Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Tips om een assistent te vinden

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 22 mei 2024.

Ga je binnenkort op zoek naar een assistent en weet je niet goed waar te beginnen? Of staat je vacature al een tijdje online en krijg je weinig reactie? We helpen je op weg in vijf stappen.

Stap 1: Weet wie je bent en wat je wil

Denk vooraf na over wat je nodig hebt en breng je verwachtingen in kaart. Wie ben je als persoon? Welke ondersteuning heb je nodig? Welke vaardigheden en kwaliteiten moet je assistent hebben? Beantwoord deze vragen. Het zal je helpen om te weten welke assistent je zoekt.

Stap 2: Stel een duidelijke vacature op

Kandidaten warm maken voor een job als je persoonlijke assistent? Dat doe je door een duidelijke vacature op te stellen. Een goede vacature geeft antwoord op twee vragen:

  1. Wat verwacht je van de assistent?
  2. Wat heb je de assistent te bieden?

Wees daarbij concreet en maak je vacature persoonlijk. Zo vermijd je dat er kandidaten op je vacature reageren die niet beantwoorden aan je verwachtingen.

Op de website van de VDAB vind je tips om een vacature op te stellen. Of neem een kijkje op de platformen waar andere budgethouders hun vacature plaatsen.

Stap 3: Verspreid je vacature via verschillende kanalen

Verspreid je vacature via verschillende kanalen. De vraag naar assistenten is jammer genoeg groter dan het aanbod. Door je vacature ruim te verspreiden, vergroot je je kansen.

Welke kanalen kan je gebruiken als budgethouder?

  • Laat aan familie, vrienden en kennissen weten dat je op zoek bent naar een assistent.
  • Plaats je vacature online op bijvoorbeeld Zorgwijs, VDAB en 11.11.11.
  • Gebruik sociale media zoals de Facebookgroep pab/pvb-assistenten of het buurtnetwerk Hoplr.
  • Neem contact op met scholen en verenigingen in je buurt.
  • Plaats je hulpvraag op een deeleconomieplatform zoals Helpper, Exxtra, Numia en RingTwice.
  • Schakel de hulp in van een interimkantoor zoals Agilitas.

Stap 4: Ga in gesprek met kandidaat-assistenten

Als iemand interesse toont in de vacature, ga je eerst na of de kandidaat op papier matcht met je vereisten. Zoek je een assistent met een rijbewijs en heeft de kandidaat dat niet? Of woont de kandidaat aan de andere kant van het land? Dan zoek je beter verder.

Voldoet de kandidaat op papier? Leer elkaar dan kennen in een sollicitatiegesprek. Op de website van de VDAB vind je tips voor een goed sollicitatiegesprek.

Stap 5: Bied je assistent een contract aan

Twijfel je of je de ideale assistent hebt gevonden? Stel jezelf na het sollicitatiegesprek drie vragen.

  • Voel je een klik?
  • Voldoet de kandidaat aan je eisen en verwachtingen?
  • Gaat de kandidaat akkoord met je voorwaarden?

Antwoord je drie keer ‘ja’? Dan heb je je assistent gevonden!

Soms voldoet een kandidaat niet aan al je verwachtingen. Dat betekent niet dat je de kandidaat meteen moet afwijzen. Je kan verschillende assistenten aannemen voor verschillende taken. Het voordeel is dat je minder snel zonder ondersteuning valt als een andere assistent ziek is of met verlof gaat.

Weet je niet goed welk contract je je assistent best aanbiedt? Bekijk het webinar ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een overeenkomst met een assistent’.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.