Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Hoe lang wacht je op een PAB?

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Vroeg je een PAB aan? Dan krijg je dat PAB jammer genoeg niet onmiddellijk. Je komt eerst op de wachtlijst terecht in de prior-groep of de niet-prior-groep.

Wat is de wachtlijst

Deed je een PAB-aanvraag en besliste de intersectorale toegangspoort (ITP) dat je recht hebt op een budget? Dan kom je eerst op een wachtlijst terecht. Die wachtlijst bestaat uit twee groepen:

  • Diende je een priorchecklist in en kreeg je een goedkeuring? Dan komt je kind op de wachtlijst van kinderen die dringend nood hebben aan een PAB, de prior-wachtlijst. Als de overheid budget vrijmaakt, wordt de prior-wachtlijst chronologisch aangepakt. De datum waarop je de priorchecklist indient, is je datum op de wachtlijst.
  • Diende je geen priorchecklist in of kreeg je geen goedkeuring van je priorchecklist? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht van kinderen die geen dringende nood hebben aan een PAB, de niet-prior-wachtlijst. Als er budgetten ter beschikking gesteld worden, gaat er een deel daarvan naar de niet-prior-wachtlijst.

De wachtlijst bestaat omdat de Vlaamse regering onvoldoende geld vrijmaakt om iedereen het budget te geven waar ze recht op hebben.

Wanneer krijg ik mijn budget

Sta je op de prior-wachtlijst? Elke maand worden er budgetten toegekend aan de prior-wachtlijst. Ben je aan de beurt? Dan ontvang je een brief van het agentschap Opgroeien en van het VAPH dat je mag starten met je budget.

Sta je op de niet-prior-wachtlijst? Dan wacht je langer op een budget. De datum waarop je je aanvraag indiende, bepaalt je plaats op de wachtlijst. Maar je exacte plaats op de wachtlijst ken je niet. Die is afhankelijk van hoeveel mensen vóór je een aanvraag deden. Ben je aan de beurt? Dan ontvang je een brief van het agentschap Opgroeien. Je moet eerst aan Opgroeien laten weten dat je met je budget wil starten. Pas daarna ontvang je een brief van het VAPH en kan je van start met je PAB.

Sneller een budget nodig

Sta je op de wachtlijst en is je situatie veranderd waardoor je sneller een budget nodig hebt? Dan kan je een priorchecklist indienen.

In een aantal situaties kan je onmiddellijk een budget krijgen zonder dat je eerst op een wachtlijst komt. Kom hier meer te weten over die versnelde procedures.

Terwijl je wacht

De Vlaamse Overheid maakt te weinig middelen vrij om iedereen meteen het PAB te geven waar die recht op heeft. Je krijgt je budget dus niet onmiddellijk, maar je komt eerst op de wachtlijst terecht. Heb je ondersteuning nodig terwijl je wacht op je PAB? We maakten een overzicht van diensten waar je terecht kan zonder budget.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.