Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Extra budget voor wachtlijst persoonsvolgend budget, maar nog veel vragen

Opinie Persbericht di 01 oktober 2024, door Dave Ceule

De nieuwe Vlaamse regering maakt een fors bedrag vrij voor de ondersteuning van mensen met een handicap. Onafhankelijk Leven is tevreden met de financiële inspanning, maar heeft vragen over de besteding. De organisatie is bezorgd over enkele fragmenten in het Vlaams regeerakkoord en wil in gesprek gaan met Welzijnsminister Caroline Gennez.

Onafhankelijk Leven Gent De Punt 240403 266

Hoopvolle beloftes, maar onduidelijkheid

In het Vlaamse regeerakkoord staan hoopvolle beloftes, zoals eenvoudigere procedures voor mensen met een handicap en het aantrekkelijker maken van het beroep van persoonlijke assistent. Twee belangrijke punten waar Onafhankelijk Leven al lang voor pleit. Het is wel nog onduidelijk hoe dit uitgevoerd zal worden.

Aanpak wachtlijsten

Er zijn ook lange wachtlijsten. Daar wil de regering werk van maken. Meer dan 17.500 volwassenen met een handicap wachten op een persoonsvolgend budget (PVB) en 1.200 kinderen op een persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Daarnaast wachten 2.700 kinderen op hulp van een multifunctioneel centrum (MFC).

Deze regering trekt 478 miljoen euro extra uit voor mensen met een handicap. Onder de vorige regering was dat toen 270 miljoen euro. Dat is een flinke financiële injectie, maar het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) berekende dat er 1,4 miljard euro nodig is om aan alle zorg- en ondersteuningsnoden te voldoen.

De PVB-wachtlijst is verdeeld in 3 prioriteitengroepen. Mensen in groep 1 hebben volgens de overheid het dringendst een PVB nodig. Onder de vorige regering kreeg iedereen in groep 1 binnen de 18 maanden een budget. De nieuwe regering zet dit beleid voort en garandeert dat iedereen in groep 1 een PVB ontvangt. Onafhankelijk Leven is blij dat de middelen voor groep 1 nu verankerd worden in de begroting.

Bezorgd om prioriteitengroep 2 en 3

Naar prioriteitengroep 2 en 3 gaat er wellicht 200 miljoen euro, maar het is niet duidelijk of dit voor de terbeschikkingstelling van PVB’s zal zijn. De regering wil namelijk bekijken wie er via andere zorg- en ondersteuningsvormen geholpen kan worden. Onafhankelijk Leven maakt zich zorgen dat sommige mensen dus geen PVB zullen krijgen en hun ondersteuning en keuzevrijheid niet gegarandeerd is. Dat terwijl ze wél recht hebben op een PVB.

Teleurgesteld in aanpak voor minderjarigen

De nieuwe regering wil de wachtlijsten voor minderjarigen aanpakken, maar er zijn nog geen details. Onafhankelijk Leven is teleurgesteld dat volwaardige persoonsvolgende financiering voor minderjarigen ontbreekt in het regeerakkoord. Een inclusieve samenleving begint bij de geboorte en persoonsvolgende financiering is een essentiële hefboom. Daarom verwachten we dat de regering er werk van maakt.

Verstrenging bestedingsregels PVB

Verder wil de regering de regels voor het besteden van PVB’s aanscherpen. Onafhankelijk Leven vindt dit verrassend, omdat de regels al heel streng zijn. We vragen ons af wat de regering precies van plan is, want verschillende voorstellen in het regeerakkoord blijven voorlopig vaag.

Samenwerken aan een inclusieve samenleving

Minister Gennez gaf in interviews aan dat de volledige wachtlijst niet in één legislatuur kan worden opgelost. De minister vindt dat mensen met een handicap perspectief moeten krijgen en dat er nood is aan een toekomstvisie. Ze wil samenwerken met de sector om oplossingen te vinden.

Onafhankelijk Leven werkt graag mee aan een inclusieve samenleving waar de rechten van mensen met een handicap gerespecteerd worden. De Verenigde Naties heeft ons land zopas opnieuw op de vingers getikt omdat deze rechten niet nageleefd worden. Er zijn meer inspanningen nodig voor een inclusieve samenleving. Dit vraagt samenwerking tussen alle beleidsdomeinen en -niveaus. Onafhankelijk Leven blijft pleiten voor verbetering en kijkt uit naar verdere dialoog.