erg optimistisch persoon! Het glas is dus altijd halfvol.

Op welke wijze ben je betrokken bij Onafhankelijk Leven vzw?

Tijdens het eerste jaar in mijn opleiding ergotherapie werd bij mijn papa een hersentumor vastgesteld waardoor hij halfzijdig verlamd is geraakt. Gelukkig is hij een echte vechter maar toen merkte ik pas op hoe moeilijk het is om de juiste ondersteuning te vinden. De vele info die je terugvindt op internet zorgt soms voor meer chaos dan duidelijkheid. Hetzelfde geldt voor de broer van mijn partner die een verstandelijke handicap heeft. Hij staat zelf ook al even op de wachtlijst.

Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Oranje vzw en daar merkte ik ook dat niet alle informatie even toegankelijk is. De dankbaarheid was vaak groot als ik even de tijd nam om samen met mensen de brieven van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) door te nemen. Mijn droom was om hier uiteindelijk mijn job van te maken: verhelderend advies geven aan iedereen die het nodig had.

Ik kan me dan ook erg goed vinden in de visie en missie van Onafhankelijk Leven. Mensen met een handicap moeten zelf kunnen beslissen over hun leven. Maar daarvoor moeten ze juist geinformeerd worden. Ik ben blij dat ik daar een beetje bij kan helpen.

Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben een bezige bij en in mijn vrije tijd zet ik me graag in als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Zo begeleid ik bij Kazou vzw vakanties voor jongeren met en zonder handicap en geef ik cursussen om nieuwe monitoren op te leiden. Bij Oranje vzw geef ik sportles aan volwassenen met een fysieke en verstandelijke handicap.

Tot slot volg ik binnenkort een opleiding tot eventmanager. Ik droom ervan om mijn ervaring als ergo samen met mijn creativiteit te kunnen combineren om in de vrije tijd inclusieve evenementen te kunnen organiseren, waarbij mensen met een beperking ook deel uitmaken van de crew. De vrije tijd die er dan nog overblijft besteed ik graag aan wandelen, een wijntje op café of een luie avond in de zetel met een goede film samen met mijn partner.