Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Vakantiegeld

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 25 april 2024.

Een assistent met een arbeids- of takenovereenkomst heeft recht op vakantiegeld. Dat is een aanvulling op het loon. Je kan het zien als een zakcent voor de vakantie van je assistent.

Je sociaal secretariaat berekent het vakantiegeld automatisch. Het wordt samen met het loon van mei uitbetaald.

Hoeveel vakantiegeld je exact betaalt, hangt af van verschillende factoren: het brutoloon, het aantal gewerkte dagen in het vorige jaar en of je assistent kinderen ten laste heeft.

Werkt je assistent met een arbeidsovereenkomst? Dan krijg je extra VIA-middelen als je de kost van het vakantiegeld indient bij het VAPH. Bij een PAB krijg je 15,75% van de kost extra bovenop je budget. Bij een PVB is dat 8,75%. Bij een takenovereenkomst krijg je helaas geen VIA-middelen.

Naast het vakantiegeld heeft je assistent met een arbeids- of takenovereenkomst ook recht op jaarlijks verlof. Het aantal verlofdagen hangt af van hoeveel je assistent het jaar voordien heeft gewerkt. Een voltijdse assistent met een arbeidsovereenkomst heeft daarnaast ook recht op 10 feestdagen per jaar. Bij een deeltijdse assistent hangt dit af van het werkrooster.
Vergeet niet om maandelijks, samen met de gepresteerde uren, ook de verlof- en feestdagen van je assistent door te geven. Je assistent ontvangt op die dagen wel loon, maar geen maaltijdcheques.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.