Minister van Welzijn Caroline Gennez maakte haar visie en toekomstplannen voor mensen met een handicap bekend. Onafhankelijk Leven is tevreden dat er eindelijk een voorstel op tafel ligt, maar de conceptnota van de minister roept veel vragen en bezorgdheden op. “We kijken uit naar grondige debatten met alle betrokken actoren zodat de rechten van mensen met een handicap werkelijk nageleefd worden bij de uitwerking van de hervormingen”, zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven.
“Minister Gennez wil het VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap als vertrekpunt gebruiken, maar enkele concrete hervormingsvoorstellen lijken regelrecht in te gaan tegen belangrijke mensenrechtenprincipes,” zegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven. “Mensen met een handicap hebben het recht om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. De overheid moet hen de nodige ondersteuning bieden zodat een inclusief leven mogelijk is. Het VN-verdrag benadrukt ook het belang van keuzevrijheid en zelfregie. Een persoonsvolgend budget is een middel om dit alles mee mogelijk te maken. En toch wil de overheid het systeem van persoonsvolgende financiering inperken. Dat baart grote zorgen,” voegt Dave Ceule eraan toe.
Een persoonsvolgend budget dient om zelfregie en keuzevrijheid mogelijk te maken. Het baart ons grote zorgen dat de overheid dit systeem wil inperken."
De minister stelt voor om zowel het aantal mensen die aanspraak kunnen maken op een persoonsvolgend budget, als de bestedingsmogelijkheden te beperken. Veel voorgestelde maatregelen focussen bovendien hard op controle en sanctionering. Eventuele uitwassen moeten uiteraard aangepakt worden, maar Onafhankelijk Leven pleit ervoor om geen beleid te voeren dat vertrekt vanuit een wantrouwen tegenover mensen met een handicap.
Om tegemoet te komen aan de zorg- en ondersteuningsnoden wil de minister meer mensen helpen via Rechtstreeks Toegankelijk Hulp (RTH). Ze wil een ruimer ‘handicapspecifiek’ aanbod voorzien dat afgestemd is op de vragen en noden van mensen met een handicap.
“Het is onduidelijk op welke manier het vraaggestuurde kader gerealiseerd zal worden. Vandaag is RTH vaak aanbodgestuurd en bovendien zijn er ook RTH-wachtlijsten", aldus Dave Ceule.
Onafhankelijk Leven leest in de conceptnota verschillende voorstellen die nauw aansluiten bij aanbevelingen die al geruime tijd naar voor werden geschoven: afstemmen van het minderjarigensysteem PAB op het meerderjarigensysteem PVB, een duidelijk aanspreekpunt voor mensen met een handicap en meer toegankelijke reguliere diensten.
“De conceptnota van de minister kaart enkele terechte knelpunten in de sector aan die hervormingen noodzakelijk maken. We zijn ook blij dat ze het VN-verdrag Handicap als toetssteen wil gebruiken. We zijn echter ongerust over verschillende concrete voorstellen en kijken uit naar de aangekondigde gesprekken over de verdere uitwerking. We beschouwen deze conceptnota als het vertrekpunt van grondig overleg waarin de realisatie van het VN-verdrag een centrale plaats moeten hebben,” besluit Dave Ceule.
"We zijn blij dat het VN-verdrag Handicap als toetssteen wordt gebruikt. We zijn echter ongerust over verschillende concrete voorstellen en kijken uit naar de aangekondigde gesprekken over de verdere uitwerking."
Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze acties, opinies en standpunten. Of laat je inspireren door onze straffe getuigenissen.