Advieslijn 03 808 22 99

Ons verleden en onze toekomst

Jan-Jan

In 1980 viel Jan-Jan Sabbe uit een boom. Hij was volledig verlamd. Toch weigerde hij zich neer te leggen bij zijn "lot". Hij wilde blijven leven in vrijheid, in de samenleving. Hij richt Onafhankelijk Leven vzw op. In 1996 spant hij een proces aan tegen de overheid om het geld dat naar voorzieningen gaat rechtstreeks aan mensen met een handicap te geven. Zodat ze zelf kunnen beslissen over hun ondersteuning. Waar ze wonen, werken, leren, leven en sterven. In die tijd een bizar idee. Maar Jan-Jan wint het proces. Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar dat van veel andere mensen met een beperking.

Het PAB

8 jaar na zijn val richtte hij Independent Living Vlaanderen, het huidige Onafhankelijk Leven op. Nog eens 13 jaar later kregen de eerste mensen een persoonlijke assistentiebudget (PAB).

Onafhankelijk Leven vzw groeide uit tot een gepassioneerde dienstverlener én belangenverdediger van mensen met een beperking. Onafhankelijk Leven heeft vandaag heel wat impact op het beleid van de overheid.

Klik hier en ontdek onze geschiedenis

Een andere wereld

Op 1 januari 2017 wordt het persoonlijk assistentiebudget veralgemeend door de invoering van het persoonsvolgende budget. Voor Onafhankelijk Leven is dit slechts een eerste stap in de richting van een andere wereld: een wereld waar mensen met een handicap controle hebben op hun eigen leven en de assistentie krijgen die ze hierbij nodig hebben. Een stap ook naar  een wereld waar mensen met en zonder handicap gelijkwaardig samen leven.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord