Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Krijg sneller een PAB

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 8 april 2024.

Is je situatie erg dringend? In sommige situaties kan je sneller of zelfs onmiddellijk een PAB krijgen.

Prioraanvraag

Ben je bezig met een PAB-aanvraag of sta je op de wachtlijst? Als je situatie dringend om een budget vraagt, dan kan je een priorchecklist indienen bij de intersectorale toegangspoort van het agentschap Opgroeien.

Vier criteria bepalen of je prioraanvraag wordt goedgekeurd:

  1. Is de integriteit van je kind, jezelf of het netwerk (zoals broers, zussen, grootouders) in gevaar? Is er fysiek of emotioneel gevaar als je niet snel een PAB krijgt?
  2. Hebben jij en het netwerk nog voldoende draagkracht? Weegt de ondersteuning voor je kind (te) zwaar? Zijn er mensen buiten het gezin op wie je kan rekenen?
  3. Welke ondersteuning krijgt je kind op dit moment en wat is het effect daarvan?
  4. Welke ondersteuning kreeg je kind in het verleden, maar nu niet meer en wat was het effect daarvan?

De IRPC (Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie) beoordeelt maandelijks de prioraanvragen. Keurt de IRPC je aanvraag goed? Dan komt je kind op de prior-wachtlijst. Als de overheid budgetten vrijmaakt voor de wachtenden op een PAB, dan gaan die eerst naar de kinderen en jongeren op de prior-wachtlijst.

Je moet de priorchecklist maar één keer invullen, maar je kan die checklist op ieder moment indienen. De IRPC beoordeelt maandelijks de prioraanvragen samen met de aanvragen voor een plek in een multifunctioneel centrum.

Spoedprocedure

Is je kind tussen 6 en 17 jaar en heeft je kind een snel degeneratieve aandoening? Dien dan een aanvraag in om onmiddellijk een PAB te krijgen.

Er zijn twee voorwaarden om in aanmerking te komen voor de spoedprocedure:

  • Je kind heeft een snel degeneratieve aandoening. Dat is een evolutieve neuromusculaire aandoening of een stofwisselingsziekte met een ernstige en evolutieve weerslag op het algemeen functioneren.
  • De zelfredzaamheid van je kind is over periode van één jaar of minder, net voor de aanvraag, sterk verminderd:
    • Je kind kan niet langer zonder hulp opstaan of zich verplaatsen.
    • Je kind kan niet zelfstandig eten.
    • Je kind kan zich niet zelfstandig wassen en aankleden.
    • Je kind kan niet zelfstandig naar het toilet gaan.
    • Je kind wordt kunstmatig beademd en heeft continu toezicht nodig.

Laat je neuroloog of kinderarts een medisch attest opmaken om de spoedprocedure op te starten.

LET OP! De neuroloog of kinderarts moet uitdrukkelijk vermelden dat je kind aan een evolutieve neuromusculaire aandoening of stofwisselingsziekte met een ernstige evolutieve weerslag op het algemeen functioneren lijdt.

Bezorg het medisch attest aan de intersectorale toegangspoort (ITP) van de provincie waar je kind gedomicilieerd staat. Word je aanvraag goedgekeurd, dan krijg je binnen de drie maanden een PAB toegekend.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.