Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Dienst Ondersteuningsplan

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 11 april 2024.

Heb je een (vermoeden van) handicap? Heb je toekomstplannen en wil je in kaart brengen welke ondersteuning je daarvoor nodig hebt? Of wil je een PVB aanvragen? Dan kan je terecht bij een Dienst Ondersteuningsplan.

Wat is een Dienst Ondersteuningsplan

Een Dienst Ondersteuningsplan (DOP) biedt zelf geen hulp, maar begeleidt je bij het plannen van je ondersteuning. Je hebt gratis gesprekken met een medewerker van de DOP en de mensen die jij er zelf graag bij wil. De begeleiding duurt meestal maximaal 12 maanden, uitzonderlijk 18 maanden.

Elke provincie heeft een eigen DOP.

Samen met het DOP ga je aan de slag om:

  • je ondersteuningsnoden, wensen en bezorgdheden in kaart te brengen
  • je sociaal netwerk te versterken en te bekijken wat je zelf kan doen en hoe je omgeving je kan ondersteunen
  • te zoeken naar gepaste ondersteuning in je buurt, bij eerstelijns- of gespecialiseerde diensten

Het resultaat van die gesprekken is het ondersteuningsplan DOP. In dat ondersteuningsplan staan alle diensten en personen die je kunnen ondersteunen om je eigen leven in te richten.

Als je meerderjarig bent en uit de gesprekken met de DOP blijkt dat je intensieve ondersteuning nodig hebt, kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. De DOP stelt dan samen met jou een ondersteuningsplan PVB op.

Waarom kiezen voor een DOP

Wil je in kaart brengen welke ondersteuning je nodig hebt om je toekomstdromen waar te maken? Of wil je hulp bij de aanvraag van je PVB? Daar kan een DOP je bij ondersteunen.

Wie kan beroep doen op een DOP

Je kan gebruik maken van een DOP als je:

  • een (vermoeden van) handicap hebt
  • in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont
  • jonger dan 65 jaar bent óf voor je 65 jaar al een VAPH-erkenning als persoon met een handicap had. Minderjarigen zijn ook welkom, maar enkel voor het ondersteuningsplan DOP. Minderjarigen kunnen via een DOP geen persoonlijke-assistentiebudget (PAB) aanvragen.
  • (nog) niet beschikt over een PAB of PVB en (nog) geen gebruik maakt van een multifunctioneel centrum (MFC).

TIP! Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij de DOP van je regio. Contacteer hen gerust ook bij vragen over uitzonderingen, zoals hulp bij het aanvragen van een herziening PVB.

Kostprijs

De begeleiding van een Dienst Ondersteuningsplan is volledig gratis.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.