Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Soms ligt je talent zo dichtbij dat je eroverheen kijkt

Getuigenis ma 19 februari 2024, door Stefanie Leekens

Carla Havermans is 31 jaar oud en heeft een diploma sociale geografie. Ze heeft ADHD, is hoogbegaafd en staat momenteel op de wachtlijst om te laten testen of ze ook autisme heeft. Omdat ze zelf leeft met een brein dat anders werkt, begrijpt ze goed welke uitdagingen andere mensen met een vergelijkbaar brein tegenkomen. Daarom heeft ze haar eigen bedrijf opgericht om andere mensen met een neurodivergent* brein te helpen.

Carla havermans

*Neurodivergentie betekent dat je hersenen op een andere manier werken dan de meeste mensen. Naar schatting 15 tot 20% van de bevolking zou een neurodivergent brein hebben, al zijn harde cijfers niet beschikbaar. Er zijn verschillende neurologische variaties zoals ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, Tourette-syndroom, enz... Het idee van neurodiversiteit is dat deze verschillen normaal zijn en moeten worden geaccepteerd. Want mensen met een neurodivergent brein hebben ook sterke kanten. Het is belangrijk om dit te begrijpen en hen te betrekken bij de samenleving, bijvoorbeeld op school of op het werk.

Een ADHD-brein heeft andere talenten

Toen Carla op 21-jarige leeftijd hoorde dat ze ADHD had, voelde ze zich opgelucht. Eindelijk begreep ze waarom ze altijd anders was geweest. Maar bij de uitleg van haar diagnose lag de nadruk op alle moeilijkheden die bij ADHD komen kijken, zoals concentratieproblemen en moeite met stilzitten. Pas later ontdekte ze de sterke punten van haar ADHD, zoals haar creativiteit, haar vermogen om mensen te enthousiasmeren en haar snelheid in handelen.

"Ik moest zelf ontdekken wat de positieve kanten waren van mijn ADHD. Niemand vertelde me bij mijn diagnose over de goede kanten; ze focusten alleen op de moeilijkheden. Maar we zijn niet minder dan anderen, we zijn gewoon anders. Onze moeilijkheden ontstaan vaak omdat de wereld niet goed is aangepast aan ons brein. Een brein dat anders werkt heeft andere talenten en uitdagingen."

Een talent om andere mensen te helpen

Tijdens de lockdown door de Covid-pandemie begon Carla na te denken over haar eigen talenten, maar ook hoe ze functioneert en prikkels verwerkt. Ze realiseerde zich dat ze veel introverter was dan ze altijd had gedacht.

"De rust tijdens de lockdown deed me goed. Ik ben vaak erg enthousiast, maar heb ook veel momenten van rust nodig. Toen ik naar een aflevering van het programma Taboe keek, herkende ik mezelf in het verhaal van Elise Cordaro. Zij heeft zowel ADHD als autisme, en haar verhaal was héél herkenbaar. Daarom wil ik nu ook graag laten testen of ik autisme heb."

Tijdens de lockdown besefte Carla ook dat ze een talent heeft om anderen te helpen.

"Ik begon te beseffen dat ik veel trucjes heb geleerd om mezelf te helpen. Ik vond het altijd fijn om die trucjes te delen met collega's en vrienden. Ik begon ook mijn beste vriend te helpen met opruimen. Maar het besef van mijn talent kwam toen ik een quote las in een tijdschrift: 'Soms ligt je talent zo dichtbij dat je eroverheen kijkt.' Dat bleef me bij. Ik besefte dat ik mensen kon helpen en er zelfs geld mee kon verdienen, omdat ik vroeger zelf zocht naar praktische, positieve, ervaringsdeskundige begeleiding."

De start van een eigen bedrijf

In januari 2022 startte Carla haar eigen bedrijf om anderen te helpen. Voor particulieren heeft ze A Divergent Design, waar ze neurodivergente mensen helpt met praktische zaken zoals opruimen, administratie en het ontwikkelen van gezonde gewoontes.

"De mensen die een coaching boeken vertrouwen me snel. Bij mij hoeven ze zich niet te schamen. Ik heb zelf in een rommelig huis gewoond. Ik ben ook ontslagen geweest in het verleden. Ik ben vaak door dezelfde moeilijkheden gegaan."

Door haar coaching bij mensen thuis hoorde ze veel verhalen van mensen met ADHD of autisme die moeite hebben met het vinden of behouden van een baan.

"Het viel me bij netwerkevents op dat veel bedrijven openstaan voor neurodivergent personeel, maar dat ze niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. Daarom richtte ik ‘Diversify at work’ op. Nu help ik bedrijven bijvoorbeeld met het toegankelijker maken van vacatures, het bespreken van de stress van bedrijfsuitjes, en soms voer ik gesprekken in bedrijven waar de samenwerking tussen neurotypische en neurodivergente collega's niet soepel verloopt. Omdat ik het belangrijk vind om kennis over neurodiversiteit te vergroten binnen bedrijven, bied ik ook gratis webinars aan op Linkedin."

De wereld verbeter je in kleine stapjes

Carla hoopt met haar bedrijf de maatschappij te veranderen. Ze is een echte wereldverbeteraar. Altijd al geweest.

"Soms zou ik willen dat ik gewoon met de stroom kon meegaan, maar dat zit niet in mij. Ik wil de wereld beter maken. Ik probeer dat nu in kleine stapjes te doen. Mijn grootste doel is om anderen de kracht te geven om hun wereld te veranderen. Ik geef ze een zetje, ik help ze op weg. Daarna doen ze het helemaal zelf. En dat is prachtig om te zien. En wie weet… Wie zullen zij op hun beurt weer inspireren? Wat een eer om hier een schakel in te mogen zijn!"

Vertel ook je verhaal

Heb je zelf ook een warm verhaal, een pakkende getuigenis of een mooie ervaring die je met anderen wilt delen? Laat je gegevens hier achter. We kunnen dan samen bekijken op welke manier we jouw verhaal het best tot zijn recht laten komen.