Overslaan en naar de inhoud gaan
Advieslijn 03 808 22 99

Drie tips voor budgethouders tijdens de zomervakantie

Ondersteuning ma 22 mei 2023, door Stefanie Leekens

De zomervakantie komt er weer aan. Heb jij een PAB of PVB? En heb je zin om op reis te gaan? Dan hebben wij drie tips om je budget goed te benutten deze zomer.

Zomervakantie

Tip 1: Assistentie op vakantie

Bestemming gekozen? Hotel geboekt? En je koffer staat klaar? Nu nog een geschikte assistent vinden.

Met je vaste assistent op reis

Heb je een vaste assistent via een interimkantoor of sociaal secretariaat? En wil je daarmee op reis? Dan betaal je het loon van de arbeidsovereenkomst gewoon verder. Het VAPH hoeft daarvan niet op de hoogte te zijn. Verwittig wel op voorhand je interimkantoor of sociaal secretariaat zodat zij de nodige administratie doen. 

Liever niet met je vaste assistent op reis

Ga je liever niet met je vaste assistent op reis? Wat gebeurt er dan met het loon van je assistent? Er zijn verschillende opties:

 1. Je laat je assistent doorwerken met een aangepast takenpakket.
 2. Je assistent neemt op hetzelfde moment betaald verlof.
 3. Je assistent neemt zelf onbetaald verlof.

Bespreek alle opties met je assistent. Je mag je assistent niet verplichten om op hetzelfde moment als jij verlof te nemen. Het is natuurlijk wel handig als dat zo uitkomt. Neemt je assistent liever op een ander moment verlof? Dan kan je je assistent andere opdrachten geven in de periode dat jij op reis bent zoals administratieve taken, je planten water geven, enkele maaltijden klaarmaken om in te vriezen, poetsen of de strijk doen. 

Met een nieuwe, tijdelijke assistent op reis

Wil je met een nieuwe, tijdelijke assistent op reis? Dan maak je een overeenkomst van bepaalde duur op. Dat kan via verschillende statuten. Je kan werken met:

 • een assistent via een interimkantoor
 • een assistent via een sociaal secretariaat
 • een zelfstandige
 • een jobstudent
 • een vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie

Vzw Kompaan is een vrijwilligersorganisatie die samen met jou op zoek gaat naar een geschikte vrijwilliger. Deze vzw zorgt voor de contracten en verzekeringen, zodat genieten voor jou op de eerste plaats komt.

Een assistent ter plaatse vinden

Tot slot kan je ook een overeenkomst afsluiten op je reisbestemming. Klik hier om meer te weten over ondersteuning in het buitenland.

Tip 2: Een gespecialiseerde reisorganisatie voor personen met een handicap

Reizen met een handicap vergt veel organisatie. Je moet toegankelijke transfers, hotels en vluchten regelen. Laat je het praktische gedeelte liever over aan anderen? Contacteer WeTravel2, een organisatie die reisformules aanbiedt aan mensen met een handicap. 

Tip 3: Je assistent gaat op vakantie. Wat nu?

Niet alleen jij, maar ook je vaste assistent wil de batterijen eens opladen. Wat moet jij doen als je vaste assistent met vakantie gaat? Je nood aan zorg en ondersteuning stopt natuurlijk niet. Gelukkig kan je deze periode op verschillende manieren overbruggen. 

Je kan een tijdelijke assistent aanwerven via:

 • een deeleconomieplatform
 • een interimkantoor
 • een vrijwilligersorganisatie 

Je kan een tijdelijke assistent vinden via:

 • een gratis vacature in de vacaturedatabank van de VDAB
 • een internationale zoekertjessite zoals workaway.info, waar je voornamelijk tijdelijk inwonende assistenten vindt
 • een duidelijke vacature op de website zorgwijs.be. Je kan er ook de profielen van kandidaat-assistenten bekijken.

Vragen of tips?

Heb je zelf een goede tip? Deel ze met andere budgethouders via onze Facebookgroep De Budgethouders. Deze groep is er enkel voor leden van Onafhankelijk Leven vzw.

Heb je een vraag? Coaches Isabelle en Shirley en ambassadeur Fien gaven een webinar over hoe je assistentie op reis plant. Herbekijk hier het webinar.

Of bel de advieslijn op het nummer 09 395 55 10. Mailen kan naar advies@onafhankelijkleven.be.