Zondag 9 juni zijn er Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. In België geldt nog altijd een opkomstplicht, dat betekent dat elke burger wordt verwacht om naar het stembureau te komen. In het najaar is dat anders, tijdens de lokale verkiezingen is stemmen niet meer verplicht. Mensen met een handicap zijn volwaardige burgers in onze samenleving en mogen dus terecht ook hun stem uitbrengen.
Door je stem uit te brengen, maak je duidelijk welke partij volgens jou een beleid wil voeren waar jij mee akkoord gaat. Via je stem heb je dus invloed op de vorming van onze regeringen, het beleid dat ze voeren en wat dat voor jou betekent. Een stem die niet uitgebracht wordt, heeft geen invloed. Het is een stem waar geen rekening mee gehouden zal worden.
Als je praktische hulp nodig hebt om te gaan stemmen, kan de voorzitter van het stembureau beslissen of er een begeleider mee het stemhokje in kan. Een attest of formulier van de behandelende arts is hiervoor niet nodig. De voorzitter mag geen enkele druk uitoefenen bij de keuze van de persoon.
Praktisch: de voorzitter kan één persoon van de leden van het stembureau aanduiden voor de begeleiding van kiezers met een handicap. Voor kinderen met een handicap kan de voorzitter ook beslissen dat een ouder, broer of zus het kind moet begeleiden.
Wie meerderjarig is en een handicap heeft, kan zich laten vrijstellen voor de stemplicht. Deze vrijstelling wordt bepaald in het onderdeel ‘bewindvoering van de persoon’. Daarin staat dat iemand onbekwaam is om de politieke rechten uit te oefenen. Deze bewindvoering wordt ingesteld door de vrederechter. Op basis van deze onbekwaamheid is de persoon met een handicap vrijgesteld om te gaan stemmen.
Als je door je handicap niet kan gaan stemmen, maar toch je stem wilt uitbrengen, kan je iemand een volmacht geven. Die persoon kan in jouw plaats gaan stemmen. Je kan zelf kiezen wie dat is, je volmacht moet dus niet gaan naar een familielid of naar iemand die in dezelfde gemeente woont.
Lees hier hoe je een volmacht aanvraagt
Aangezien jongeren nog minderjarig zijn, is er voor hen nog geen beslissing gemaakt of ze in de toekomst al dan niet onder bewindvoering zullen komen te staan. Elke 16-en 17- jarige met een handicap wordt dus verondersteld te gaan stemmen. Heeft jouw zoon of dochter een ernstig verstandelijke handicap? Dan kan je een vrijstelling verkrijgen of jouw kind kan je een volmacht geven.
Lees hier hoe je een vrijstelling of volmacht kan verkrijgen
Jouw stem uitbrengen, betekent ook dat je mee kan aangeven welke partij volgens jou het beleid moet maken. Weet jij al wat de verschillende politieke partijen te zeggen hebben over het thema handicap? Dan helpen deze zaken je zeker verder op weg:
Symfoon vzw doet op dit moment een onderzoek naar de toegankelijkheid van het stemproces voor blinde en slechtziende burgers. Hun voorlopige conclusie: er is nog ruimte voor verbetering. Met de resultaten van de bevraging formuleren ze een advies dat ze verspreiden naar gemeentebesturen in de hoop om de gemeenteraadsverkiezingen in oktober toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden.