Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 078 48 04 61

Hoe plan je assistentie op reis? Tips van Jonas!

Getuigenis ma 05 mei 2025, door Stefanie Leekens

Reizen is een avontuur. Soms loopt alles vlot, soms zijn er verrassingen. Maar je leert er altijd iets van bij. Jonas weet dat als geen ander. Hij is vrijwilliger bij Onafhankelijk Leven en reist in een elektrische rolstoel. Zijn motto? Niet stressen, wél plannen en goed communiceren. Dat werkt! Hij deelt graag zijn ervaringen en tips met jou.

Jonas kajakt

Vervoer

“Zelf reis ik vaak met de auto of het vliegtuig. En hoewel het meestal vlot verloopt, blijft het telkens een klein avontuur.”

Met het vliegtuig heb ik over het algemeen positieve ervaringen gehad. Geen grote drama’s, gelukkig. Maar reizen met een elektrische rolstoel vraagt extra waakzaamheid. Want ja, het risico dat je rolstoel beschadigd raakt, is reëel. Daarom haal ik altijd de losse onderdelen van mijn rolstoel af voor vertrek. Daarnaast heb ik ook nog een oprijplaat die ik meeneem en die met het vliegtuig meegegeven wordt met de speciale bagage.”

Jonas op reis

Reizen met de auto geeft veel vrijheid. Ik ben al naar Nederland gereden om daar te gaan fietsen. Toen ik in Tenerife was, heb ik ook een huurauto gehuurd. Het loont echt om automaatschappijen goed te vergelijken. Omdat ik nog geen persoonsvolgend budget heb, betaal ik die kosten zelf. En dan is het extra belangrijk om doordachte keuzes te maken."


De trein? Die bracht me ooit naar Berlijn, maar niet zonder slag of stoot. Vier uur stond ik aan het loket, hopend dat ik de juiste tickets zou krijgen, zodat mijn begeleider gratis mee kon. Uiteindelijk lukte het, maar het toont wel aan: met een handicap moet je extra tijd incalculeren. En je moet op voorhand alles goed opzoeken. In Europa bieden veel treinmaatschappijen reisvoordelen voor begeleiders van mensen met een handicap, maar de specifieke regels variëren per land en maatschappij.”

Assistentie

Assistentie regelen op reis, dat doe ik zelf. Enkele jaren geleden probeerde ik via Kompaan vzw een vrijwilliger te vinden. Helaas zonder succes, er was geen samenwerking mogelijk omdat ik nog geen budget heb. Ik zocht verder. Met succes! Via Facebookgroepen en de site Wegwijzer vond ik al verschillende keren een vrijwilliger die mee op reis wilde.”

“Voor mijn reis naar Tenerife bijvoorbeeld. De vrijwilliger en ik maakten duidelijke afspraken: wat betaal ik, wat betaalt die zelf? Meestal betaal ik hun verblijf en het vervoer, maar soms vinden vrijwilligers het geen probleem om die kosten zelf te dragen. Open communicatie en op voorhand duidelijke afspraken maken doet ontzettend veel!

“Ook een andere regel die ik heb, is: wie met mij meegaat om mij te assisteren, moet ook een vakantiegevoel krijgen en inspraak hebben. Heel mooi voorbeeld was: Joachim, de vrijwilliger die naar Tenerife mee is gegaan, sportte enorm graag. Hij wou elke dag een uur sporten, zoals zwemmen in de zee of een rondje gaan lopen. En terwijl Joachim sportte, trok ik er een uurtje zelf op uit of deed ik een terrasje.”

Wat je zeker niet mag vergeten: de verzekering van je assistent. Als er iets gebeurt onderweg, wil je allebei veilig naar huis kunnen.”

Verblijf

“Het verblijf kiezen hangt voor mij sterk af van hoe ik reis.”

Met de auto kan ik meer meenemen: douchestoel, matje, steunbar. Dan zoek ik gewoon een verblijf met inloopdouche en voldoende ruimte. Maar als ik vlieg, neem ik minder mee. Dan is een aangepaste badkamer met voldoende en goede steunbaren een must. Ik controleer dat vooraf via foto's op Google én door contact op te nemen met de uitbaters.”

“Op Tenerife zeiden ze dat alles toegankelijk was. Maar een hoge drempel werd niet vermeld. "We tillen de rolstoel wel op," dachten ze. Maar zo werkt het natuurlijk niet met een elektrische rolstoel. Gelukkig was er een alternatieve ingang waar ik zonder problemen naar binnen kon. Moraal van het verhaal: dubbelcheck altijd. Want wat voor één iemand met een handicap toegankelijk is, kan dat voor iemand met andere handicap niet zijn.”

“Een andere praktische vraag die je best bespreekt met je assistent: wil je vrijwilliger een kamer delen? Sommige mensen slapen licht en ik lig vaak niet stil in mijn slaap, dat kan lastig zijn.”

“En als ik nog een tip kan geven. Een overnachting mét ontbijt is zoveel makkelijker. Zelf naar een plekje zoeken om te ontbijten lijkt leuk, maar met een rolstoel is het vaak tijdrovend, omdat veel locaties niet toegankelijk zijn.”

Nog meer tips!

  1. Verwacht onverwachte wendingen.
    Geen enkele reis verloopt precies zoals gepland. Dat is deel van het avontuur.
  2. Zorg voor elkaar.
    Op een drukke trein naar Berlijn werd een vrijwilliger bestolen, net terwijl ze mij hielp. Let dus goed op elkaar, vooral op drukke plekken.
  3. Noteer belangrijke telefoonnummers.
    Een platte band of lege batterij van je rolstoel? Héél vervelend, zeker op vakantie. Zorg dat je snel hulp kan bereiken.
  4. Zoek op voorhand toegankelijke toiletten.
    Even ‘s ochtends checken waar je terecht kunt, bespaart je later stress.
  5. Overweeg een dagje extra.
    Vijf dagen op citytrip in plaats van vier geeft ruimte om het rustiger aan te doen, voor jezelf én voor je vrijwilliger. Assistentie bieden vraagt energie. Ook simpelweg je weg vinden tussen drukte en ontoegankelijke plekken kost kracht. Door alles te spreiden, maak je het minder zwaar voor jezelf en je assistent.
  6. Boven alles: geniet.
    Verlies jezelf in de omgeving, laat je verrassen, en onthoud waarom je reist.

Webinar: Hoe plan je assistentie op reis?

Zin om te reizen met assistentie, maar heb je nog heel wat vragen? In dit webinar kom je te weten hoe je assistentie vindt, hoe je vlot op je bestemming geraakt en welke kosten je met je PAB of PVB mag betalen.