Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Ouderinitiatief

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 11 april 2024.

Een ouderinitiatief is een vzw of stichting van familieleden van mensen met een handicap. Ze regelen samen zorg en ondersteuning voor hen. Die zorg en ondersteuning kan overdag zijn, maar ook ’s nachts.

Wat is een ouderinitiatief

Een ouderinitiatief is een vzw of stichting die hoofdzakelijk bestuurd wordt door familieleden (tot de tweede graad) van mensen met een handicap. Zij organiseren zelf zorg en ondersteuning voor een groep van maximaal 15 mensen. Je kan er zowel met als zonder een PAB of PVB terecht.

Op de website van het VAPH vind je een overzicht van alle geregistreerde ouderinitiatieven.

Waarom kiezen voor een ouderinitiatief

Een ouderinitiatief ondersteunt maximaal 15 mensen met een handicap. Dat betekent dat de mensen met een handicap in een kleinschalige woonomgeving terechtkomen.

Ben je ouder van iemand met een handicap? Dan kan je via een ouderinitiatief samen met andere ouders een woonplek creëren voor je kind in een vertrouwde omgeving.

Kostprijs

De kosten voor dag- of woonondersteuning in een ouderinitiatief variëren. Vaak zetten bewoners met een PVB in solidariteit hun volledige budget in, zodat ook bewoners zonder PVB er zorg en ondersteuning kunnen krijgen.

Naast de ondersteuningskosten betaal je ook voor zaken zoals de huur van een kamer en de maaltijden.

Ondersteuning via een ouderinitiatief betalen met een PAB of PVB

PAB: maximum 155 dagen en 155 nachten per jaar

Heb je een PAB? Dan mag je tot 155 dagen en 155 nachten per kalenderjaar inkopen bij een ouderinitiatief.

Je sluit eerst een overeenkomst af de zorgaanbieder. Die overeenkomst registreer je bij het VAPH onder het type ‘met een geregistreerd ouderinitiatief voor dagondersteuning’ of onder het type 'met een geregistreerd ouderinitiatief voor kortdurend verblijf'. De facturen voor de ondersteuning betaal je met je budgetrekening.

LET OP! Krijg je dag- of woonondersteuning van een multifunctioneel centrum (MFC), een vergunde zorgaanbieder (VZA) of groenezorginitiatief? Dan mag je in totaal niet meer dan 155 dagen en 155 nachten ondersteuning inkopen bij deze verschillende zorgaanbieders bij elkaar opgeteld.

PVB: enkel in cash

Heb je een PVB en wil je het ouderinitiatief betalen met je budget? Dan kan dat alleen in cash. Je registreert de overeenkomst op MijnVAPH onder het type 'met een ouderinitiatief'.

Lid van Onafhankelijk Leven?
Contacteer onze advieslijn

De advieslijn is gratis voor al onze betalende leden. Onze deskundige advieslijnmedewerkers staan alle werkdagen voor je klaar: telefonisch en per mail. Op woensdag is er een avondpermanentie.