Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Zijn de centjes voor Rune op komst?

Opinie di 14 december 2021, door Kurt Jacobs

In Dag Allemaal van dinsdag 14 december 2021 zegt Minister Beke dat er zo'n 440 kinderen met een beperking het persoonlijk assistentiebudget (PAB) krijgen waar ze al jaren op wachten, de helft voor het einde van het jaareinde nog.

Rune

Onafhankelijk Leven en de Gezinsbond zijn erg blij zijn met die belofte, maar vragen transparantie en duidelijkheid over de cijfers waarmee Minister Beke uitpakt.

Onafhankelijk Leven en de Gezinsbond trokken recent aan de alarmbel

Onafhankelijk Leven en de Gezinsbond trokken een tijdje geleden aan de alarmbel: ze begrepen niet waarom 1.750 gezinnen met een kind met een handicap nog altijd wachten op hun beloofde persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Ook Rune, 6 jaar, vroeg begin december naast een puzzel en een speelgoedboek aan Sinterklaas waarom zijn PAB-budget zolang op zich liet wachten.

“Het is onbegrijpelijk dat het beschikbare budget van dit jaar nog steeds niet is uitgekeerd aan de rechthebbende gezinnen. Een PAB is voor hen onmisbaar om de zorg en ondersteuning van hun kind te organiseren. De regering lijkt het vrijmaken van PAB-budget te willen koppelen aan een hervorming van het volledige PAB-systeem. De geplande hervorming ligt echter al jaren op tafel en is een ezelsdracht geworden. Daar hebben de gezinnen die wachten op broodnodige ondersteuning voor hun kind geen boodschap aan zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.

“Inclusie van jongs af aan, dat moet de prioriteit zijn. Met een eigen budget kunnen gezinnen een inclusief verhaal schrijven en hun kind met een beperking laten opgroeien in het gezin, in de vertrouwde buurt, samen met zijn broertjes en zusjes”, voegt Lieve Declerck van de Gezinsbond er nog aan toe.

Zijn de PAB-toekenningen nu dan toch op komst?

In Dag Allemaal van dinsdag 14 december zegt Minister Beke dat de PAB-toekenningen op komst zijn. Op de vraag wat er met die zogenaamde 30 miljoen gebeurt die dit jaar geïnvesteerd zou worden in de PAB's, zegt Minister Beke het volgende: "Van die 30 miljoen werd al 6,3 miljoen uitgegeven. De overige 22,5 miljoen volgt later deze maand, zodra de regering mijn plan goedkeurt. Dit budget gaat voor een deel naar de hoogste budgetcategorieën. In totaal mogen zo’n 440 gezinnen goed nieuws verwachten, de helft voor het jaareinde.

"Onafhankelijk Leven en de Gezinsbond zouden erg blij zijn als er 440 gezinnen van de wachtlijst een PAB zouden krijgen", zegt Dave Ceule, algemeen directeur van Onafhankelijk Leven. "We hebben wel geen flauw idee waar dit aantal nu ineens vandaan komt. Het is echt hoog tijd dat er transparantie en duidelijkheid komt, want de voorbije periode werden er allerhande cijfers gebruikt en gecommuniceerd. Het wordt tijd dat de wachtende gezinnen perspectief krijgen."