Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Laat van je horen tijdens de Freedom Drive in Brussel (2022)

Acties ma 22 augustus 2022, door Kurt Jacobs

Kom van maandag 26 tot en met woensdag 28 september naar de Freedom Drive in Brussel. Tijdens de Freedom Drive laat de ‘Independent Living’-beweging van Europa de spierballen rollen. Mensen met een handicap uit heel Europa komen er samen om elkaar te ontmoeten en op te komen voor hun rechten.

Freedom drive

Freedom Drive 2022: “50 jaar Onafhankelijk Leven”

50 jaar geleden richtten activisten in de Verenigde Staten de 'Independent Living'-beweging op. Die beweging komt op voor meer persoonlijke en politieke macht voor mensen met een handicap. Dat inspireerde enkele Vlaamse pioniers zoals Jan-Jan Sabbe die aan de basis lagen van Onafhankelijk Leven vzw.

Vandaag – 50 jaar later – moeten we onze stem nog steeds luid laten horen. Er zijn nog steeds lange wachtlijsten voor persoonlijke budgetten. En er gaan nog steeds leerlingen naar het buitengewoon onderwijs die eigenlijk liever naar het reguliere onderwijs zouden gaan.

Laat je stem horen

Daarom zakken wij af naar de Freedom Drive. Zo tonen we ons verenigd en vastberaden aan de wereld. We laten zien dat de rechten van mensen met een handicap dringend een hogere plaats verdienen op de politieke agenda.

Het evenement is ook een absolute aanrader: een kleurrijke protestmars door Brussel, workshops, een debat in het Europees Parlement en veel uitwisseling van kennis en ideeën tussen mensen met een handicap vanuit heel Europa en daarbuiten.

Praktisch

Ook zin gekregen om te gaan? Kom massaal af en laat zien dat we opkomen voor onze rechten!

Ambassadeurs van Onafhankelijk Leven spreken er op maandag 26 september met enkele leden van het Europees Parlement. We bekijken hoe er op Europees vlak rond personen met een handicap gewerkt wordt en wat er beter kan.

Dinsdag 27 september is het tijd voor de protestmars. Vanaf 10u stappen we samen door Brussel om onze stem te laten horen. Daarna is er een picknicklunch op het plein voor het Europees Parlement. Om 15u start de hoorzitting “Onafhankelijk Leven: gaan we van niet goed naar slechter?” in het Europees Parlement.

Maar er is meer! Het volledige programma lees je hier in het Engels. Een beknopte Nederlandstalige versie plaatsten we hier onderaan dit artikel (met dank aan GRIP vzw). Wil je deelnemen? Schrijf je dan in via deze link

Vragen?

Bel naar de advieslijn op het nummer 03 808 22 99.
Mailen kan naar advies@onafhankelijkleven.be.
>> Op deze website vind je alle info terug over de Freedom Drive. <<

Programma

(Beknopte Nederlandstalige versie, met dank aan Grip vzw. Volledige programma lezen? Bekijk hier de Engelstalige versie.)

DAG 1 - 26 september 2022

10u-18u : verspreid over verschillende zalen en tijdstippen worden er 6 workshops gegeven, over:

  • monitoring en rapportage
  • deïnstitutionalisering
  • persoonlijke assistentie
  • promotie van het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in België
  • jeugd en werkgelegenheid

Voorbeelden van goede praktijken, rapporten en toolkits* zullen worden gepresenteerd door onze leden uit heel Europa en externe sprekers. Plaatsen zijn beperkt, schrijf u tijdig in.

We moedigen de deelnemers aan om hun ontmoetingen met hun parlementsleden van het Europees Parlement ook op dag 1 te plannen. 's Avonds komen leden van het ENIL-bestuur en het jeugdbestuur bijeen. We bespreken ENIL’s voorstel aan de Europese Commissie over richtlijnen voor het bevorderen van een zelfstandig leven.

DAG 2 - 27 september 2022

De tweede dag van de Freedom Drive begint met een protestmars door Brussel. Banners, trommels, fluitjes en andere dingen om lawaai te maken worden sterk aangemoedigd.

10u : start Freedom Drive-protestoptocht vanuit het Jubelpark, met een stop voor de Europese Commissie en eindigend aan het Europees Parlement, waar de deelnemers hun eisen kenbaar maken aan de Brusselse, Vlaamse, Waalse, Belgische en Europese beleidsmakers. Titel van de optocht : ”50 jaar van Onafhankelijk leven: Waar staan we?”

13u-15u : geanimeerde picknick lunch op het plein voor het Europees Parlement

15u-17u : hoorzitting ENIL “Onafhankelijk Leven: gaan we van niet goed naar slechter?”, in het Europees Parlement georganiseerd door EP-lid Marisa Matias en EP-lid José Gusmão (GUE/NGL-Fractie): er zal overzicht gegeven worden over hoe het momenteel gesteld is in de Europese Unie met het recht op Onafhankelijk Leven en de implementatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Perspectieven vanuit verschillende lidstaten en voorstellen over wat parlementairen kunnen doen. Ook worden de resultaten van de bevraging rond onafhankelijk leven voorgesteld. Tot slot wordt ons eisenpakket voorgelegd met voorstellen om een onafhankelijk/zelfstandig leven in een inclusieve maatschappij waar te maken voor iedere persoon met een handicap, ongeacht zijn of haar ondersteuningsnood.

14u-19u : interactief evenement voor jongeren om activisme te ontdekken, georganiseerd door Dr. Miro Griffiths van de Universiteit van Leeds (hou er rekening mee dat je je vooraf moet aanmelden om deel te nemen)

19u00 : Freedom Drive diner en feest, opgedragen aan Kapka Panayotova, in aanwezigheid van politici en andere bondgenoten

DAG 3 - 28 september 2022

10u-18u : op de laatste dag van de Freedom Drive komen we samen voor een conferentie met als centraal thematiek: “Rol van het heden en de toekomst van onafhankelijk leven - digitale technologieën, jeugd en persoonlijke assistentie”. Nu de lidstaten veel geld ter beschikking hebben om de ontwikkeling van digitale technologieën te ondersteunen, willen we als beweging voor onafhankelijk leven ons standpunt over deze kwestie innemen