Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Woonzorgcentrum en assistentiewoning

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 7 mei 2024.

Soms wonen jonge mensen met een handicap in een woonzorgcentrum, omdat er geen plaats is in een voorziening of omdat hun budget te laag is om zelfstandig te wonen. Overweeg jij om je PVB in te zetten in een woonzorgcentrum of assistentiewoning? We leggen je uit hoe dat werkt.

Wat is een woonzorgcentrum of assistentiewoning

Woonzorgcentra en assistentiewoningen (serviceflats) zijn woonvormen in de ouderenzorg.

Je kan er ondersteuning krijgen bij persoonlijke verzorging, maaltijden, huishoudelijke hulp en gezelschap.

In een woonzorgcentrum verblijf je als je permanent hulp nodig hebt. Er is altijd personeel aanwezig, zowel overdag als ’s nachts.

In een assistentiewoning kan je zelfstandig wonen. Je krijgt er maar af en toe hulp als dat nodig is. Vaak zijn er gemeenschappelijke diensten beschikbaar, zoals poetshulp, thuisverpleging en maaltijdbezorging. De meeste assistentiewoningen werken ook met een noodoproepsysteem, zodat je 24/24 hulp kan inroepen, bijvoorbeeld als je gevallen bent.

Waarom kiezen voor een woonzorgcentrum of assistentiewoning

Hoewel een woonzorgcentrum of assistentiewoning misschien niet de eerste keuze is, kiezen ook jongere mensen met een handicap soms voor deze woonvormen. Dat kan zijn omdat ze dagelijks ondersteuning nodig hebben bij activiteiten zoals wassen en aankleden, of omdat ze een aangepaste woning nodig hebben maar geen plek vinden in een voorziening.

Een verblijf in een woonzorgcentrum hoeft ook niet permanent te zijn. Vaak kan je er ook terecht voor kortverblijf.

Een woonzorgcentrum of assistentiewoning betalen met je PVB

Heb je een PVB? En verhuis je naar een woonzorgcentrum of assistentiewoning of ga je er op kortverblijf? Je PVB kan blijven doorlopen.

Soms kan je er zelfs de kosten voor ondersteuning mee betalen. Op voorwaarde dat:

  • De ouderenzorgvoorziening geen subsidies ontvangt voor de ondersteuning die je met je PVB betaalt. Een woonzorgcentrum heeft maximaal 15 niet-gesubsidieerde bedden.
  • Je een overeenkomst afsloot én de zorgaanbieder facturen kan opmaken waarop de woon-en leefkosten duidelijk gescheiden zijn van de ondersteuningskosten.

Is dat allemaal in orde? Dan registreer je de overeenkomst op het e-loket MijnVAPH onder het type ‘met een woonzorgcentrum’. Nadien geef je onder de goedgekeurde overeenkomst de kosten in.

Woon- en leefkosten en medische en paramedische behandelingen mag je niet met het PVB betalen.

TIP! Woon je in een assistentiewoning of woonzorgcentrum, maar voldoet het niet aan alle voorwaarden om de ondersteuningskosten met je PVB te betalen? Of heb je nog extra hulp nodig bovenop de ondersteuning die je krijgt in het woonzorgcentrum of de assistentiewoning? Dan kan je externe hulp zoals vervoer, een vrijwilliger of een persoonlijke assistent met je PVB betalen. Let er wel op dat je voldoende budget hebt en dat de hulp is toegelaten volgens de bestedingsregels van het VAPH.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.